Öğretmen Akademileri’ne bu kez Yazar ve Şair İsmail Kılıçaslan konuk oldu

Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü Karaman Öğretmen Akademileri, her etkinliğinde eğitimcileri kültür, sanat ve edebiyatın seçkin isimleriyle buluşturmaya devam ediyor.

KÜLTÜR - SANAT - 08-01-2025 16:08

Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü Karaman Öğretmen Akademileri, her etkinliğinde eğitimcileri kültür, sanat ve edebiyatın seçkin isimleriyle buluşturmaya devam ediyor. Edebiyat Akademisi kapsamında bu kez Yazar ve Şair İsmail Kılıçaslan, Gazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda öğretmenlerle buluştu.

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, İl Millî Eğitim Şube Müdürleri Haşim Tunca, Halil Sanlı, Mehmet Ali İyibaş, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

Etkinlik, Karaman Öğretmen Akademileri İl Koordinatörü Hasan Erkan’ın eğitimcilere Yazar ve Şair İsmail Kılıçaslan’ın öz geçmişini okumasıyla başladı. Ardından söyleşisine başlayan İsmail Kılıçaslan, Karamanlı şair, yazar, çevirmen, editör, radyo ve televizyon programı sunucusu Ahmet Murat Özel ile tanışma hikâyesini katılımcılarla paylaştı.

“Biz bilgi ile kurmuş olduğumuz ilişkiyi yanlış bir ilişki olarak kuruyoruz,” diyen İsmail Kılıçaslan, şunları söyledi:

"Batıda bilginin tek amacının bilmek olması şaşırtıcı değildir. Kısaca özetlemek gerekirse, ben de 15 ya da 16. yüzyılda yaşayan bir Batı medeniyetine mensup biri olsaydım büyük ihtimalle Tanrı fikrine karşı çıkardım. Çünkü Tanrı adına hareket eden iki otorite, kral ve kilise, insanları her bakımdan sömürmüştür. Mesela albino hastalarını cadı olarak ilan edip yakıyorlar. Kilisenin herhangi bir emrini kayıtsız şartsız kabul etmemeniz, cadı olmanız için yeterli bir sebeptir. Ben de 15 ya da 16. yüzyılda yaşayan bir Hristiyan olsaydım Rönesans’ın ve Reform’un söylediği ‘Tanrı vardır, insan da vardır’ cümlesine canı yürekten katılırdım. Yani insanın Tanrı karşısında pozisyon almaya çalışmasıdır. Bizim açımızdan bu durum söz konusu değildir. Çünkü bizi yaratan, bize diyor ki: ‘Seni ben zaten eşref-i mahlûkat olarak yarattım. Senin bana ayrıca “Allah vardır, insan da vardır” demen gerekmez.’ Dolayısıyla bizim Allah ile Batı’nın yaptığı kavgayı yapmamızı gerektiren bir şey yaşanmaz. Batıda bu düşünce sonra değişiyor, ‘insan da vardır’ ibaresindeki ‘da’ eki kalkıyor ve ‘Tanrı vardır, insan vardır’ olarak değişiyor. Bu durum ilk eşitleme çabasıdır aslında. Sonra ‘Tanrı yoktur, insan vardır’ aşaması geliyor. Ardından ‘Tanrı’yı insan buldu ve en son ‘İnsan Tanrı’dır.’ diyor. Batı’nın kendi gelişimi açısından ben bütün bunları çok anlamlı buluyorum."

Programın sonunda eğitimciler, Kılıçaslan’a edebiyat, hayat ve düşünce dünyasına dair sorular yöneltti. Etkinlik, Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli’nin İsmail Kılıçaslan’a günün anısına hediye takdim etmesiyle sona erdi

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri