İstihdam ve ihracat bakımından en önemli sanayi sektörlerinden biri olan orman ürünleri, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz sonrası yön değiştirdi. Rusya ekonomisinin önemli bir bileşenini oluşturan orman ürünleri sanayisi, dünya ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı birtakım ambargo ve yaptırımlar sonrası gözleri Türk ahşap ve mobilya ürünlerine çevirdi. Bu süreçte, Türk mobilya ihracatı yükselişini sürdürürken, Rusya'dan da Türkiye'ye sipariş yağdı. Yapısal ahşap alanında uluslararası ticari faaliyet yürüten LSK Yapısal Ahşap’ın çatı kuruluşu LSK Holding, krizi fırsata çevirerek Türk ekonomisine katkıda bulunuyor.

LSK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Yağcızeybek, dünya ekonomisinde yaşanan genel durgunluğun yanı sıra, yüksek enerji fiyatları ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizin, yeni pazarlar oluşmasına yol açtığını belirtti. Rus ekonomisinin önemli bileşenlerinden biri olan mobilya ve ahşap sektörünün, başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin Rusya’ya yaptırım uygulaması, lojistik, hammadde, ürün tedariki gibi konularda yeni Türkiye’yi bir adım öne çıkardığını ifade etti. Özellikle yaz döneminde ahşap üzerine çok sayıda sipariş alındığını kaydeden Recep Yağcızeybek şunları söyledi:

“Türk mobilya ve ahşap sektörü pazarda büyüyor, büyümeye de devam edecek”

“Enerji krizi, ekonomik kriz, göç dalgası derken dünya ticareti büyük bir dönüşüm içinde.Ticaret yolları yön değiştirirken yeni pazarlar oluşmaya başladı. Bu oluşumda Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik konumu oldukça önemli. Türkiye, kıtaların buluşma noktası. Ayrıca şu an bir savaşın içinde olan iki ülkeye de coğrafi olarak oldukça yakın bir konumda. Bu olumsuzluklar silsilesi içinde oturup kara kara düşünmekten ziyade bu krizi, hatta krizleri nasıl fırsata çeviririz onu düşünmeliyiz. Rusya’ya uygulanan ambargo, ticaretin eksenini Türkiye’ye kaydırdı. Bu kapsamda Türkiye’de özellikle ahşap sektörü, pazardaki yerini yeniden konumlamak durumunda kaldı. Rakamlar, Türkiye’nin pazarda büyüdüğünü ve büyümeye devam edeceğini gösteriyor ancak bunu sürdürülebilir hale getirebilmek için devlet kurumları, şirketlerle birlikte hareket etmeli. Çünkü sektör paydaşlarının potansiyeli en iyi ancak bu şekilde kullanılabilir. Bu da ülkemiz için çok daha fazla katma değer yaratacaktır.”

“Kriz sonrası yeniden yapılanma süreci, daha da büyük fırsatları beraberinde getirebilir”

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin açıklamasına göre mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün 2022 yılının ilk 8 ayında Türkiye ihracatına 5,45 milyar dolar katkı yaptığına dikkat çeken Recep Yağcızeybek, “Bu rakamları daha da üst seviyelere çıkarmak bizim elimizde. Evet şu an dünya ticareti bir yön değiştirme eşiğinde. Yeni ticaret yolları, yeni pazar arayışları, hammade tedarik zincirleri… İşte tam bu noktada Türkiye kendini iyi konumlandırmak zorunda. Hem coğrafi hem de jeopolitik avantajlarını iyi kullanarak arka arkaya ihracat rekorları kırmaya devam edebiliriz. Yaşanan krizlerin sona ermesi sonucu başlayacak olan yeniden yapılanma süreci, özellikle sektörümüz açısından oldukça önemli. Daha da büyük fırsatların beraberinde geleceğini düşünüyorum. Bu yüzden de ihracat yapan şirketlerimiz dünya ekonomisini yakından takip etmek zorunda” dedi.

"Sektörün gelişimi ve ülke ekonomisine katkısının artması için elimizi taşın altına koyuyoruz”

LSK Holding olarak sektörel bilgi ve birikimlerini Türk ekonomisi için aktarmaya hazır olduklarını da ifade eden LSK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Yağcızeybek, “Sektörün gelişimi ve ülke ekonomisine katkısının artması için elimizi taşın altına koyuyoruz. Farklı pazarlarda ihracatımızı artırma çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Devletimizin de bu alanda şirketlerin işlerini kolaylaştırıcı düzenlemeler yapması büyük bir ticaret hacmine ulaşmamızı sağlayabilir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Türkiye’nin 81 iline ücretsiz nakliye imkanı sunan LSK Yapısal Ahşap, dijital teknolojiyi de kullanarak ürettikleri ürünlerin duvarda ve zeminde nasıl duracağını gösteren bir uygulama ile de müşterilerine büyük kolaylık sağlıyor.