Getiri eğrisi… Resesyon olguları yoğunlaşırken, getiri eğrilerindeki yataylaşmanın kısa vadeli faizlerle uzun vadeli faizlerin yakınsaması sonucunda önümüzdeki 1-2 yıllık sürecin ekonomik olarak çok da sorunsuz geçmeyeceğini ortaya konuyor. Getiri eğrisinin düzleşmesi piyasaların uzun vadede büyümede yavaşlama ve durgunluk beklediğine işaret ediyor. Petrol başta olmak üzere emtia grubundaki ciddi fiyat yükselişleri, yüksek enflasyon düşük büyüme olgusunun tanımı olan stagflasyon endişelerini artırıyor.
ABD 5 yıllık – 30 yıllık tahvil spreadi, Brent petrol ve GSYH büyümesi karşılaştırması… Amerika Birleşik Devletleri Genel spread oranlarından oluşmaktadır. Bu spread, cari 5 yıllık ABD Hazine tahvilinin satılması ve mevcut 30 yıllık ABD Hazine tahvilinin satın alınması ve ardından farkların 100'e bölünmesiyle çoğaltılan hesaplanmış bir getiri spreadidir. Kaynak: Bloomberg
Getiri farkları… Stagflasyon endişeleri tahvil piyasasında da kendini hissettiriyor. ABD 10 yıllık enflasyona endeksli tahvillerin getirisi ile aynı vadeye sahip Hazine bonolarının getirisi arasındaki farkı ölçen 10 yıllık başabaş oranı 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan getiri farkı 2 yıllık ve 10 yıllık devlet tahvilleri pandemide görülmeyen seviyelere daraldı. Beklenen yavaşlama petrol, hammadde ve gıda arzındaki azalmayla genele yayılacak bir üretim ve tüketim kanalı üzerinden gerçekleşecektir.
Sonuç? Getiri eğrisi yataylaşmaları ile resesyon dönemleri arasında yaklaşık 1-2 yıllık gecikmeler oluyor. 2008 finansal krizi, 2020 Covid şokları gibi sert resesyonlarda tahvil piyasasının buna göre fiyatlandırmasını gözlemliyoruz ve bu referanslar kısa vadeli faizlerin uzun vadeli faizlere yakınlaşması aşamasının sert bir resesyon veya stagflasyon riskini artırdığını gösteriyor. Petrol fiyatı ile ekonomik büyüme ilişkisi ise Covid krizindeki talep şoku nedeniyle fiyat düşmesi şeklinde değil, arz kıtlığı nedeniyle oluşan şok itibariyle işleyecektir.
Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı