Süleyman TURAN Yazdı: Gelmeyin Ya da Gelin Gelin ?
Yerel seçim heyecanı artık gündemin ana konusu. İttifaklarını belli olmasının ardından seçim bölgelerinde kesin bu seçilir diyeceğimiz isimler yok gibi. Çünkü ittifaklarla çıta biraz daha yükseldi.
Yani yerel seçim hiç kimse için lokma olmayacaktır.
Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. Son günlerde özellikle yerel medyada bazen de ulusal medyada Şanlıurfa gündeme geliyor. Sınırımızın hemen karşısında başlayacak olan veya başlayan savaşla değil, çamurlu yollarla gündeme geliyoruz.
2018 olmuş halen çamurlu yollarla yaşanan vatandaşlarımız var diye kamuoyuna malzeme oluyoruz. Hak ediyor muyuz? Etmiyoruz ama elden bir şey de gelmiyor.
Elden neden gelmediğini söyleyelim. Çamurlu yollarla gündeme gelen ilçeleri bir sayalım; Siverek, Viranşehir, Harran, Akçakale, Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçeleri. Bir ilçe hariç hepsi iktidar partisi. Diğeri ise kayyum.
Geçtiğimiz haftalarda ulusal basına düştüğümüz yol Siverek ilçesine ait bir köydü. Çocukların hepsi o yoldan okula gidiyordu. Ulusal basına düşmesinin ardından sosyal medya da sıkça konuşulmaya başlanınca ilgili büyükşehir belediyesi yetkili yolun yapılacağını yine sosyal medyadan müjde verir gibi verdi. Verirken de şu paylaşımı da yaptı. “Köy yolu değil tarlanın içine ev yapmış bir vatandaşın yolu” ama o yolu yine de yapacağız dedi.
Yetkililerimiz böyledir yaparken bile bahane bulurlar birde çok lütufkârlardır. Ulusal medya da haberi sosyal medyada paylaşımları yapılınca tarlanın içine ev yapmış olan vatandaşlarda yetkilerden yol istedi. Çamurlu yolların fotoğraflarını paylaşarak yol istedi. Ben saymadım ama en az 6-7 haberini gördüm. Ulusal medyada düşmeyeceği için o yollar tabi ki yapılmayacak. Yetkili de çıkıp paylamışını yapamayacak. En üzüldüğüm nokta bu zaten.
Yolları yaparken sanki kendi cebinden çıkan para ile yapıyor
Öncesini söylemeyeyim. 5 yıldır belediyeyi elinde tutan bu yetkili zatlar, köylerin durumunu bilmiyorlar mı, gezmiyorlar mı? Geçen bir arkadaştan şöyle bir cümle duymuştum. Siyahı pembe gibi göstermek. Yani köylerin durumunu yukardakilere hiç sıkıntı yokmuş gibi göstermek. Bunu yıllardır çok iyi başarıyorlar. Tabi olan vatandaşa özellikle de okula çamurlu yollarla gitmek zorunda olan minik öğrencilere oluyor.
“Yerel Seçimlerde Oy istemek için gelemeyin”
Yukarıda yazdığım cümleyi, seçimler yaklaşırken duyacaksınız bol bol. Köyümüzün yolu yok, köyümüzün okulu yok, köyümüzün altyapısı yok bundan dolayı ya sandığa gitmeyeceğiz ya da oy vermeyeceğiz cümleleri…
Hiçbir şeyi unutmayan hafızası güçlü olan vatandaşlarımız cümleleri devam ediyor. “Mahallemizin sorununu çözmek için vaatlerde bulunanlar mahallemizin yoluna seçim zamanları oy istemek için düşüyorlar. Seçimlerde söz veren siyasetçiler, bizden oy istemeye gelmesinler. Seçim bittikten sonra mahallemize hiçbir yetkilinin geldiği yok. Seçim zamanında yanınızdayız diyenler seçim bitince mahallemizin yolunu unutuyorlar.”
Hafızası güçlü olan köylü kardeşlerimizin cümleleri daha da uzatabiliriz. Yeterli diyorsanız. Asıl önemli konuya geçelim. Bu kadar sorun nasıl mı unutuluyor? Seçimler yaklaşırken adayın yaptığı ziyaret sayesinde. O köye ziyaret gerçekleştiren adaya ziyafet verilir. Adayda boş vaatler. Sonrası vatandaşlar başım üstüne der. Yok olan var olur. Sıkıntılar unutulur. Oylar verilecek denilir. Oldu da bitti MaşaAllah.
Yıllardır böyle. Onlar alıştı ama biz bir türlü alışamadık. 5 yıl önce de seçim öncesi çamurlu yolları konuşuyorduk. 5 yıl sonra yine konuşuyoruz. Oy vermeyeceğiz sandığa gitmeyeceğiz diyorduk 5 yıl önce bugün yine aynı cümleler.
“Olumsuzlukları yok saymak yeni olumsuzluklara davetiye, kişinin kendisine saygısızlıktır...”