Türkiye: Mayıs sanayi üretimi aylık %1,1 arttı

TÜİK’e göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Nisan'daki -%0,9'a kıyasla Mayıs'ta aylık bazda %1,1 arttı (Dinamik: +%1,2). 

GÜNDEM - 12-07-2023 12:00

TÜİK’e göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Nisan'daki -%0,9'a kıyasla Mayıs'ta aylık bazda %1,1 arttı (Dinamik: +%1,2).  Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Nisan'daki -%1,2'ye kıyasla yıllık bazda %0,2 düştü (beklenti: +%0,8, Dinamik: -%0,2). Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %11,3 oranında artış gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde üç aylık ortalamalardaki yıllık değişim arındırılmamış endekslerdeki değişime göre +%0,6 olmuştur.

 

Endeksin ayrıntılarında 12 alt sektörden 7'sinde daralma olduğu görülmektedir. Yüksek teknolojili ürünlerdeki ve dayanıklı tüketim malındaki aylık artışlar ise olumlu ayrıntılardır. Bu alanda enflasyonist ortamın da getirdiği bir önden yüklemeli talep etkisi söz konusudur. Genelde ise; Sanayi üretiminde 2021 yılından beri devam eden yavaşlama eğilimi devam etmektedir. Aylık bazdaki inişli çıkış seyir de de süreklilik arz etmeyen bir duruma işaret etmektedir. Dolayısıyla sanayideki çok iyi olmayan performans 2Ç23’ü içine alan Mayıs verilerinde de görülmektedir.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %2,4 artarken, yıllık bazda %7,1 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %0,9 artış görülürken, yıllık bazda ise %0,6 artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %2,4 artış görülmüş, yıllık bazda ise %1,3 seviyesinde daralma gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %4,6, sermaye malı %2, enerji %1,5 ve ara malı %1 artarken, dayanıksız tüketim malı %0,5 azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %18,1 ve dayanıklı tüketim malı %11,8 artarken; enerji %5,7, ara malı %5,5 ve dayanıksız tüketim malı %1,2 azalmıştır. Yüksek teknolojili mal grupları aylık bazda %12,6 artarken, orta-yüksek teknoloji sektörü aylık bazda %0,6 gerilemiştir.

 

Sanayi Üretimi, 3 aylık hareketli ortalama, yıllık % değişim… Kaynak: TÜİK, Dinamik Yatırım

 

Cari açık Mayıs ayında 7,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, yıllıklandırılmış bazda da 60 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu da sürdürülebilir düzeyin üzerinde yüksek bir cari açık durumuna işaret etmektedir. TL değer kazanacak olursa, ihracatın olumsuz etkileneceği ortada. Dolayısıyla enflasyonist baskılara maruz kalan bir büyüme kompozisyon içine girilmesi durumu ile karşı karşıya olacağız. Dış talepteki ilerleme Avrupa’daki toparlanmanın kırılgan olması sebebiyle çok destekleyici değil. İhracatın da büyük kısmı imalat sanayiinden geldiği için, bu alandaki zayıflık üretim tarafında da zayıflık anlamına gelmektedir.

Kaynak Dinamik Yatırım- Enver Erkan

Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri