Bugün Ne Bekliyoruz? Fed’in geçen haftaki para politikası toplantısının ardından azalan risk iştahının küresel piyasalar üzerindeki etkisi sürüyor. Asya hisseleri resesyon ve enflasyon endişelerinin etkisiyle haftaya oldukça sert kayıplarla başladı. Japonya endekslerinde yaklaşık %2,6, Güney Kore Kospi Endeksi’nde %3,06, Kosdaq Bileşik Endeksi’nde %5,19 düşüş görmekteyiz. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,40 civarında geriledi. Fed’in piyasa tarafından şahin algılanan faiz projeksiyonları sonrasında tahvil faizlerindeki yükseliş devam etmektedir. ABD 10 yıllıklarının faizi cuma günü %3,82’yi aşmasının ardından bu sabah %3,76 civarında seyretmekte; on üç gündür neredeyse aralıksız yükselerek %4,31’i gören 2 yıllıkların faizinde ise hareket daha keskin. Zira resesyon endişeleri arttıkça getiri eğrisindeki tersliğin derinleştiğini görmekteyiz. Dolar Endeksi (DXY) faiz beklentilerinin etkisiyle yükselmeye devam ediyor; endeks bu sabah 114,5 puan ile mayıs 2002’den beri en yüksek seviyeyi gördü. Bugün veri takviminde Almanya’da Ifo İş İklimi Endeksi ve yurt içinde bu ayın Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ile İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileri takip edilecek. RKGE, ağustosta bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayından bu yana düşüş eğilimini koruyan mevsimsellikten arındırılmış endeks (RKGE-MA) 1,1 puan azalarak 101,4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde KKO bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak %76,7 seviyesine geriledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış oran (KKO-MA) 1,5 puan azalarak %76,6 oldu.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri haftanın son işlem gününde %2’yi aşan düşüşle negatif bir görünüm sergiledi. DAX ve FTSE 100 Endeksi’nde %1,97’lik paralel düşüş gerçekleşirken CAC 40 Endeksi %2,28 geriledi. ABD hisse endekslerinde ise %1,5’ten fazla düşüş kaydedildi. Dolar Endeksi’nin (DXY) 113 puanı aşmasıyla birlikte EUR/USD paritesi 0,97 seviyesinin altına indi. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 2,9bp’lik düşüşle %3,69 düzeyine geriledi. Birçok ülke merkez bankasının faiz artırımına yönelmesi emtia fiyatlamaları üzerinde etkili oldu. Brent petrol %4’ten fazla düşerek varil başına 86USD’ye indi. Ons altın %1,63’lük değer kaybıyla haftayı 1.644USD düzeyinde tamamladı. Dünya genelinde eylül ayına ilişkin öncü PMI verileri açıklandı. Öncü veriler; hem imalat hem de hizmet sektörü görünümüne dair fikir veren bileşik PMI’ın Almanya (45,9), İngiltere (48,4) ve Euro Bölgesi’nde (48,2) yaklaşık 1 puan düştüğünü ve eşik değerin altında kaldığını gösterdi. ABD tarafında imalat ve hizmet PMI’larının beklenenden fazla artmasıyla bileşik PMI 44,6 puandan 49,3’e yükseldi. ABD’de büyümenin önemli göstergelerinden olan bileşik PMI’da dikkate değer yükseliş gerçekleşse de eşik değerin altında kalarak daralmayı sürdürdü.

BIST 100 Endeksi cuma günü %0,41’lik düşüşle küresel hisse endekslerinden bir miktar pozitif ayrıştı. Böylece gösterge endeks haftayı 3.281,61 puanda tamamladı. Banka Endeksi (XBANK) %3,5’lik düşüşle aşağı yönlü harekette öncü konumda yer aldı. USD/TRY kuru %0,39 artışla 18,40 seviyesinin üzerine yükseldi. EUR/TRY kuru ise paritedeki gerilemeye bağlı olarak %1’den fazla düştü. Gram altın 973 TL ile yaklaşık son iki ayın en düşük kapanışını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre geçen ay yabancı turist sayısı yıllık %58,3’lük artışla 6,3 milyona yükseldi. OcakAğustos döneminde ise yıllık %108,5 artışla 29,3 milyon oldu.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı