MHP Genel Başkan adayları: Yarın kurultay adresinde olacağız

MHP’deki kurultay ilgili genel başkan adaylarından yapılan açıklamada, yarın gerçekleşecek kurultay salonuna gidileceği belirtildi.

SİYASET - 14-05-2016 11:52

Ankara 2. İcra Hakimliği’nin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olağanüstü kurultay yapılmasının engellenmesine yönelik tüm işlemlerin iptali kararı ardından kongrenin yapılıp yapılmayacağına dair açıklamalar sürüyor.

MHP Genel Başkan adayları Ümit Özdağ, Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan dün gece bir araya gelmiş ve aldıkları kararı bugün açıklayacakları belirtilmişti.

Açıklamada kurultay yapmayacaklarını ancak o genel başkan adayları olarak salonda olacaklarını duyurdu.

“MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı için yeterli imza ve mahkeme kararları mevcutken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bizzat müdahil olması ile beraber hukuk dışına çıkılmış ve Ankara Valiliği başta olmak üzere çeşitli mercilere siyasi baskı yapılarak kurultayın yapılmasının kolluk kuvvetleri marifetiyle engellenmesi talimatı verilmiştir.

“Bu hükümetin ve AKP’nin Milliyetçi Hareket Partisi kurultayına doğrudan müdahalesidir ve kabul edilemez bir durumdur. Milliyetçi Hareket Partisi’nin bir iç meselesi olan Tüzük Kurultayı AKP ve Hükümetin meselesi haline gelmiştir. Bir saatte başbakan değiştiren, iki saatte kongre karan alan zihniyet Milliyetçi Hareket Partisi Tüzük Kurultayını yaptırmamak için hukuku ayaklar altına almıştır.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, “Tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım: 15 Mayıs’ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur” demişti.

Ne olmuştu?

Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamaları üzerine 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer almıştı.

Dilekçede, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi “ihtar” eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterilmişti.

MHP ise yaptığı savunmada, “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını” vurgulayarak, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin bu kararı vermekle yetkisiz olacağını” dile getirmişti.

Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 8 Nisan’daki ilamıyla MHP olağanüstü kongresinin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası hususunda bir çağrı heyeti (kayyum) oluşturulmuştu. Ancak MHP Genel Merkezi bu kararı tanımamıştı.

Kongre için görevlendirilen heyet, 15 Mayıs tarihinde olağanüstü kongre çağrısı yapmıştı. Ancak Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbiren durdurulmuş, konu Yargıtay’a taşınmıştı.

Yargıtay süreci devam ederken, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararını uygulamaya koyan Ankara 25. İcra Dairesi Ankara Valiliğine bir yazı göndererek, kongrenin engellenmesini istemişti.

Ankara 2. İcra Hakimliği ise 13 Mayıs günü bu kararın mevzuata uygun olmadığına karar verdi.(kaynak rudaw)

Günün Diğer Haberleri