HDP Adıyaman Milletvekili Dr Behçet Yıldırım'ın Adıyaman'da yaşanan susuzluk sorunuyla ilgili vermiş olduğu soru önergesi ektedir.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU tarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve Meclis İç tüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.18.08.2016
Behçet YILDIRIM Adıyaman Milletvekili
Üç tarafı akarsu ve göllerle çevrili, yanı başında Atatürk barajı, Çat barajı, dereleri, çayları ve yüzlerce kaynağı bulunan Adıyaman’da 1 aydan fazla bir süredir günde 12 saati bulan su kesintileri yaşanmaktadır. Yeni kaynakların bulunmaması, yeni projelerin üretilmemesi su probleminin büyümesine neden olmuştur. Kentin bütün dinamikleri harekete geçirilmediği için ve su eksildiği zaman alternatif kaynakların kullanılmaması Adıyaman halkını oldukça mağdur etmiştir. Su sorunu yaşayan birçok kentte arıtma tesislerinde arıtılan su, içme suyu olarak şebekeye aktarılmaktadır. Ama Adıyaman’da ne Atatürk Barajı, ne Çat Barajı, ne de diğer kaynaklardan içme suyu temini konusunda hiçbir çalışma yapılmamaktadır. 2011 yılında Adıyaman’a getirilen Havşeri suyu ve bu suya ek olarak sağlanan kaynaklarla birlikte kimi yetkililer 50 yıllık, kimileri ise Adıyaman’ın 200 yıllık su sorununu çözdüklerini söylemişlerdi. Bu proje Adıyaman içme suyu ihtiyacının beş yılını bile karşılamazken, Havşeri suyunun getirildiği Bulam Beldesi de bu projeyle beraber çok ciddi su sıkıntısı yaşamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde suyu en çok olan Adıyaman; Projelerin gecikmesi, yeni kaynakların bulunmaması, tarımsal sulamanın içme suyu şebekesinden karşılanmasından dolayı, ne yazık ki kentte su sorununun büyük bir boyuta ulaştığı bir kent pozisyonuna mahkûm olmuştur. Belediyenin yapmış olduğu anonslarda dönüşümlü olarak suyun bütün mahallelere verileceği söylenmesine rağmen, bazı mahallerde sadece belli saatlerde su kesintisi yapılırken, bazı mahallelere ise günlerce hiçbir şekilde su verilmemektedir. Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu bir ilde günlerce suların kesik olması beraberinde kötü kokular ve ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır.
Bu bağlamda;
1) Adıyaman’da su sorunundan dolayı halkın yaşadığı mağduriyetten haberdar mısınız?
2) Adıyaman’daki su sorunun giderilmesine ilişkin çalışmalarınız var mıdır?
3) Su potansiyeli yüksek olan Adıyaman’da su sorununun son bulması adına neden hala yeni projeler hayata geçirilmemektedir?
4) Bulam beldesindeki kaynaktan Adıyaman kent merkezine su getirmek amacıyla çalışmalar yapılmış olmasına rağmen neden Adıyaman kent merkezinde içme suyu sıkıntısı halen yaşanmaktadır?
5) Halkı su sorunu konusunda sürekli farklı bahanelerle oyalayan Adıyaman Belediyesi’ne yönelik bir inceleme başlatılacak mıdır?
6) Adıyaman kent merkezinde belli mahallelerde bazı aralıklarla su kesintisi olurken, günlerce suların akmadığı mahalleler neye göre belirlenmektedir?
7) Havşeri suyu projesiyle Adıyaman kent merkezinin içme suyunun karşılanmayacağı bilinmesine rağmen, Bulam beldesindeki kaynak suyu Adıyaman kent merkezine çekilerek Bulam’da yaşayan halk neden mağdur edilmiştir ve neden böyle bir projeye gidilmiştir?
8) Adıyaman’da kaç tane HES var? Rant kaynağı olan bu HES’ler yerine Adıyaman’ın su ihtiyacını karşılayabilecek 1 tek barajın olmayışını neyle açıklıyorsunuz?
9) Kendinizi fahri Adıyamanlı olarak gördüğünüz bu kentin susuzluk sorununa ivedi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?