AMELİYATLI TEDAVİYE; “AMELİYATSIZ ÇÖZÜM”

OSM Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Uzmanlarından Dr. Arif ALTINSOY, Girişimsel Radyoloji hakkında bilgiler vererek, Girişimsel Radyolojinin bilinmeyen yönlerini anlattı.

SAĞLIK - 23-06-2015 11:16

Haber Merkezi Gaphaberleri.com/Süleyman Turan

 OSM Ortadoğu Hastanesi doktorlarından ve Radyoloji Uzmanı Dr. Arif Altınsoy; Girişimsel Radyolojinin, tıbbın hızla ilerleyen bir dalı olduğunu ve radyolojinin tedavi edici bölümünü oluşturduğunu ifade ederek,  Girişimsel Radyologların, görüntüleme kılavuzluğunda minimal tedaviler yaparak diğer klinik branşlara birçok konuda yardımcı olduklarını belirtti.

 

 

Dr. Altınsoy; Girişimsel radyolojideki işlemleri ise şu şekilde sıraladı: “görüntüleme kılavuzluğunda cerrahiye göre çok daha az cilde girilerek kullanılan yöntemle tedaviyi yönlendirir. Genellikle bu işlemler hastalar için daha kolaydır. Çünkü geniş kesiler yoktur, daha az ağrı, risk ve daha kısa iyileşme zamanı ile işlemler tamamlanır. Girişimsel Radyologlar önceden elde edilmiş görüntüler üzerinde gerçekleştireceği işlemi planlar. Daha sonra birkaç milimetre kalınlığındaki plastik tüpler yardımıyla damarlardan veya ciltten girilerek görüntüleme kılavuzluğunda yönlendirirler. Bu işlemler lokal veya gerektiğinde genel anestezi altında gerçekleştirilir. Damarla ilgili (Vasküler) girişimsel radyolojik işlemlerin en sık yapılanı tanısal klasik anjiografidir. Ancak asıl önemli olan kısmı anjiyografik teknikleri kullanarak yapılan tedavi edici işlemlerdir. Bunlar genel olarak daralmış damarların açılmasını veya hastalıklı damarların kapatılmasını içerir. Ancak bunların dışında da, yine damar içinden yapılan, değişik tedavi edici işlemler uygulanmaktadır” dedi.

 

 

Balon anjioplasti (PTA) ve Stentleme işlemleri, tıkalı veya daralmış atardamar ya da toplar damar hastalıklarında hastalıklı damar lümeninin damar içerisinden yapılan balon veya metalik kafesler ile ilerletilmesiyle açılması işlemi olduğunu söyleyen Dr. Arif Altınsoy; kalp damarları dışındaki bütün damarların bu tip tedavilerinin Girişimsel radyoloji hekimlerince gerçekleştirildiğini belirterek şunları kaydetti: “Eskiden beyin ameliyatlarıyla tedavi edilen beyin damar hastalıkları, artık kapalı yöntemle damar içerisinden özel üretilen malzemelerle Girişimsel Radyoloji hekimlerince tedavi edilmektedir. Girişimsel radyolojideki bir diğer gelişme bacak varislerinin tedavisi ile ilgilidir. Bacaklarda varise neden olan hastalıklı toplar damarlar, ultrason eşliğinde görüntülenip lazer ile yakılarak tedavi edilebilmeye başlanmıştır. Bu sayede hastalar ameliyat olmaktan kurtulmakta ve hastaneye yatmadan günübirlik tedavilerle sorunlarından kurtulmaktadır” dedi.

 

 

Girişimsel Radyolojinin çok başarılı bir şekilde OSM Ortadoğu Hastanesinde yapıldığını ifade eden Uzman Dr. Altınsoy bölge halkına hizmet vermekten memnun olduklarını ifade etti. Sağlık alanında yaşanan tüm yenilikleri hastanemiz olarak yakından takip edip, değerli bölge halkımıza sunmanın çabası içerisindeyiz diyen Dr. Altınsoy; Girişimsel Radyolojik işlemlerin ikinci ana grubu ve damar dışı organlarla ilgili (nonvasküler) işlemlerinden de kısaca bahsetti. Dr. Arif Altınsoy: “Tanı koyma amaçlı yapılan nonvasküler girişimsel radyolojik işlemler, görüntüleme yöntemleri eşliğinde gerçekleştirilen biyopsi uygulamalarıdır. Biyopsiler; prostat, karaciğer, tiroit, meme, böbrek gibi organlardan veya bunların dışındaki tümöral oluşumlardan ultrason veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri yardımıyla parça alınması işlemidir. Parçalar uzun bir iğnenin istenen dokuya yerleştirilmesiyle alınır. Biyopsi alınması birçok hastalıkta kesin tanıya ulaşılabilmesi amacıyla gerçekleştirilen ve bu nedenle de tedaviyi yönlendirmede büyük öneme haiz işlemlerdir” dedi.

 

 

Günün Diğer Haberleri