Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi 77. BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Çin’in kalkınma başarılarına dair bilgiler verirken, Taiwan meselesiyle ilgili olarak da bir kez daha Çin’in tutumunu açıkladı.

Wang konuşmasında mevcut küresel meseleler, dünyaya kamu ürünlerinin sağlanması ve dünya düzeninin korunmasının yanı sıra bazı sıcak sorunların çözümünde Çin’in oynadığı role de değindi.

“Çin, dünyanın gelişmesine katkı sağlıyor” 

Wang Yi, Çin’in yüksek kaliteli dışa açıklık sistemi kurup küresel sektör zinciri ve tedarik zincirinin güvenini ve istikrarını korumak için çaba gösterdiğini hatırlattı. 

Wang, 130’dan fazla ülke ve bölgenin ana ticari ortağı haline gelen Çin’in dünya ekonomisinin büyümesini hızlandıran en önemli motor olduğunu ve dünyanın ekonomik büyümesine katkı oranının yüzde 30’a kadar ulaştığını belirtti. 

BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni yerine getirmeye çalışan Çin’in gündemde belirlenen yoksul nüfusu azaltma hedefini 10 yıl daha erken gerçekleştirdiğine işaret eden Wang, uluslararası yönetişim ve Güney-Güney İşbirliği çalışmalarına aktif bir şekilde katıldığını kaydetti. 

“Çin, kamu ürünleri sağlayan bir ülkedir”

Covid-19 salgınına karşı Çin’in uluslararası salgınla mücadele işbirliğini tam gücüyle hızlandırdığını dile getiren Wang, başka ülkelere salgınla mücadele için gerekli malzemeleri sağlamak ve ilgili deneyimleri paylaşmak için ellerinden geleni yaptıklarına dikkat çekti. Wang, Çin’in 120’den fazla ülke ve uluslararası örgüte 2 milyar 200 milyon doz aşı sağladığını hatırlattı.

Wang, dünyanın gelişmesini engelleyen sıkıntılara karşı Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Kuşak ve Yol girişimini yüksek kaliteli bir şekilde ortaklaşa inşa etme çağrısının uluslararası toplum tarafından olumlu karşılandığını söyledi. Çin’in 149 ülke ve 32 uluslararası örgüt ile işbirliği belgelerini imzaladığına dikkat çeken Wang, Asya Yatırım Bankası ve İpek Yolu Fonu’nu oluşturarak en geniş, hoşgörülü ve büyük uluslararası işbirliği platformları yarattıklarını kaydetti. 

Küresel iklim değişikliği konusunda Çin’in ekolojik koruma çalışmalarına öncelik vererek yeşil ve düşük karbonlu gelişme yolunu kararlılıkla takip ettiğine işaret eden Wang, dünya genelinde yeni artan yeşil alanların dörtte birinin Çin’den kaynaklandığını vurguladı. Wang, uluslararası gıda güvenliği işbirliği çağrısında bulunan Çin’in bu yılın başından beri gelişmekte olan ülkelere 15 bin tonluk insani gıda yardımı sağladığını söyledi.

“Çin, dünya düzeninin koruyucusudur”

Wang, BM Şartı ve normlarını her zaman kararlılıkla izleyen Çin’in, BM’nin çekirdeğinde yer aldığı bir uluslararası sistemden ve uluslararası hukuk temelindeki dünya düzeninden yana olduğunu vurguladı. 

“Çin, sıcak sorunların çözülmesini hızlandıran arabulucudur” 

Ukrayna krizinin barış yoluyla çözülmesine yararlı olan bütün çabaları desteklediklerine işaret eden Wang, şu an acil olarak barış müzakerelerinin yeniden başlatılması gerektiğini belirtti. Wang, krizin çözümü olarak farklı tarafların rasyonel güvenlik kaygılarının göz önünde bulundurularak dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik çerçevesinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Filistin sorununun Ortadoğu’nun çekirdek sorunu olduğuna dikkat çeken Wang, adaletin geç kaldığını ama eksik olmaması gerektiğini söyledi. “İki Devlet Planı”nın adaletin kırmızı çizgisi olduğunu dile getiren Wang, Çin’in Filistin halkının meşru haklarına kavuşması için gösterdiği çabaları her zaman desteklediğini kaydetti.

"Çin'in geleceği parlak"

Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi’nin yapılmasından bu yana, Çin’e özgü sosyalizmin yeni bir çağa girdiğini hatırlatan Wang, son 10 yıl içinde Çin’in ekonomik, toplumsal gelişmesinde tarihe damga vuran başarılar kaydedilirken Çin ile dünya arasındaki ilişkide tarihi atılımın gerçekleştirildiği ve Çin’in uluslararası topluma tarihi katkılar yaptığını belirtti.

Wang, dünya nüfusunun beşte birini oluşturan Çin’in modernleşme yolunda ilerlediğini ve insanlığın kalkınmasında rastlanan sorunların çözülmesi için Çin zekasını sağlamaya devam edeceğini dile getirdi.

“Çin’in birleşmesi engellenemez” 

Wang, konuşmasında Taiwan konusunda Çin’in tutumunu yineledi. 

Taiwan’ın her zaman Çin topraklarının bir parçası olduğunu yineleyen Wang, Çin’in ana kesimi ile Taiwan’ın tek bir Çin’e ait olduğu gerçeğinin hiç değişmediğini ve Çin ulusunun vatanın birleşmesi için gösterdiği çabaların asla durmayacağını vurguladı. 

Tek Çin politikasının uluslararası toplumda geniş kabul gören bir norm olduğunun altını çizen Wang, Çin’le diplomatik ilişkiler kuran 181 ülkenin bu politikadan yana olduğuna işaret etti. 

Wang, Taiwan Boğazı’nın iki yakası arasındaki birleşmenin barış yoluyla gerçekleştirilmesi için azami çaba harcamaya devam edeceklerini söyledi. Wang, Çin’in içişlerine müdahale etmeyi hedefleyen tüm komplolara Çin halkının her zaman karşı çıkacağını ve Çin’in birleşmesini engelleyen bütün girişimlerin başarısızlığa mahkum olduğunu kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı