İş yaşamında kadın istihdamını ve cinsiyet eşitliğini güçlendirmek, kadınların iş yaşamında karşılaştıkları problemlere ilişkin yenilikçi çözümler üretmek amacıyla , TED Üniversitesi (TEDÜ), Ankara İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği - BPW ve PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği İç Anadolu Şubesi işbirliğiyle “Cam Tavanları Aşıp Yükseliyoruz, Eşitliği Kucaklıyoruz” konulu bir proje yarışması düzenlendi.
Cumhuriyetin 100. yılı vesilesi ile gerçekleştirilen yarışmada, jüri üyeleri iş yaşamında kadının güçlendirilmesi ve desteklenmesiyle ilgili uygulanabilir iş fikirlerini değerlendirdi. TED Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oya Yerin Güneri, cam tavanların olmadığı eşit bir iş yaşamına ulaşmak için toplumdaki tüm paydaşların işbirliği içinde çözüm üretmesinin önemini vurguladı. Özellikle üniversitelere bu konuda önemli görevler düştüğünü belirtti. Bu projede 16-30 yaş arasındaki gençlerin geliştirdikleri fikirlerle çözüme katkı sağlama yönündeki girişimlerinin çok değerli ve geleceğe yönelik umut verici olduğunu ifade etti.
Cinsiyet eşitliğine "Cam Tavanları Aşıp, Yükseliyoruz, Eşitliği Kucaklıyoruz” ile destek
Cinsiyet eşitliği, ülkelerin geleceği için kritik bir konu olmaya devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı Küresel Cinsiyet Açığı Raporu’na göre globalde cinsiyet uçurumunun kapatılması için 131 yıl gerekiyor. Raporda İzlanda, üst üste 14 yıl boyunca dünyanın en çok cinsiyet eşitliği sağlanan ülkesi olarak öne çıkarken Türkiye, listede 129'uncu sırada yer alıyor.
TED Üniversitesinden edinilen bilgilere göre "Cam Tavanları Aşıp, Yükseliyoruz, Eşitliği Kucaklıyoruz” yarışması da cinsiyet farkının iş dünyası çerçevesinde tamamıyla ortadan kaldırılmasını teşvik ediyor. Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle yapılan yarışma için Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" sözünden ilham alındığı belirtiliyor.
Kadın istihdamının artırılması, kadının liderlik pozisyonlarında varlığını gösterebilmesi, eşit işe eşit ücret ve benzeri konularda oluşturulan örnek vaka çalışmaları üzerinden çözüm odaklı projelerin değerlendirildiği yarışma çerçevesinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 17 proje başvurusu oldu.
TED Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmada birincilik ödülü Ayşe Açıkgöz’ün projesi oldu. Yarışmaya katılan projeler arasında ikinci proje İlayda Özırmak, üçüncü proje ise Özge Ayşe Güler’in projesi oldu.
Hibya Haber Ajansı