"Lionel Messi hayranlığı", dünyaya gerçek Çin'i gösterdi

Arjantin milli futbol takımının Beijing'e yaptığı 5 günlük gezi boyunca en dikkat çekici an, Arjantin ve Avustralya takımları arasında 15 Haziran akşamı Beijing İşçi Stadyumu'nda oynanan dostluk maçıydı.

GÜNDEM - 19-06-2023 12:00

Arjantin milli futbol takımının Beijing'e yaptığı 5 günlük gezi boyunca en dikkat çekici an, Arjantin ve Avustralya takımları arasında 15 Haziran akşamı Beijing İşçi Stadyumu'nda oynanan dostluk maçıydı.

Pek çok yabancı medya kuruluşu, Arjantin takımının 10 numaralı formasını giyen ve Lionel Messi'nin adını haykıran Çinli Arjantin taraftarlarının "mavi beyaz bir okyanus" oluşturduğunu belirtti. Arjantinli futbolcuların formalarındaki isimlerin Çince yazılması da Çinli taraftarların samimiyetini gösterdi. Bazı yabancı medya kuruluşları maçın Messi ve Arjantin takımı için bir "ev sahibi" maçı olduğunu yorumladı. Genç Çinlilerin yanı sıra birçok yaşlı da Messi'nin hayranıdır. Maçtan sonra birçok ailenin üç nesli arka arkaya stadyumdan çıktı ve yüzlerini boyayan çok sayıda futbol hayranı, hâlâ "çok heyecanlı" olduğunu belirtti.

Çinli taraftarların hikayeleri, dünyaya Çin halkının futbol ve spor sevgisi, dışa dönüklüğü, coşkusu, dostluğu ve çağdaş Çin'in dinamizmini gösterdi. Bu durum, Batı medyasında sıkça oluşturulan Çin klişelerinin de tersine çevrilmesine neden oldu.

Anlayışsızlık ve derin kökleri olan önyargılar nedeniyle, Batı medya kuruluşlarındaki çarpıtılmış haberler birçok Batılı'nın gerçekleri öğrenmesini engelledi. Batılı ülkelerdeki sosyal medyada, “Çinliler kredi kartını biliyor mu?”, “Çinliler konuşmayı pek sevmiyor değil mi?”, “Tüm Çinliler Kung Fu yapmayı biliyor mu?” ve “Çinliler sadece masa tenisi mi oynar?” gibi garip sorular sıkça sorulmaktadır.

Çinliler ne tür insanlar ve Çin nasıl bir yer? Görmek inanmaktır.

2021'de, Jonathan adında bir Kolombiyalı genç, üç yılı aşkın süredir Çin'deki deneyimlerini dış dünyayla paylaştı. Örneğin, Jonathan, “Yabancı medya kuruluşları ‘Çin teknolojisinin intihale dayandığını’ iddia ediyor. O zaman Beijing'deki Zhongguancun Teknoloji Merkezi ve Shenzhen'deki bilim ve teknoloji merkezlerinin hızlı gelişimini nasıl açıklarız? Mobil ödeme, uzaycılık, yüksek hızlı tren ve altyapı inşası gibi alanlardaki şaşırtıcı ilerlemelere ne denmeli?” diye sordu.

Jonathan, yabancı medya kuruluşları tarafından iddia edilen Çin ile gerçek Çin arasında en az 20 yıllık bir fark olduğunu ve ancak Çin’e geldikten sonra bunu fark ettiğini belirtti.

Uzun yıllar Çin'de yaşamış olan İspanyol yazar Julio Ceballos, Batılıların Çin'e gidip bizzat deneyimlemeleri gerektiğini dile getirdi. Tanınmış Amerikan ekonomi profesörü Richard D. Wolff, Çin'i şeytanlaştırma fikrinin düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Çin ve ABD arasında bilgi, mal ve teknoloji açısından iletişim kurulabilir, bu şekilde her iki ülke de refah içinde bir arada olabilir" dedi.

Messi'nin geçen hafta Çin'de sıcak bir şekilde karşılanması, Çin ve dünya arasındaki karşılıklı anlayış için yeni bir pencere oldu. Messi'nin Çinli çocuklara söylediği gibi, "Futbolun tadını çıkarın, birçok arkadaş edinirsiniz."

Canlılığı ve enerjisiyle dolu olan günümüzdeki Çin, dünya ile yakından bağlantı içindedir. Tüm dünya ülkelerinden dostlar, gerçek bir Çin'i keşfetmeye davet ediliyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri