''HPV sadece kadınları etkilemiyor''
Rahim ağzı kanseri, 35 yaş altı kadınlarda görülen en yaygın kanser türlerinden biri ve HPV'nin neden olduğu kanserler arasında en yaygın olduğunu belirten Uz. Dr. Utkucan Uçkun, ''Bu nedenle HPV’ye karşı ergenlik döneminde önlem alınabilirse gelecekte görülecek rahim ağzı kanseri olgularının sayısı da azaltılabilir. HPV rahim ağzı (serviks) dışında genital bölge (vulva, vajen ve penis), anüs ve orofarenks (ağız ve yutak) kanserlerine de yol açabilmektedirler. Bu kanserler, HPV bulaşından yıllar sonra ortaya çıkarlar. Özellikle HPV’nin 16 ve 18 tipleri, çoğu rahim ağzı kanseri olgusunun temelinde yatmaktadır. Buna ek olarak özellikle HPV 6 ve 11 gibi türler, genital siğillerin yüzde 90’ından fazlasından sorumlu tutulmaktadırlar. HPV enfeksiyonu sadece kadınları etkileyen bir virüs değildir. Erkeklerde de anüs, orofarenks ve penis kanserlerine yol açabilmektedir.'' şeklinde konuştu.
''9’lu aşı HPV’nin 9 riskli türüne karşı koruma sağlıyor''
Uz. Dr. Utkucan Uçkun, ''HPV aşısı, HPV'nin bireye bulaşmasını engellemede oldukça etkin bir aşı olup HPV enfeksiyonlarının yüzde 99'unu durdurabilmektedir. Dört HPV tipine (6, 11, 16, 18) karşı koruyucu nitelikteki 4’lü HPV aşısının yanı sıra Türkiye’de de sıklıkla uygulanan yeni aşı 9 farklı HPV tipine (6,11,16,18,31, 33, 45, 52, 58) karşı koruma sağlayabilmektedir.'' ifadelerini kullandı.
''Erken yaşta aşı olmak rahim ağzı kanseri riskini azaltıyor''
HPV aşısının rutin aşılama programına dahil olduğu ülkelerde yapılan araştırmalar, 12-13 yaşlarında HPV’ye karşı aşılama başlatılan kadınlarda rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse yüzde 87; aşılamanın 16-18 yaşlarda başlandığı grupta ise yüzde 34 azaldığını göstermekte olduğuna değinen Uçkun, ''Aşı ile rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığı aşı olunmayan duruma kıyasla çok daha düşüktür, ancak rahim ağzı kanserlerinin yüzde 30'u aşının içerdiği HPV tipleri ile ilişkili değildir.'' dedi ve şöyle devam etti:
''Rahim ağzı kanseri gibi, HPV aşısı anüs kanseri riskini de büyük ölçüde azaltacaktır. Ancak, her iki kanser türü için de risk sıfırlanmamaktadır.''
''9-15 yaş arası 2 doz, 15 yaş sonrası 3 doz öneriliyor''
Aşı 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilmekte ve önerilmekte olduğunu söyleyen Uçkun, ''Her doz için aynı tip aşı kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Çoğunlukla ciddi bir yan etki gözlenmemektedir. En yaygın gözlenen yan etkiler zamanla kendiliğinden gerileyebilen baş ağrısı ve enjeksiyon yapılan bölgede hassasiyettir. Çok nadir olarak, bazı çocuklarda HPV aşısına karşı alerjik reaksiyon görülebilmektedir. Eğer ilk doz 15 yaşından büyükken başlanırsa veya bireyin bağışıklık sistemi zayıf çalışıyorsa, iki yerine üç doza ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan araştırmalarda 15 yaş öncesi iki doz aşı uygulamanın üç doz kadar etkili olduğu görülmüştür. Bu yüzden doz ve zamanlama konusunda çocuk doktorunuza mutlaka danışmanız önerilmektedir.'' şeklinde konuştu.