Çin’in dış ticaretindeki artış beklentileri nasıl aştı?

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan Temmuz ayına ilişkin ihracat verileri bir kez daha beklentinin üzerine çıktı. Temmuz ayında Çin’in ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 18 artarak, 332 milyar 960 milyon ABD dolarını buldu. İhracatta kaydedilen güçlü artış sayesinde Temmuz ayında Çin’in ticaret fazlası yüzde 81,5 genişleyerek 101 milyar 260 milyon ABD dolarına ulaştı.

GÜNDEM - 09-08-2022 17:00

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan Temmuz ayına ilişkin ihracat verileri bir kez daha beklentinin üzerine çıktı. Temmuz ayında Çin’in ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 18 artarak, 332 milyar 960 milyon ABD dolarını buldu. İhracatta kaydedilen güçlü artış sayesinde Temmuz ayında Çin’in ticaret fazlası yüzde 81,5 genişleyerek 101 milyar 260 milyon ABD dolarına ulaştı.

Çin’in resmi verileri açıklamasından önce Reuters, Temmuz için Çin’in ihracat hacminin yüzde 15 artması tahmininde bulunmuştu. Bloomberg de büyüme oranını yüzde 14,1 olarak öngörmüştü. CNBC ise Çin’in Temmuz ayı ihracatında kaydedilen artışın beklentinin üzerine çıktığı değerlendirmesinde bulundu.

Salgının kısa vadeli etkileri ve dış ortamdaki belirsizliklerin artması gibi unsurlardan dolayı Çin’in dış ticaretinde artış hızı Nisan ayında yüzde 0,1’e gerilemişti. Ancak Mayıs-Temmuz döneminde hızlı bir toparlanma görüldü. Bu yılın ilk 7 ayında dış ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 10,4 artış kaydetti. Küresel ekonomik toparlanmanın zayıf kaldığı, ticaret ve yatırımın durgun olduğu bir ortamda böylesine büyük bir artış kolay elde edilmedi. Bu da Çin’in  küresel endüstriyel zincir ve tedarik zincirindeki önemli konumunun değişmesinin çok zor olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Detaylara bakıldığında, yılın ilk yedi ayında Çin’in en önemli ticaret ortaklarından ASEAN, Avrupa Birliği, ABD ve Kore Cumhuriyeti’yle olan ticaretlerinde ayrı ayrı yüzde 13,2, yüzde 8,9, yüzde 11,8 ve yüzde 8,9 artışlar kaydedildi. Veriler, Çin’in gelişmesinin dünyadan ayrılamayacağını, dünyanın refahının da Çin’e ihtiyaç duyduğunu bir kez daha gösterdi.

Çin’in dış ticaretindeki göz alıcı performans, endüstri zinciri ve tedarik zincirinin kısa süre içinde toparlanmasına bağlıdır.

Yıl başından bu yana, COVID-19 salgını ülkenin birçok bölgesinde defalarca ortaya çıkmasına rağmen, Çin hükümetinin salgınla mücadele için daha isabetli tedbirler alması ve salgından etkilenen işletmelere yardım sağlaması sayesinde, makro ekonomide istikrar korundu.

Shanghai’da salgının etkili şekilde kontrol altına alınmasıyla birlikte, Mayıs sonundan bu yana ithalat ve ihracat adım adım toparlandı. Haziran ayına kadar Shanghai kentinin ithalatı ve ihracatı pozitif büyümeye geçti.

Temmuz ayına kadar, Shanghai Limanı'nın konteyner hacmi 4 milyon 300 bin TEU'yu aştı ve yeni bir rekora imza attı. Shanghai kentinin toparlanma hızı aynı zamanda Çin'in ekonomik toparlanmasının bir göstergesidir.

Öte yandan Çin’in dış ticaretinde kaydedilen iyi performans, sürekli genişleyen iç talepten de ayrılamaz. Yılın ilk yedi ayında, Çin’in ithalatı yıllık bazda yüzde 5,3 artarak 1 trilyon 580 milyar ABD doların ulaştı. Dünyadaki en büyük tüketim piyasası olan Çin’in gittikçe canlanması, küresel işletmelere daha fazla sipariş getirdi. Daha da önemlisi, Çin’in dışa açılmayı genişletme ve dünyayla piyasa fırsatlarını paylaşmada ısrar etmesi nedeniyle, küresel işletmeler Çin piyasasına her zaman iyimser bakıyor.

2. Çin Uluslararası Tüketim Ürünleri Fuarı, kısa süre önce sona erdi. Fuar, 61 ülke ve bölgeden 1 bin 955 şirketin ilgisini çekti. Bu şirketler, 2 bin 800’den fazla kaliteli tüketim markasıyla fuara katıldı. 5 gün süren fuarda varılan sözleşme miktarı, 10 milyar yuanı aştı.

Çin, öteden beri somut adımlarla ekonominin küreselleşmesini hızlandırarak, işbirliği ve ortak kazanç aramaktadır. Dolayısıyla Çin, dünyaya kapsamlı fonksiyonlara sahip bir üretim merkezi ve büyük potansiyele sahip tüketim piyasasının yanı sıra, sürekli dışa açılan ve dünya ekonomisinin toparlanmasına katkıda bulunan bir kalkınma örneği de sunmaktadır.

Çin'in dış ticaretinin bir kez daha beklentileri aşması, Çin ekonomisinin istikrarlı büyümesi yönünde güçlü sinyal verdi.

Şu an belirsizlikler yaşanmasına rağmen, Çin ekonomisinin güçlü dirence ve büyük potansiyele sahip olma, ayrıca uzun vadeli büyümeyi sürdürme trendi değişmedi. Çin yüksek seviyeli dışa açılmayı genişletmekten vazgeçmeyecek. Çin’in kapıları tüm dünyaya daha fazla açılacak.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri