PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 67'nci doğum günü Urfa'nın Halfeti ilçesi çevresindeki sıkıyönetim ve ablukaya rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalara, Amara'ya ulaşan binlerin yanı sıra DTK eşbaşkanları Leyla Güven ile Hatip Dicle, TUHAD-FED yöneticileri, HDP'li vekiller Alican Önlü, Osman Baydemir, Gülser Yıldırım, Mahmut Toğrul, Feleknas Uca, Behçet Yıldırım, Müslüm Doğan ve Dilek Öcalan, HDP, DBP yöneticileri de katıldı. Kutlama, Öcalan'ın fotoğrafları, PKK ve KCK bayrakları ile donatılan doğduğu evin önünde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve "Çerxa Şoreşê" marşı ile başlayan kutlamada konuşan TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, öz savunma alanlarında direnenlere selam gönderdi, Amara'daki etkinliği yasaklayan Urfa Valiliği'ni ise sert bir dille kınadı.

 

Öcalan: Tecrit kaldırılsın

 

Öcalan ailesi adına söz alan Mehmet Öcalan ise Amara'ya gelen herkese teşekkür ederek, "Serok'un 67'nci doğum gününde bizi yalnız bırakmadınız. Serok tüm Kürt halkının ve ezilen halkların lideridir. Onun için bu özel günümüzü yasaklayanları nefretle kınıyorum. Serok Ortadoğu'nun kurtarıcısıdır. Bunun için değerinin iyi anlaşılması gerekiyor. Türk devleti de aklını başına alsın ve bir an önce Serok'un üzerindeki tecridi kaldırsın. Bu yasaklar hiçbir zaman çare etmez, etmedi de. Doğum günün kutlu olsun ey Serok" diye konuştu.

 

'Sayın Öcalan milyonlar tarafından kabul ediliyor'

 

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ise Urfa topraklarının kutsal olduğunu ve insanlığın doğuş yeri olarak bilindiğini dile getirdi. Baydemir, şöyle devam etti: "Bunun için burada çok önemli şahsiyetler doğdu. Bunlardan birisi de şüphesiz Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'dır. Milyonlar tarafından kabul gören bir önderin doğum günü kutlamasını yasaklayanları kınıyorum. Yasak ve ablukaya rağmen buraya gelen herkesi kutluyorum. Bildiğiniz yoldan hiçbir zaman geri adım atmadınız. Bir gün gelecek ki bu halk en kısa zamanda amacına zafer ile ulaşacaktır. Değerlerimiz olan tüm şehitlerimizin amacını yerine getireceğiz. Tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor, yolunuz yolumuzdur diyoruz."

 

'Tüm inanlığın doğum günüdür'

 

Öcalan'ın yeğeni, HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan ise yasakları dinlemeyerek Amara'ya gelen halkı selamlayarak, tüm insanların geleceği için bugünün büyük bir anlam ifade ettiğini belirtti. Tüm engellemelerin halkların şahsına olduğuna vurgu yapan Öcalan, bu tutumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Birçok kişinin darp edildiği ve gözaltına alındığını dile getiren Öcalan, "Bugün sadece Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlanmıyor. Aynı zamanda tüm insanlığın doğum günüdür. Bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyoruz. Başta Amara sakinleri olmak üzere, misafirlerini kusursuz bir şekilde ağırladıkları için sonsuz şükran borçluyuz" dedi.

 

'Biz burada milyonları temsil ediyoruz'

 

Son olarak söz alan DTK Eşbaşkanı ve İmralı Heyeti üyesi Hatip Dicle, günün anlamına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Bu gün sadece Öcalan'ın doğum günü değildir. Onun doğduğu evin önünde buradan İmralı'ya bin selam gönderiyoruz. Siz çok yaşayın Serok Apo. Amara yürüyüşlerinin tarihine bakıldığında, bu yürüyüşlerin bedelsiz olmadığını biliyoruz. Başta Mustafa ve Mahsum olarak tüm şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kürt halkının iradesi artık kesindir. Kürt halkı artık Sayın Öcalan'ı stratejik lideri olarak kabul görüyor. Bunu devlet de çok iyi biliyor. Bu nedenle Sayın Öcalan'a karşı tavır Kürt halkına karşı yapılmaktadır."

 

'Hiç kimse Serok Apo gibi halkların gönlünde iz bırakmamıştır'

 

Türkleştirme siyaseti adı altında Kürtlerin asimile edilmeye çalışıldığını vurgulayan Dicle, "Özgürlüğü savunan bir halk hep köle edilmeye çalışıldı. Şeyh Saitler, Seyit Rızalar ve son olarak Önder Apo gibiler Kürt halkının özgürlük aşkını gösteriyor. Ama hiç kimse Serok Apo gibi halkların gönlünde ve beyninde iz bırakmamıştır. Sayın Öcalan egemenlere asla boyun eğmemiştir. Yenilmeyen bir örgüt yarattı. Artık muazzam bir direniş örgütü yarattı. Bunu DAIŞ çetelerine karşı mücadele vererek pratikte gösterdik. İşte bunların hepsi Sayın Öcalan'ın emeği sonucu olmuştur" diye konuştu.

 

'Kürt halkı barışa daima hazırdır'

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun PKK'nin Mayıs 2013'teki konumuna çekilmesi halinde yeniden konuşulabileceği yönündeki açıklamasına da değinen Dicle, "Peki başbakan, Dolmabahçe mutabakatındaki sözler uygulanmış olsaydı dev bir hamle yapacaktık. Peki neden masayı devirdiniz? Tüm halklar bu sorunun cevabını sizden bekliyor. Ama tüm bunlara rağmen yine değerlendirilecektir. Eğer gerçekten samimiyseniz Sayın Öcalan'ın çizmiş olduğu paradigma doğrultusunda çözülürse çözülür. Kürt halkından yana sorun yoktur. Böylece sadece Türkiye halklarına değil tüm Ortadoğu halklarına barışı gösterelim. Bir dahaki doğum gününde milyonların katılımı ile kutlanması dileğiyle, bu doğum gününün barışa vesile olmasını istiyorum" dedi.

 

Etkinlik, "Bê Serok jiyan nabe" , "Öcalan'a yaklaşım, savaş, barış gerekçesidir" ve "Bijî Serok Apo" sloganları ile sona erdi.

 

(kaynak.diha)