ŞUTSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Nisan Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

GÜNDEM - 18-04-2024 11:55

Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Mart Ayı Meclis Kararı, Mart Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Mart Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

“Sayın Başkan, değerli Meclis Üyeleri, çoğunluğumuz sağlanmıştır. Hepiniz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılının Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na hoş geldiniz.

Sizleri şahsım ve Meclis Divanı adına saygıyla selamlıyor, Nisan Ayı Meclis Toplantımızı açıyorum.

 Ülke olarak gerçekten önemli ve kritik bir süreçten geçiyoruz. Bir yandan yaşadığımız ekonomik sıkıntı ve zorluklarımız devam ederken, diğer yandan 31 Mart yerel seçimleri gibi bir süreç yaşadık. Bu vesileyle evvela, Büyükşehir Belediye Başkanımız seçilen Sayın Mehmet Kasım Gülpınar olmak üzere, demokrasinin önemli bir göstergesi olan seçimler neticesinde kazanan tüm ilçe belediye başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi ve muhtarlarımızı tebrik ediyor, görev ve çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum. İlimze ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Daha önceki dönemde hizmet veren isimlere de şehrimize verdikleri hizmetten dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.

Evet, ekonomik sıkıntı ve sorunlarımız, maalesef devam ediyor. Enflasyon hala yüzde 68’in üzerinde seyrederken, döviz kurlarındaki artış, piyasadaki istikrarsızlık bir türlü engellenip rayına oturmuyor. Artık bir cendere misali bizi içine alan mevcut ekonomik kriz ve belirsizlik, başta tekstil ve hazır giyim ile inşaat sektörü başta olmak üzere, birçok sektörümüzü ciddi anlamda olumsuz etkilemekte, büyük sıkıntılar yaşamalarına yol açmaktadır. En son açıklanan verilere baktığımız zaman, Mart ayında en fazla konkordato, bilindik tabirle, iflasını ilan eden sektör tekstil ve hazır giyim sektörü olduğunu görüyoruz. 2023 yılında, söz konusu tekstil ve hazır giyim sektöründe ülke genelinde toplam 4 bine yakın şirket kapanmış. Bu da 200 bine yakın istihdam kaybı demektir. Bununla birlikte, sektörel anlamda yaşanan finans sorununa uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle çözüm bulunması gerekirken, maalesef, verilen kredilerin takibi sıkılaştırılmakta. Bu yılın Şubat ayında takipteki kredi miktarında yüzde 18,7 oranında artış olduğunu görüyoruz. Bunun da iş dünyasının finansal anlamda baskı altında kalması anlamında geldiğini söyleyebiliriz. Kısacası, hem küresel hem de ulusal düzeyde yaşanan sorunlar, söz konusu tekstil ve hazır giyim sektörünü büyük zorluklarla baş başa bırakmaktadır. Finans desteği sunulmaması halinde, ülkemiz ve ilimiz için lokomotif sektörlerden olan tekstil ve hazır giyimde birçok firma devre dışı kalabilir.

 Tekstil ve hazır giyim sektöründen sadece bir örnek olarak bahsettim. Onun haricinde, ekonomik anlamda neredeyse her sektörümüzün aynı kaderi yaşadığını söyleyebilirim. Yine bir örnekle somutlaştırmak gerekirse, sadece inşaat sektöründe, girdi maliyetlerinin yüzde 100’ü geçecek düzeyde arttığını görüyoruz. Bu durum, en önemli hizmet sektörlerinden olan inşaat ve yapı sektörünün iş yapmasını engellemekte, vatandaşların konuta ulaşımını zorlaştırmakta. Hakeza, gıda sektöründe de ciddi sorunlar yaşıyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, tüm dünyada gıda fiyatları düşerken, bizim ülkede yüzde 70’leri geçen artışlar oluyor. Tabii ki, devletimizin ve hükümetimizin mevcut sıkıntılı süreci atlatmamız, ekonomik olarak düzlüğe çıkmamız için Orta Vadeli Program başta olmak üzere, bazı önemli uygulamalara ve kararlara imza attığını biliyoruz. Ancak, hala iş dünyası olarak bize somut bir şekilde olumlu bir yansıması olduğunu söylememiz mümkün değil. Elbette, bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin kredi notunun “pozitif”e çıkarılması ekonomimize olan güven açısından önemli gelişmelerdir. Ancak, hem toplum olarak hem de iş dünyası olarak bizim kısa vadede ve doğrudan olumlu etkisini hissedeceğimiz bir politika izlenmeli. Bunun için de sürekli bahsedilen yapısal reformların bir an önce uygulanması, iş dünyası olarak bizim ülke ekonomisine katkı sunmamız için kamu-özel sektör iş birliğinin daha da güçlendirilmesi ve bizim yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmamız için finansal ve mali kolaylıkların sağlanması gerekiyor. Ekonomimizin düzelmesi adına iş dünyasının temsilcileri olarak, üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyor, toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi tekrardan saygı ve muhabbetle selamlıyorum..” Dedi.

 Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın  konuşmasının  ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Yetim  konuşmasında şunları söyledi:

“Malum, mübarek Ramazan Ayı’nı geride bıraktık ve Ramazan Bayramımızı kutladık. Bu toplantı vesilesiyle, hepinizin geçmiş bayramını tekrar tebrik ediyorum.  Bununla birlikte, ülkemiz 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için sandık başına gitti ve önümüzdeki dönem için belediye başkanlarını seçti. Ben burada bir kez daha, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız olarak seçilen Sayın Mehmet Kasım Gülpınar başta olmak üzere, seçilen tüm ilçe belediye başkanlarımızı, meclis üyelerini ve muhtarları tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyor, sonuçların ilimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

En son açıklanan verilere göre, enflasyon hala yüzde 68,5’larda görünüyor. Doğrusu, enflasyonun bu seviyelerde olması, piyasalarda endişe ve güvensizliğin hâkim olmaya devam etmesi, iş dünyası olarak bize ciddi anlamda olumsuz yansıyor. Sürekli kısa vadeli hesaplar yapmak zorunda kalıyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, iş dünyası olarak içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılardan kurtulmamız adına devletimiz ve hükümetimiz ile iş birliğimizin güçlenmesi gerekiyor. Sorunların giderilmesi noktasında iş dünyası olarak bize aktif bir rol verilmesi, önerilerimizin dikkate alınması gerekiyor. Bakın, sadece Kur Korumalı Mevduat denilen uygulamadan dolayı Merkez Bankası 2023 yılında 818 milyar TL zarar etti. Ayrıca dikkat çekmek isterim ki, ekonomik sıkıntılar en çok da Şanlıurfa’mız gibi sosyoekonomik ve sosyokültürel anlamda gelişmeye yüz tutmuş; yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve turizm düzeyini mevcut durumun 2-3 katına çıkaracak potansiyeli olan kentleri olumsuz etkilemektedir.

 Bahsettiğim kapsamda baktığımız zaman, yerel kalkınma, büyüme ve gelişmenin, ulusal kalkınma, büyüme ve gelişmeyi de beraberinde getirdiğini görürüz. Bu düşünce ve inançla ilimizin her alanda kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm var gücümüzle çalışıyor ve emek veriyoruz. Bu çerçevede, geride bıraktığımız süre zarfında yürüttüğümüz birkaç önemli faaliyetten bahsetmek istiyorum.

Malumunuz üzere, geçen ay Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in katılımıyla “Şanlıurfa İş Dünyası İstişare Toplantısı” düzenlendi. Biz de yönetimimiz ve meclis üyelerimiz ile birlikte bu toplantıya iştirak ettik. Orada söz hakkımız vardı ve yaptığım konuşmada, yıllardır dile getirdiğimiz OSB’mizin genişletilmesi talebimizi bir kez daha yeniledik. Söz konusu genişletmenin ilimizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için taşıdığı öneme dikkat çektik. Bunun yanı sıra, iş dünyamızın finansmana erişim noktasında yaşadıkları sıkıntıları vurguladık. Çözüm noktasında da başta ihracatçılarımız olmak üzere, şirketlerimizin daha kolay düşük faizli ve uzun vadeli kredilere ulaşmaları ve bunun için bir Eximbank şubesinin ilimizde açılması gerektiğini özellikle belirttik. Hakeza, Hazine ve Maliye Bakanımızın başkanlığında, TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen “Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısı”na katıldık. Bu toplantıda da ilgili sorun ve taleplerimizi aktarma fırsatı bulduk.

Tabii, bir de TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetle birlikte bir Mısır ziyareti gerçekleştirdik. Bu vesileyle oradaki ekonomik koşulları, oradan buraya yatırımcı getirme ve oraya ihracat yapma imkânlarını yerinde gördük. Orada, biz ŞUTSO olarak Türk-Arap Odalar Birliği Yönetim Kurulu üyeliğinde yer aldık. Biz, bu tür ülkelerin pazarlarına açılmayı, ticaret, sanayi ve turizm gibi alanlarda iş birliğimizi güçlendirmeyi ilimiz ve ülkemiz ekonomisi adına önemli buluyoruz. O yüzden, bu konuda çalışmalarımızı ve girişimlerimizi daha da artıracağız. Çünkü biz, tüm samimiyetimizle ilimizin sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarma çabası içindeyiz.

 Biz, bir kentte iş dünyası ile üniversite arasında yapılacak iş birliğinin o kentin kalkınması, büyümesi ve gelişmesi adına önemli buluyoruz. Bu inançla, geçen ay içerisinde ilimiz ihracatını geliştirmek adına Harran Üniversitesi ile “Alo İhracat Projesi” ile ilgili bir protokol imzaladık. Proje kapsamında temel olarak, ihracat yapmak isteyen şirketlere rehberlik desteği sunmak, gümrük işlemlerinden nakliyeye kadar ihracatla ilgili karşılaşılan sorunları çözmek adına işletmelere danışmanlık hizmeti vermek, şirketlere ihracatla ilgili gelişmeler hakkında bilgilendirme yapmak, ihracat potansiyeli olan şirketleri belirleyerek sürdürülebilirliğe katkı sağlamak, ihracat yapan firmlar arasında işbirliği olanakları tespit etmek gibi amaçlar yer almaktadır. Odamızın öncülük ettiği bu proje ile birlikte, hem ilimiz iş dünyası ile üniversite arasındaki iş birliği güçlenecek, hem de üniversitemizin Dış Ticaret bölümünden mezun olan öğrencilerimizi istihdam etme imkânımız olacak.

Bir diğer önemli faaliyetimiz de, İŞ-KUR ve Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UGİM) ile birlikte yabancı uyrukluların işgücü piyasasına katılımı hakkında düzenlediğimiz toplantı oldu. Toplantıda, yabancı işgücünün istihdamıyla ilgili mevzuatın düzenlenmesi, kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmesi, üyelerimizin yabancı uyruklu vatandaşları istihdam etmeleri ile ilgili finansal destek ve teşviklerden faydalanması, ilimizde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yapan yabancı uyruklu işletmecilerin seyahat izni başta olmak üzere, karşılaştıkları sorunların çözüme kavuşturulması gibi konular istişare edildi. Nitekim, halihazırda 800’den fazla yabancı uyruklu üyemiz var. Onların sorunlarıyla ilgilenmek de bizim görevimizdir.

Yukarıda da işaret ettiğim üzere, 31 Mart belediye seçimleri yapıldı. Seçim sürecinde bizi ziyaret eden tüm siyasi parti adaylarına ifade ettiğim gibi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası siyasi bir kurum değildir, ilimizin en büyük STK’sıdır. Evet, karar makamından ziyade öneri makamı olabiliriz, ancak yine de kentimizle ilgili kararlara dahil olmak hakkımız her zaman vardır. Gelen tüm adaylara da altyapı, ulaşım ve trafik, kent mimarisi ve estetiği, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artırılması gibi kentimizin en temel sorunlarını ilettik ve mevcut durumda seçilen başkanlara iletmeye ve hatırlatmaya devam edeceğiz. İlgili seçim sürecinde, TBMM Başkan Vekili ve Şanlıurfa Milletvekilimiz Sayın Bekir Bozdağ’ı da Odamızda misafir ettiğimizi belirtmek isterim. Kendilerine, ilimizde bir Eximbank Şubesi’nin açılması, uçuşlarımızın olmadığı Antalya gibi büyükşehirlere uçak seferlerin konulması ve var olan sefer sayılarımızın artırılması, OSB’mizin genişletilmesi, tarım arazilerimizin imara açılmasının engellenmesi, tarım vasfını yitirmiş meralarımızın GES’ler için tahsis edilmesi, Akçakale Sınır Kapısı’nda yaşanan sınırlı araç kotası sorunun çözülmesi, Evren Sanayi’deki elektrik kesintisi sorununun bir an çözülmesi ve Odamız’ın yan tarafında bulunan arsanın bize tahsis edilmesi gibi taleplerimizi ilettik. Bakan beyden olumlu bir dönüş aldık ve bunların kısa süreçte karşılık bulacağını umuyoruz.

 Sözlerime son vermeden önemli başka bir konuya da değinmek istiyorum. Malumunuz, 9 günlük bir bayram tatili süreci geçirdik ve şehrimiz, bu süreçte turizm açısından gerçekten çok güzel ve verimli bir sonuç aldı. Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Halfeti gibi yerler başta olmak üzere, şehrimizi 9 günlük tatil boyunca 500 bine yakın yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Ben burada, şahsım ve kurumumuz ŞUTSO adına, konuyla ilgili emek veren, disiplinli ve özverili bir şekilde çalışan, gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayan Şanlıurfa Valiliğimize, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemize, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, Sivil Toplum Örgütlerimize, Odamızın üyesi olan işletmelerimize, tüm esnaf ve Şanlıurfalı hemşerilerimize gönülden teşekkür ediyorum. Büyük bir turizm potansiyeli olan ilimiz için güzel bir sezon bizi bekliyor. 2024 yılı şehrimiz için turizm yılı olmalı. Hepimiz bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmeliyiz. İmkânlarımızı zorlamalı, gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlamalıyız. Son olarak belirtmek isterim ki, ŞUTSO yönetimi olarak üyelerimize yaptığımız ziyaretler, ŞUTGEM ve GAAM gibi kurumlarımızda devam eden faaliyetler, iştirak ettiğimiz başka birçok proje ve programla çalışmalarımız ivedilikle devam ediyor. Nitekim, iş dünyamızın temsilcileri olarak önümüzde yapacağımız çok iş var. Ama birlikte, dayanışma içinde el ele vererek bunların üstesinden geleceğimize inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, toplantımızın Odamız ve ilimiz adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

 Toplantıda, Şanlıurfa Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve TOBB Şanlıurfa İli Akademik Danışmanı Doç.Dr. Ömer Faruk Demirkol, Şubat ayında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) organize ettiği Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremin ardından yeniden yapılanan iller için düzenlediği “Bölgesel İnşaat Toplantısı”ileilgili bir sunum gerçekleştirdi.

 Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hayırlı 2024 Mart Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.

Günün Diğer Haberleri