Zeydoğlu, lomber disk herninin, nöroşirürji pratiğinde günlük hayatı etkileyen bir hastalık olduğuna işaret etti.
Erken teşhisin, özellikle teşhis sonrası operatif ya da konservatif tedavilerin hayat kalitesi için çok önemli olduğunu aktaran Zeydoğlu, ''MR çekilerek ve fizik muayeneyle hastalığın teşhis konulabiliyor. Hastalarda eğer operatif bir durum varsa ameliyat edilir hastalar bu şekilde şifa bulur.'' dedi.
Zeydoğlu, hastaların özellikle bel ve bacak ağrıları olduğunda doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizerek, “Operatif olmayan disk hernilerinde fizik tedavi ve medikal tedavi uygulanıyor. Bacak ağrısı ilerleyen zamanda özellikle ayak bileğinde kuvvetsizliğine neden oluyor ve bu durum 24 saatte opere edilmezse geri dönüşsüz olarak kalabiliyor.” şeklinde konuştu.
Bel fıtığının hayat kalitesini düşürdüğüne dikkati çeken Zeydoğlu, “Hastaların erken dönemde gelip hem boyun hem belden dolayı operasyon gerektiren bir durum varsa bize başvurup gerekli işlemlerin yapılması için tedaviye başlamaları gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Zeydoğlu, 2 milyonu aşkın nüfus içerisinde pediatrik nöroşirurji bakımdan karşılaşılan beyinde su toplanması hidrosefali ve bel açıklığı vakalarının çok fazla görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bunların önlenmesi açısından tavsiye edebileceğimiz şey, gebelik öncesi ve gebelik süresince hastaların muayene edilip, hastalıkların teşhis edilmesi oluyor. Hidrosefali ve meningomyelosel oluştuğunda tedavisi zor olıyor. Disk hernisinde ellerde uyuşma, karıncalanma, kuvvetsizlik oluştuğunda ya da lomber disk Hernisinde bel fıtığında bacaklarda ağrı ya da kuvvetsizlik oluştuğunda hastaneye başvurmak gerekiyor.”
Hibya Haber Ajansı