AKÇAKALE’YE BAĞLI ÇİFTİLER İSYAN ETTİ

Gaphaberleri.com ve Ruhanewsi.com’a Konuşan çiftçiler Kara kara düşünüyor.

GÜNCEL - 12-07-2016 11:47

Şanlıurfa’nın Akçakale’ye bağlı Çakırlar, Şehit Nusret ve Yediyol mahallelerindeki Çiftçiler İflas ettik AKP Duy sesimizi.

 

SUSUZLUK, VEKİLLERİN İLGİSİZLİĞİ, ÇİFTÇİYİ İSYAN ETTİRDİ!

Suruç sol sahil projesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Akçakale’ye bağlı Çakırlar,Şehit Nusret ve Yediyor kırsal mahallelerinde yaklaşık 15 bin dönüm arazideki mısır ve pamuk tarlada kurudu.

Çiftçiler milyonlarca lira zarar etti.

Suruç sol sahil projesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Akçakale’ye bağlı Çakırlar, Şehit Nusret ve Yediyol kırsal mahallelerinde yaklaşık 15 bin dönüm arazideki mısır ve pamuk tarlada kurudu.

Çiftçiler milyonlarca lira zarar etti.

  Türkiye’nin en önemli projelerinden olan GAP kapsamında inşa edilen Suruç Ovası sol sahil Pompaj Sulama Projesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı Akçakale ilçesine bağlı Çakırlar,Yediyol ve Şehit Nüsret Kırsal mahallelerinde yaklaşık 15 bin dönüm arazide ekili olan  Mısır ve pamuk  kuruma noktasına geldi.

Türkiye’nin en önemli projelerinden olan GAP kapsamında inşa edilen ve 2012 yılında dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleşen ve Dünyanın  5. büyük sulama tüneli olan Suruç sol sahil projesi yaşanan aksaklıklar nedeniyle çiftçileri mağdur etti.Suruç Ovası Pompaj Sulaması Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım Şebekesi 19-15 nolu sulama hattı kapsamında yer alan Çakırlar, Şehit Nüsret, Yediyol kırsal mahallelerinde yaklaşık iki aydır su verilememesi çiftçileri isyan ettirdi.

BİTMEYEN PROJE BİTİRİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ

Şanlıurfa-Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesinin tamamlanmasına rağmen suruç sol sahil 19-15 nolu sulama hatlarının arızalı olmasından dolayı Çakırlar,Şehit Nüsret ve Yediyol kırsal mahallelerinde suyun verilmemesinden dolayı mağdur olduklarını belirten çiftçiler, ekinlerinin kurumaması için mazotla çalışan pompalarla diğer köylerden akan deredeki atık suları çekerek tarlalarını sulamaya çalışıyorlar.Sorunun çözümü için DSİ Bölge Müdürlüğü,Ak Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Kemalettin Yılmaztekin,Halil Özcan ve daha birçok siyasetçiyi aradıklarını ileri süren çiftçiler, proje ve uygulanmasından sorumlu DSİ Müdürlüğü ve milletvekilleri ile görüşmelerine rağmen sorunun halen devam ettiğini belirtti.Bitmeyen yol ve yer altı sulama projesi bitirilmiş gibi gösterildiği iddia ediliyor.

4 YILDIR HALA SORUNLAR BİTMEDİ

 

2012 yılında açılışı gerçekleşen Şanlıurfa Suruç sulama projesinin aradan geçen 4 yıla rağmen sorunların devam ettiğini ve eksikliklerin bitirilemediğini belirten çiftçiler Projenin açılışının gerçekleştiği halde köylerine halen su gelmediğini ekinlerinin kurumaması için  mazotlu motorlarlar ve jeneratörlerle tarlalarına su çekmeye çalıştıklarını ifade eden Çakırlı Mahalle Muhtarı Bilal Öncel, yetkililere seslenerek bir an önce su sorununa çözüm bulunmasını istedi.

