300 ıstakoz doğal ortamıyla buluştu

Türkiye’nin balık ve deniz ürünleri uzmanı Dardanel ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, geçen yıl denizleri ve sualtındaki canlı popülasyonunu korumak, ülkemizde azalan balıkçılık kaynaklarına dikkat çekmek için bir iş birliğine imza attı.

GÜNDEM - 03-10-2023 14:05

Türkiye’nin balık ve deniz ürünleri uzmanı Dardanel ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, geçen yıl denizleri ve sualtındaki canlı popülasyonunu korumak, ülkemizde azalan balıkçılık kaynaklarına dikkat çekmek için bir iş birliğine imza attı. Bu bakış açısıyla ıstakoz popülasyonunu artırmak için hayata geçirilen “İyilik Yap, Denize At” projesi ikinci yılına ulaştı. Azalan kaynakların akuakültür yolu ile desteklenebileceğinin vurgulandığı projeye bu sene serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen de dahil oldu. Proje kapsamında, Çanakkale Boğazı’nda gerçekleştirilen organizasyonla 300 ıstakoz, projeye destek veren milli sporcu Ercümen eşliğinde doğaya salındı. 

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, ÇOMÜ işbirliği ile hayata geçirdikleri proje ile ilgili olarak, “Türkiye’nin balık ve deniz ürünleri üreticisi olarak denizlerimizin geleceğine sahip çıkıyoruz.  Hepimiz için hayati önem taşıyan bu ekosistemin devamlılığı adına olası riskleri azaltmak için somut adımlar atıyoruz.  Geçmişte Çanakkale Boğazı’nda bolca bulunan ancak günümüzde sayıları giderek azalan ıstakozların popülasyonunun kademeli olarak artışını ve sürdürülebilirliğini sağlamak hedefiyle yola çıktık.  Projemizi, ülkemizin bu alanda akademik olarak önde gelen kurumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile hayata geçirdik. Bu yıl kendisi de Çanakkaleli olan, dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen bize destek oluyor ve 300 ıstakozu denizle buluşturuyoruz. Sevgili Şahika Ercümen’in de desteğiyle deniz ekosistemini korumaya ve sürdürülebilirliğe daha fazla dikkat çekebileceğimize inanıyor ve katkıları için kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

Dalışlarında sadece rekorlara değil, kendi derinliklerine de daldığını ve hepsinin yeni bir keşif olduğunu ifade eden Milli sporcu ve serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, “Bugün yine farklı bir keşif için, Dardanel ve ÇOMÜ iş birliği ile hayata geçen ‘İyilik Yap, Denize At’ projesi için bir araya geldik. Ekolojik dengeyi sağlayan ve pek çok açıdan doğal kaynağımız olan denizlerin geleceği için bizim atacağımız her olumlu adım çok değerli. Denizler, tıpkı bugün doğayla buluşturduğumuz 300 ıstakoz gibi milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Bu yıl denizle buluşturacağımız ıstakozların bazıları ise geçen yıl salınanların kardeşleri. Sadece bunu düşünmek bile bir mutluluk kaynağı. Şu an burada bulunma amacımız olan ‘İyilik Yap, Denize At’ gibi projeler o yüzden çok değerli ve her zaman beni heyecanlandırıyor. Bugün burada bu güzel projenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.

Yerli ıstakozlar evlerine dönüyor

Deniz kaynaklarının korunması ve denizlerde sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefiyle yola çıkılan projede, Avrupa ıstakozu olarak bilinen ve geçmişte Çanakkale Boğazı’nda bolca bulunan yerli ıstakoz türü Homarus Gammarus’un popülasyonunu artırmak için bir çalışma yürütülüyor. Çalışmada, bu ıstakoz türünün yetiştiricilik yoluyla üretilip doğal ortamına bırakıldığı ve doğadaki ıstakoz popülasyonunun sürdürülebilir şekilde desteklendiği Avrupa’da gerçekleştirilen başarılı modeller örnek alındı. ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi’ndeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’ne ait Deniz Canlıları Araştırma-Uygulama Merkezi’nde, Prof. Dr. Umur Önal öncülüğünde bir ekip, özel havuzlarda larval aşamadan itibaren yüzlerce ıstakoz yetiştirdi. Geçen yıl da 300 olmak üzere iki sene içerisinde 600 ıstakozun doğal ortamla buluşması sağlandı. 

Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri