Eğitim-Bir-Sen’den ‘Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması Paneli’

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından “Şanlıurfa’da Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması Paneli” düzenlendi.

EĞİTİM - 09-03-2018 17:24

ŞairNabi Kültür Merkezinde düzenlenen Panele Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, İl Müftüsü İhsan Açık, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çelik, Ankara Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Taştan, Harran Üniversitesi Doç. Dr. Ahmet Kaya, Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Demir, Haliliye İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Vural, sendika üyeleri ve çok sayıda eğitimci katıldı.

COŞKUN: TEMEL AMACIMIZ ÇOCUKLARIN TOPLUMA KAZANDIRILMASI

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun,”Öncelikle üyelerimizin tüm kamu çalışanlarının hakkını, hukukunu, sosyal ve özlük mali haklarını savunmak amaçlı olarak buradayız. Sosyal ve akademik çalışmalar adına var olan gündemdeki sıkıntılarımızı da çözme anlamında sendika olarak üzerimize düşen görevlerimizi yerine getiriyoruz. Türkiye ve Şanlıurfa’nın en önemli konularından olan biri olan Suriyeli öğrencilerimizin eğitime kazandırılması ile ilgili bir panel çalıştayı yaptık. Ben bu konuda panelistlerimize yoğun zamanlarından fırsat bularak bizlere zaman ayırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Temel amacımız, çocukların topluma kazandırılarak yanlış yollara yönlendirilmemesi, eğitim camiası içerisinde kültürel bir faaliyet yaparak eğitime kazandırılmasıdır. Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi olarak böyle bir çalışma düzenledik. ”şeklinde konuştu.

KOLUKISA: SÜRECİ İYİ YÖNETEMEZSEK BİZİM İÇİN SIKINTILI GÜNLER OLABİLİR

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kolukısa da Türkiye’ye sığınan 3,5 milyon sığınmacıdan 1,5 milyonunun 18 yaşından küçük olduğuna dikkat çekti. 477 bin Suriyelinin Peygamberler Şehri Şanlıurfa’da bulunduğunu hatırlatan Kolukısa,”Bunlar sizin iyi niyet, cömertliğiniz, merhametiniz ve islamlığınıza sığınmış durumdalar. Suriyelilerin geri dönmeyeceği öngörüsü zamanla haklı çıktı. Türkiye’de görünen o ki uzun vadeli kalacaklar. Eğer nitelikli bir eğitimden geçip topluma kazandırılmazlarsa ileride Türkiye’nin geleceği açısından zararlar ve çeşitli sıkıntılar olabilecek. Bunları önlemek, o insanları bu toplumda bir kazanca dönüştürmek için bilim ve eğitimden başka elimizden hiçbir şey gelmez. Emek vermek, planlı bir şekilde, akıllıca, el birliğince bu süreci yönetemezsek önümüzde hem onlar hem de bizim için sıkıntılı günler olabilir.”dedi.

ÇELİK: TOPLUMA DÖNÜŞLERİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çelik, Suriye’de yaşanan savaştan dolayı çevredeki ülkelere nüfus akışının gerçekleştiğine dikkat çekti. Çelik,”Suriye’deki yaklaşık 20 milyonluk nüfusunun 13 milyonu yerlerinden edildi. Yaklaşık 6 milyonu farklı ülkelere gittiği görülmüştür. Yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli Türkiye’de yaşamını sürdürüyor. Suriyelilerin kritik ihtiyaçlarından sonra asıl konu bunlar ne yapacaklar sorusu aklımıza geliyor. Gelecekleri ne olacak? Yaklaşık 6 yıldır yerlerinden göç eden Suriyelilerin eğitimleri ile ilgili ciddi sıkıntılar gözlemledik, raporlar oluşturduk. Nüfusun yarısı çocuk yaşta. Eğitime ihtiyaçları var. 6 yıl içerisinde nüfus çocukluktan ergenliğe geçti. 10 binlerce çocuk dünyaya geldi. Yetişkinliğe geçen kişilerin ne yapacağını irdelememiz gerekiyor. Topluma dönüşlerini sağlamamız gerekiyor. Bu noktada eğitim çok önemli, bir fırsat. Suriyeliler çok iyi bir eğitim aldığında becerilerini geliştirme fırsatı yakalayacak. İyi işlere ulaşmaları söz konusu.”

TAŞTAN: KOCA BİR İNSAN KİTLESİNİN SİSTEME ENTGRE EDİLMESİ GEREKİYOR

Ankara Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Taştan, hazırladıkları raporda sorun ve çözüm önerilerini dile getirdiklerini söyledi. Taştan, şöyle konuştu:”Hazırladığımız raporda sadece sorunlar ibaret değil. Çalışmamazı yürütürken 3 temel alan olarak belirledik. Birincisi sürecin yönetilmesi gerekiyor. Kocaman bir insan kitlesinin sürece bir sisteme entegre edilmesi gerekiyor. Yönetimle ilgili ne gibi sorunlar var bunu anlamaya çalıştık. İkinci olarak sözüne ettiğimiz Suriyeli çocukların okula erişiminde bir engel olduğunu söylüyoruz. Yüzde 65’inin okullaştığını görüyoruz. Bu demektir ki okula erişim sıkıntısı var. 3’üncü başlıkta ise herkese eğitim imkanı sağlasak bile bütün Suriyeli çocukları eğitim sistemine dahil etsek bile acaba verdiğimiz eğitim ne ölçüde kaliteli, buna bakmak gerekiyor. Bir lüks değil. Kaynaklarımızı seferber ediyorsak yaptığımız işle birtakım fikirler sahibi olmamız gerekiyor.”

Panelin sonunda katılımcılara Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun tarafından plaket takdim edildi. Program, hatıra fotoğrafın çekilmesi ile sona erdi.

(Ruha Haber Ajansı – RHA)

Günün Diğer Haberleri