KREDİLERİ ÖDEYEMİYORUZ

 

Çektiği kredi ile ektiği 100 dönüm mısırına bir su dahi veremediğini belirten Yediyol Mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Dervişoğlu, “Ben 150 milyar kredi çektim ve şu anda tarlamda ancak 20 dönüm yeşerdi. Ve ben daha birinci suyu bile veremedim. Bu yüzden mısırı terk edecek duruma geldim. Bu 19’uncu hattın üzerinde durmadan arıza çıkıyor. 19-15'te ise su bile yok. Biz DSİ’ye gerekli başvuruları yaptık onların söylediği tek bir şey var. Diyorlar ki ‘çiftçi hırsız’ Neredeyse bize tarlanızı ekmeyin diyorlar. Milletvekillerini aradım halledeceklerini söylüyorlar ama hala bir sonuç çıkmadı. Bu sorunumuzun bir an önce giderilmesini istiyorum.” diye konuştu.

BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANINDAN YARDIM İSTİYORUZ

 

Cumhurbaşkanına, Başbakana herkese sesleniyorum. Ramazan dediler, bayram dediler ama hala sorunlarımız çözülmedi. Bakın dereden aldığım su ile mısırı sulamaya çalışıyorum. Bakın sulanmış kısım bir karış olmuş ama sulanmaya kısım küçücük hepsi solmuş. Boruları döşemişim fıskiyeleri bağladım su bekliyoruz. Başbakanımız Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan su sorunumuzun çözülmesi için yardım bekliyoruz .''şeklinde konuştu.

 

DSİ BİZİ OYALIYOR, BUGÜN GİT YARIN GEL DİYOR

 

25 bin TL masraf yaparak ektiği pamuğuna hala birinci suyu bile veremediğini, bu yüzden pamuğunu kuruduğunu ifade eden Aziz Öncel ise “Bu kadar masraf yapmışım ama bu pamuğu yarın öbür gün söküp atacağım. Yazık değil mi bana. Devlet su getirmiş ama su yok. Ben buraya 200 dönüm pamuk ekmişim ve suyun olmadığını DSİ’ye haber etmişim. Bölge müdürü bizi bugün yarın diyerek oyalıyor. Ben bu masrafımı kimden alacağım. Cumhurbaşkanından, Bakandan yardım bekliyoruz. Sesimizi duysunlar.” şeklinde konuştu.

PROJE MECLİSE DE TAŞINMIŞTI

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Suruç sulama kanallarında sık yaşanan çökme ve patlamalar ile ilgili Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması talebi ile soru önergesi sundu.

 

Suruç sulama kanallarında son zamanlarda yaşanan patlama ve çökmeler nedeniyle çiftçinin yaşadığı mağduriyet Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan 9 maddede Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yanıtlamasını istediği soru önergesi sundu.

 

Vekil Ayhan, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık 2012 tarihinde açılışı yapılan proje kapsamında 56 250 hektar alanın sulanması öngörüldüğünü ancak . şuan yalnızca 10 000 hektar alanın sulanabildiğini belirtti. "Geri kalan alanlarda sulamaya ne zaman başlanacağı da muammadır." diyen HDP'lİ vekil, sulama yapılabilen alanlarda da, çok sık yaşanan kanallardaki çökme ve patlamalardan kaynaklı olarak sağlıklı sulama yapılamadığını ve bu nedenle ekinleri kuruma aşamasına geldiğini belirtti.

 

HDP’Lİ AYHAN SURUÇ PROJESİNDEKİ SKANDALLAR VE YOLSUZLUKLARI MECLİSE TAŞIMIŞTI

 

Sık sık basında yer alan Suruç projesindeki aksaklıklar ve skandallar HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan tarafından da meclis gündemine taşınmıştı.Vekil Ayhan çarpıcı açıklamalarla dile getirdiği Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sözleşmeye uygun kaliteli malzeme kullanılmadığını, işçiliğe gerekli önemin verilmediğini, tamamlanmamış olan projenin siyasi baskılar nedeniyle tamamlanmış olarak gösterildiğini baskılar nedeniyle projede  zaman zaman arızalar meydana geldiğini ve Çiftçi ile DSİ arasında  problemler yaşandığını dile getirmişti.Tüm bu iddialar ile kanallarda yaşanan çökme ve patlamalar sonucu kendini sulu tarıma hazırlayan çiftçinin mağdur olduğunu belirten Vekil Ayhan'ın Bakan Eroğlu'na yönelttiği 9 soru ise şöyle: Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında sulanabilen alan kaç hektardır? Proje kapsamında sulanması öngörülen diğer alanların sulanmasına ne zaman başlanacak? Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sözleşmeye uygun kaliteli malzeme kullanılmadığı, işçiliğe gerekli önemin verilmediği, siyasi baskılardan dolayı gerekli ve yeterli kontrollerin yapılmadığı iddialarını nasıl değerlendirmektesiniz? Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde siyasi saiklerle tesislerin tamamlanmadan hizmete açıldığı, bu durumdan kaynaklı arızaların yaşandığı iddialarını nasıl değerlendirmektesiniz? Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında sık yaşanan çökme ve patlamaların nedenleri nelerdir? Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında yaşanan çökme ve patlamalarda onarımların çok uzun sürelerde yapılmasının nedenleri nelerdir? Bu sürenin uzamasında yüklenici firmalara kayyum atanmasının etkisi nedir?

 

Arızaların uzun sürmesi sonucu topraklarını sulayamayan çiftçilerimizin uğradıkları zarar ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu zarar ne kadardır? Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma başlatmayı düşünür müsünüz? Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında yaşanan çökme ve patlamalar sonucu kaç hektar ekili alan su baskınına uğramıştır? Bu su baskını sonucu oluşan zarar ne kadardır? Çiftçilerimizin bu zararlarının karşılanması ile ilgili her hangi bir çalışmanız mevcut mudur? Suruç'taki bir çok çiftçi hükümetlerinizin yaptığı açıklama ve açılışlara güvenerek sulu tarıma göre hazırlık yapıp, buna göre ekipman ve tohum alımına gitmiş, sulama yapılamayınca oluşan mağduriyetin giderilmesine dönük herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz? Şeklinde Bakan Eroğlu’na cevaplanması için yazılı  önerge vermişti.

 

ÇİFTÇİLER: VEKİLLERİ ARADIK,MESAJ GÖNDERDİK CEVAP VERMEDİLER

Çakırlar kırsal mahallede bulunan çiftçilerin DSİ Bölge Müdürü ve Ak Parti Şanlıurfa Milletvekillerini aradıklarını mesaj attıklarını ancak Kemalettin Yılmaztekin dışında herhangi bir milletvekilinin kendilerine cevap vermediklerini iddia ettiler.

 

URFA AKP MİLLETVEKİLLERİ ANCAK SECİM ZAMAN GELİP BİZİ GÖREBİLİYOR

Gaphaberleri.com’a  konuşan Çakırlar çiftçilerinden İsa Güngör, milletvekillerimiz Mahmut Kaçar, Halil Özcan, Kemalettin Yılmaztekin ve Ahmet Eşref Fakıbab'yı aradıklarını ancak kendilerine dönüş yapılmadığını buna rağmen sorunlarını mesajla ilettiklerini ve sadece Vekil Kemalettin Yılmaztekin'in kendilerine dönüş yaptığını ancak onun da sorunu çözemedi." ifadelerini kullandı.

 

Öte Yanda mahalliler Bizim Devlete beklentimiz üç şeydir Su yol Elektrik maalesef her üççüde yok

 

HABER:Süleyman TURAN

Günün Diğer Haberleri