4 Haziran’da gerçekleştirilen Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, ortaöğretim kayıt dönemi de başladı. 3 - 19 Temmuz arasındaki tercih döneminde birçok veli, çocuklarının başarılı olabilmesi için farklılaştırılmış eğitim modelini uygulayan kurumların arayışına girdi. Bu eğitim yaklaşımıyla bireysel ders modelleri tasarlayan, hazırladığı etkinliklerle öğrenmeyi eğlenceli hale getiren İzmir merkezli Eraslan Okulu, öğrencileri Zeynep Özen’in bu yıl 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin katıldığı LGS’de ilk 500’de yer aldığını açıkladı. Kurum ayrıca her üç öğrencisinden birinin Türkiye’nin ilk yüzde 5’lik diliminde yer aldığını ve öğrencilerinin tamamına yakınının Türkiye’nin ilk yüzde 10’luk dilimine yerleştiğini duyurdu.
Ulusal sınav hazırlıklarında başarıya giden yolu sağlam temeller, disiplinli çalışma ve doğru rehberliğin bir sonucu olarak tanımlayan Eraslan Ortaokul ve Lise Müdürü Bahar Erdem, “Öğrenciler, dersler, topluluklar, çeşitliliği olan spor ve sanat çalışmaları ile ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfettikleri bir dönemdeler. Bu sürecin bizler için en heyecan verici kısmı ise onlara doğru bir ortamda bu olanakları sağlamak ve potansiyellerini açığa çıkartmak. Hedefimiz, öğrencilerimizi yaşamın rekabetçi ortamında öne çıkan bireyler olarak yetiştirmek” açıklamasında bulundu.
“Öğrencilerin öğrenme hızına ve stiline uygun olarak farklılaştırılmış eğitim teknikleri uyguluyoruz”
Okulun eğitim programında farklılaştırılmış eğitim teknikleriyle işlenen dersler olduğunu belirten Erdem, “Öğrencilerin öğrenme hızına ve stiline uygun olarak farklılaştırılmış yöntem ve tekniklerle derslerimizi kurguluyoruz. Ders içi farklılaştırmanın yanı sıra ev ödevlerini de öğrencilerimize özel olarak bireysel tasarlıyor ve ihtiyaca yönelik görevlendirmeler sağlıyoruz. Farklılaştırılmış eğitimde sınıf içi grup çalışmaları, proje tabanlı öğrenme, farklı zorluk seviyelerine sahip görevler, alternatif öğrenim materyalleri gibi yöntemler kullanarak öğreneni öğrenmenin merkezinde konumlandırıyoruz. Öğretmenlerimizin tamamı her yıl danışmanlık ve eğitim alarak öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre özelleştirilmiş ders planları oluşturuyor ve bir yandan da Eraslan’a özgü BAS ve GDS sistemleriyle öğrencilerin yıl boyu gelişimlerini yine bireysel ölçekte takip ediyorlar.” diye konuştu.
Bu yaklaşımın öğrencilerin öğrenme süreçlerinde daha aktif olmalarını, sorumluluk almalarını ve kendi öğrenmelerini yönlendirmelerini teşvik ettiğini belirten Erdem, ayrıca öğrenciler arasında iş birliği, iletişim becerileri ve eleştirel düşünme gibi önemli becerileri desteklediklerini ve bu sayede tam öğrenmeyi öz değerlendirmeye bağlı hızlı gerçekleştirdikleri gerçeğine değindi.
“Öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımı ve ilgisi arttığından, akademik başarıları da olumlu yönde etkilemektedir”
“BAS ve GDS sistemlerinin bir sonucu olarak öğrencilerimizin tamamı LGS’de yüzde 10’luk dilimde”
8. sınıfa geçen ve ulusal sınav hazırlıklarına odaklanan öğrencilerin bir önceki yıl sonundan itibaren 180 saatlik bir ön hazırlık çalışmasını tamamladığını belirten Eraslan Ortaokul ve Lise Müdürü Bahar Erdem, uyguladıkları bireysel takip çalışmalarını şöyle açıkladı:
“Okulumuzda her bir ölçüm, farklı bir hedefi desteklediği için sınavlar çeşitlendirilmiş şekilde uygulanır. Soru sayıları ve tazları farklılaştırılarak öğrencilerin yeteneklerini ve bilgilerini en iyi şekilde sergilemeleri sağlanır. Yapılan değerlendirme sonrasında, uygulanan programın başarısı değerlendirilir ve tespit edilen eksiklerin giderilmesi için BAS dersleri ile her öğrenci ayrıca desteklenir. Eğitim öğretim yılı başladığında, hafta sonları yapılan pekiştirme destek programları ile düzenli eğitim çalışmaları sürdürülür ve hafta içi işlenen konular, hafta sonu LGS destek çalışma gruplarına ayrılan öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik tekrar edilir.”
Öğrencilerini bireysel olarak desteklediklerini ve bununla birlikte Genel Değerlendirme Sınavları (GDS) ile ulusal ve uluslararası ölçüm de yaptıklarını belirten Erdem, öğrencilerin ulusal sınavlarda başarılı olabilmeleri için bütünsel akademik düzeylerini sürekli olarak takip ettiklerini belirtti:
“Öğrencilerimizi Bireysel Alan Sınavları (BAS) ile yıl boyunca her hafta düzenli olarak takip ederken, yılda dört kez uyguladığımız Genel Değerlendirme Sınavları (GDS) ve Türkiye Geneli Değerlendirmeler ile de ulusaldaki yerlerini gözlemliyor ve tüm derslerdeki genel başarılarını ölçüyoruz”
“Çift dilli eğitim ile öğrencilerimizi uluslararası standartlara uygun bir şekilde yetiştiriyoruz”
Eraslan Okulunda akademik eğitim dilinin İngilizce ve Türkçe olduğunu belirten Erdem, uzman akademisyenler ve dil bilimcilerle geliştirdikleri programın ortaokulda öğrencilere CLIL (Content and Language Integrated Learning) yöntemiyle aktarıldığını belirtti:
“Eraslan’a özgü Bilingual Learners programıyla anaokulunu ve ilkokulu tamamlayan öğrencilerimizi ortaokulda CLIL yöntemiyle verdiğimiz akademik eğitimle karşılıyoruz. Öğrencilerimiz ortaokulda ana dilde öğrendikleri matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerini yine aynı hafta içinde İngilizce Matematik, İngilizce fen bilimleri ve İngilizce sosyal bilgiler dersleri olarak farklı öğretmenlerden ayrıca alıyor ve akademik içerikle bütünleştirilmiş müfredatı, eş zamanlı iki dilde edinme fırsatı yakalıyor. Ölçme değerlendirme kriterleri olarak uluslararası araçları kullanıyoruz ve bu sayede öğrencilerimizi sağlam temellerle Advanced Placement sistemi uyguladığımız Eraslan High Lisesine uğurluyoruz. Eraslan High’da aldıkları Girişimcilik, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Yapay Zeka, Sanat Tarihi, Psikoloji, Felsefe gibi seçmeli derslere ek olarak Advanced Placement kapsamında aldıkları Bilgisayar Bilimi, Calculus, Karşılaştırmalı Politika, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi derslerle ise öğrencilerimiz liseden mezun olduklarında dünyanın her okulunda okuyabilecek donanıma sahip oluyorlar.”
Hibya Haber Ajansı