ECB: Temmuz’da 25 bps faiz artışı planı, ucu açık Eylül rehberliği

ECB, enflasyon kapsamındaki sorunlu yapıyı politika açıklamasında önceliklendirirken, yakın vadeli tahminleri beklendiği gibi kayda değer şekilde revize etti.

EKONOMİ-EMEK - 09-06-2022 17:00

ECB, enflasyon kapsamındaki sorunlu yapıyı politika açıklamasında önceliklendirirken, yakın vadeli tahminleri beklendiği gibi kayda değer şekilde revize etti. Kısa vadeli enflasyon tahminlerinde önemli bir yukarı oynama yapılırken, sonraki yıllara ilişkin hedefle uyumlu patikaya indirgenmiş bir varsayım var. Büyüme beklentileri ise beklendiği gibi daha yavaş bir rotaya revize edilmek durumunda oldu.

 

·        ECB büyüme tahminlerini düşürdü, enflasyon tahminlerini yükseltti.

o   2022 TÜFE önceki tahmin %5,1'e karşılık %6,8 olarak öngörülüyor.

o   2023 TÜFE önceki tahmin %2,1'e karşılık %3,5 olarak öngörülüyor; 2024 TÜFE önceki tahmin %1,9'a karşı %2,1 olarak öngörülüyor.

o   Euro bölgesi için 2022 ekonomik büyüme tahminleri, önceki %3,7 tahmininden %2,8'e revize edildi.

o   2023 GSYİH önceki %2,8'e karşı %2,1 olarak öngörülüyor; 2024 GSYİH önceki %1,6'ya karşı %2,1 olarak görülüyor.

·        ECB, PEPP yeniden yatırımını ayarlamaya hazır. Faiz artışından sonra itfası gelen varlıklar yeniden yatırıma yönlendirilecek. Banka, APP kapsamındaki net varlık alımlarını 1 Temmuz'da sonlandıracak.

·        Mevduat oranı -%0,5'te, ana yeniden finansman oranı sıfırda bırakıldı.

 

Faiz konusunda beklenen sinyal 50 bps şeklinde değil, daha yumuşak bir başlangıç olarak Temmuz’da 25 bps şeklinde. Buna karşın, Banka gidişata göre Eylül ayında yeni bir planlama yapacak ve baremi oynatıp oynatmayacaklarına kadar verecekler. Bu oran artışının kalibrasyonu, güncellenen orta vadeli enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Orta vadeli enflasyon görünümü devam ederse veya bozulursa Eylül toplantısında daha büyük bir artış uygun olacaktır.

 

ECB mevduat faizi ve TÜFE karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

 

Mayıs'ta enflasyon, savaşın etkisi de dahil olmak üzere, esas olarak artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle yeniden önemli ölçüde yükseldi. Ancak, birçok mal ve hizmetin fiyatlarının güçlü bir şekilde artmasıyla birlikte enflasyon baskıları genişledi ve yoğunlaştı. Güncel tahminler, enflasyonun bir süre daha istenmeyen yüksek seviyelerde kalacağını gösteriyor. Ancak, enerji maliyetlerinin azalmasının, pandemi kaynaklı arz aksaklıklarının hafiflemesinin ve para politikasının normalleşmesinin enflasyonda düşüşe yol açması bekleniyor. Çekirdek gösterge projeksiyonlarına baktığımız zaman; Enerji ve gıda dışı enflasyonun 2022'de ortalama %3,3, 2023'te %2,8 ve 2024'te ise Mart tahminlerinin de üzerinde %2,3 olacağı tahmin ediliyor.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı, Avrupa ekonomisinde ve küresel ekonominin genelinde belirsizlik oluşturuyor. Ticaret ve mal tedarikindeki sıkıntılar ve yüksek enerji ile emtia fiyatları bu krizin ana bileşenleri. Bu faktörler, enflasyonu artırmaya ve büyümeyi azaltmaya devam edecek. Mevcut rüzgarlar azaldığında, ekonomik aktivitenin tekrar toparlanması bekleniyor. İstihdam piyasası da benzer şekilde önemli bir gösterge. Ekonominin yüksek faiz artışlarını taşıması konusu biraz daha problematik bir yapıda, dolayısıyla hızlı faiz artışları konusunda çekingen yaklaşım şu konjonktürde elle tutulur bir mantığa dayanacaktır.

 

Lagarde’ın açıklamalarında yeni referanslar arıyor olacağız. ECB en son Temmuz 2011’de faiz artışı yapmıştı ve Temmuz bu bakımdan önemli bir dönüm noktası olacak. Draghi döneminde Haziran 2016’da uygulanmaya başlanan negatif faiz oranından sonra ilk olarak nötr bölgeye geçiş, ardından neredeyse 2008’den beri uygulanmayan %1 üzeri politika faiz oranına doğru bir kayma planlanıyor. Stagflasyon riskleri artarken Lagarde’ın bu noktada Fed/Powell’dan beklenen bir şahinleşme içine girip girmeyeceği konusu belirsiz. Duruma göre seri faiz artışlarından birinin veya ikisinin 50 bps olma ihtimali var. Lagarde, son açıklamalarında Temmuz ayından itibaren muhtemelen faiz oranlarını (+25 baz puan) artırmaya başlayacaklarını ve bu tarihe kadar negatif faiz oranlarından çıkabileceklerini vurgulamıştı. Lane'in son dönemde 50 baz puanlık faiz artırımı olasılığını öne çıkartan açıklamaları olmuştu.

 

ABD-Alman tahvil faiz spreadinin durumunu ECB sinyalleri kadar yarınki ABD TÜFE verileri de belirleyecektir. Fed/ECB politika farklılaşması faiz spreadine de yansıyacağından dolayı buradaki faiz çıtası ve 50 bps serisi önem taşıyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri