Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Şanlıurfa’mızın gururu Abdulkadir Emin Önen, 11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, salgın coronavirüs nedeniyle geçmiş yıllarda olduğu gibi herkesin katılımıyla gerçekleştiremeyecek olan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olan “Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali” mesajında; şehrimizin ne kadar değerli olduğunu, şehrimize ve birbirimize değer vermeyi ihmal etmememiz gerektiğini belirterek, tarih boyunca da stratejik bir öneme ve İstiklal Madalyasına sahip Şanlıurfa’nın tarihte kendi kendini kurtaran tek şehir olduğunu söyledi.
100. Yıldönümümüz; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde kutlanmaktadır
Şanlıurfa’nın tarihte kendi kendini kurtaran tek şehir olduğunu hatırlatan Kurtuluş Gazisi torunu ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Bu yıl Urfa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dönümü olması hesabıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde kutlanmaktadır. Salgın virüs nedeniyle geçmiş yıllarda olduğu gibi herkesin katılımıyla gerçekleştiremeyecek olsa da, video konferanslar ve programlarla, çeşitli görüntüler, yarışmalar ve konferanslarla dijital ortamda kutlanmaktadır” dedi.
Tarihte kendi kendini kurtaran tek şehir Urfa’dır
Şanlıurfa’mıza verdiği değeri önce “Göbeklitepe Yılı”, şimdi de “Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali”mizi himayelerine alan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiğini belirten ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, mesajında; “Bilindiği gibi; 1919 yılında önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920’de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmıştır. Şanlıurfalıların 11 Nisan’da gösterdiği eşsiz kahramanlık milli mücadele döneminde Anadolu’ya örnek olmuş ve tarihe de kendi kendini kurtaran şehir olarak geçmiştir. 9 Şubat 1920'de başlayan Şanlıurfalıların direnişi zaferle sona ermiş ve işgalci Fransız kuvvetleri 11 Nisan 1920'de şehirden kovulmuştur. İşte o gün yani 11 Nisan 1920'de Şanlıurfa kendi kendini kurtaran şehir olarak tarihe not düşmüş, kurtuluşu kurtuluşlara ilham olmuştur. Bu kurtuluş 12'ler ve Aşiret liderlerinin öncülüğünde Türk, Kürt, Arap, yerleşik göçebe Şanlıurfa'da ve dışında yaşayan 2 buçuk milyon insanımızın dedelerinin ve atalarının zaferidir. Bu bakımdan bizlere emanet edilen bu şehrin ne kadar değerli olduğunu gelecek nesillere de aktarmak zorundayız. T.B.M.M’nin 12 Haziran 1984 günü kabul ettiği 3020 sayılı Kanunla Urfa’ya o şanlı direnişin bir emaresi olarak nişan verilmiş ve şehrin Urfa olan ismi Şanlıurfa olarak değiştirilmiştir. Yani; Urfalıların Ulusal Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlık nedeniyle ‘Şanlı’ unvanı verilmiştir. TBMM’de alınan kararla oy birliğiyle Şanlıurfa’mıza İstiklal Madalyası verilmiştir” ifadelerine yer verdi.
Urfa; her türlü yatırıma ev sahipliği yapmaya hazır bir Tarım Kentidir
Bereketli hilalin kilit taşı olan Şanlıurfa’nın sahip olduğu değerler itibariyle insanlığa beşiklik etmiş ve stratejik konumu nedeniyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olduğunu da hatırlatan ÇHC Pekin Büyükelçimiz A. Emin Önen, açıklamasına şöyle devam etti;
“Bilindiği gibi; Mezopotamya’nın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Urfa, su kaynaklarına yakın olması ve ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. Uygarlıklar; sanatını, kültürünü, yaşam biçimini ve anlayışını yaşadığı bu kadim mekâna nakış nakış işlemiştir. İnsanoğlunun ve uygarlıkların ilkleri sayabileceğimiz bütün oluşum ve yapılanmalar bu topraklarda şekillenmiştir. Tarımın ilk olarak yapıldığı, ilk üniversitenin kurulduğu, üç semavi dinin yeşermesine ev sahipliği yapan Şanlıurfa, 12 Bin yıllık tarihiyle eskiyi yeniden tanımlayan kadim bir şehirdir. Hz. İbrahim Peygamberin makamı, mücevher döşeli kemerleri, kubbeleri, Balıklıgöl’ü, muazzam mimarisiyle Şuayp şehri, Sogmatar’ı, Göbeklitepe’si, Haleplibahçe Amazon Mozaikleri, sabrın timsali Eyüp Peygamberin çilegahı, İslam dünyasının batıya bilimsel anlamda verdiği cevapların hazırlandığı ilk üniversitesi ve görülmeye değer yaklaşık 2 Bin 500 kadar tescilli kültür varlığı Şanlıurfa’mızın dünya kültürüne sunduğu eşsiz değerlerdir. Sanatın zarafetle buluştuğu, el sanat eserleri ve taş işçiliğinin en güzel örnekleri olan taş evleri ve resmin taşa ilk işlendiği ve dünyanın bilinen en eski heykeli olan ‘Balıklıgöl Heykeli’nin bulunduğu yer olması itibariyle Şanlıurfa bir kültür ve sanat şehridir. Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Ortadoğu Pazarına açılan kapısıdır. GAP’ın başkenti Şanlıurfa, sahip olduğu otoyol ve Uluslararası Hava Limanı, tarımsal hammadde ürünlerine yakınlığı, iş gücü potansiyeli, huzurlu ortamı, iklim ve coğrafyası ile farklı sektörlerde yapılacak her türlü yatırıma ev sahipliği yapmaya hazır bir Tarım Kentidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi Bin 700 yataklı Devlet Hastahanemiz de bir aksama olmazsa engeller aşılacak hızlı bir şekilde tamamlanıp hizmete girecek inşaallah. Şanlıurfa; sahip olduğu genç işgücü ve sermaye birikimi ile yapılacak her türlü atılıma cevap verebilecek kapasiteye sahiptir.”
Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz, Şanlıurfa’mızın gururu Abdulkadir Emin Önen, bu milli günümüz vesilesiyle Fransız işgaline karşı Şanlıurfa’da ve Güneydoğu’da mücadele eden, bizzat savaşan, gazi olan ve ismini taşıdığı bir dedenin torunu olarak tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle andığını, Şanlıurfalı hemşehrilerinin 100. kurtuluş yıldönümünü kutladığını belirtti.