Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin yasalaşması halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalıştırılan kişiler, 2 ayrı görevde bulunmaları sebebiyle 2 maaşa hak kazanamayacak. 2 ayrı görev için tek bir maaş ödemesi yapılacak. Memurlar, tek bir maaş ödenmesi karşılığında başkaca görevler üstlenebilecek.
CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın 657 Sayılı Devlet MemurlarıKanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde,Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan personellerin, devlet memuru sayıldığı hatırlatıldı.
Gerekçede, 04/07/2001 Tarihli 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesinin, “Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir.Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir” hükmünü ihtiva ettiği hatırlatıldı.
KAMU MEFAATİ GÖZETİLMİYOR
Mezkur Kararname hükmünün, devlet memurlarının memuriyete ek olarak kurum organlarında görev alması durumunda yalnızca görevlerden biri için ücret ödeneceğini hüküm altına aldığının kaydedildiği kanun teklifinin gerekçesinde,“Ancak devlet memurlarının kurum organları dışında üstlenebildiği başkaca işler de mevcuttur. Hal böyleyken, bahsi geçen 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi ile güvence altına alınmaya çalışılan kamu menfaatinin tam şekilde sağlanamadığı görülmektedir” değerlendirmesi yapıldı.
ÇİFT MAAŞ UYGULAMASI ORTADAN KALDIRILMALI
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinin devamında şunlar kaydedildi:
“Bir devlet memurunun halihazırda mevcut görevine ek olarak aldığı yeni görevinin aynı anda yürütülebilmesinin mümkün olduğu açıktır. Diğer bir deyişle, devlet memuru tarafından mevcut işe özgülenen sürenin ve emeğin önemli oranda artmaması karşısında alınan ücretin yahut memura sağlanan maddi menfaatin büyük oranda artması, kamu menfaati bakımından kabul edilebilir değildir.
İdare, tükenebilir kaynaklarını imkân bulduğu ölçüde sınırlı şekilde harcamalıdır. Tükenebilir kamu kaynaklarının bir kesime orantısız şekilde dağıtılması sonucunda sade vatandaşlara ayrılan imkanların önemli ölçüde azalacağı ve fırsat eşitsizliğinin derinleşeceği öngörülmelidir.”
Bu itibarla, devlet memurlarının çift maaş alabilmesi olanağını sınırlandıran kanuni düzenlemelerin genişletilmesi ve devlet memurlarının istisnasız bir biçimde bir maaş karşılığında çalışması yönünde kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir.”