Çinli bilim insanları, Doğu Antarktika’da (Güney Kutbu), inovatif bir analiz yöntemi kullanarak, yüzeyi kaplayan buz tabakasının altında 46 tane buzulaltı göl keşfetti.
Güney Kutup bölgesi ortalama 2,400 metre kalınlıkta geniş bir buz tabakasıyla kaplı ve bu tabakanın altında çok sayıda göl bulunuyor. Bu göller, Çin Kutup Araştırma Enstitüsü (Polar Research Institute of China - PRIC) üyesi bir araştırma grubunun lideri olan Tang Xueyuan’a göre, eriyen buz akımlarının deniz dibi çoküntü kayalarının üzerinde, buzulaltı tabakanın altında oluşmuş.
Tang, Antarktika’daki buzulaltı göllerini incelemenin buz tabakası dinamiklerini, tortul süreçlerini, buzulaltı jeokimyasal devirleri ve aynı zamanda yaşamın evrimini anlamak için son derece önemli olduğunu söyledi.
Söz konusu araştırma, Çin Kutup Araştırma Enstitüsü ekipleri ile Çin Jeo Bilimleri Üniversitesi (Wuhan) ve Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Öte yandan mevcut istatistik verilere göre dünya çapında bilim insanları, Antarktika’daki buz tabakası altında şimdiye değin toplam 675 buzulaltı göl buldu ve bunların 3 tanesine delinerek başarıyla ulaşılmış ve örnekler alındı.
″Bütçe görüşmelerinde bakanlık memurlarına ücretsiz yemek verileceği″ iddiasına açıklama
00:45 - GÜNDEM