Ayhan: Askeri darbenin hedefinde Nusaybin ve Rojava var

MARDİN - Nusaybin’de hükümetin oluru ile komutanın askerin eline geçmesiyle birlikte ilçede tam anlamıyla askeri darbenin ilan edildiğini söyleyen HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, “Dolaylı yoldan askerin elinde olan yetkiler, darbeyle birlikte resmi bir şekilde geçmiş oldu. Sınırın sıfır noktasında olan Nusaybin’le birlikte saldırıların hedefinde Rojava’da var” diyerek, hükümetin Nusaybin’de çift hedefli bir saldırı planı içerisinde olduğuna işaret ederek, anayasal suç olan yöntemlerin son bulması adına hükümeti uyardı.

1109 kez okundu.
Ayhan: Askeri darbenin hedefinde Nusaybin ve Rojava var Advert

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yetkinin Validen alınıp üst düzey askere verildiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde yoğun çatışmalar devam ederken, fiili olarak askeri darbe de ilan edilmiş oldu. İlk günden bu yana Nusaybin’de olan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ilçedeki son durumu değerlendirdi. Yasağın başladığı günden itibaren mahallelere dönük obüs ve top atışların aralıksız şekilde devam ettiğini söyleyen Ayhan, “Bu süre içerisinde asker, polis, YPS’liler ve sivil yurttaşlar yaşamını yitirdi. İlçede yaşanan kayıplara rağmen devlet mantığı çatışmaları ağırlaştırarak sürdürüyor. Üstelik evleri tek tek yıkarak, ağır saldırılar düzenlenerek bu uygulamalar devam ediyor. HDP’li vekiller olarak bu savaşın bir an önce sonlandırılması ve tekrar müzakere sürecine geçilmesi adına bölgedeyiz. Buradaki duruşumuzu ve barıştan yana tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Nusaybin’de askeri darbe ilan edildi’

 

“Şimdi de valinin yetkileri elinden alınarak, tüm yetkinin askerin eline geçmesi söz konusu” diyen Ayhan, uygulanan yeni saldırı konseptiyle Nusaybin’de tam anlamıyla askeri darbenin ilan edildiğinin vurgusunu yaptı. Ayhan, “Nusaybin’de zaten bir aydır sivil inisiyatifin kırılması söz konusu. Nusaybin’de başlatılan bu uygulama, giderek tüm Türkiye’de yaygınlaşması anlamına geliyor. Sorunları askeri yönetim mantığıyla ortadan kaldırılma girişimi söz konusu. Bu da büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Asla kabul edilemez bir uygulama olan bu mantığın sonuç vermeyeceğini ısrarla belirtiyoruz” dedi.

 

‘Askeri komutayla saldırılar katmerleşti’

 

Askeri yönetimle Nusaybin’in haritadan silinmesine dönük çabaların söz konusu olduğunu ifade eden Ayhan, tarihi kadim bir kent olma özelliğini taşıyan Nusaybin’in siyasi çıkarlar uğruna yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. “Nusaybin, şuan havan toplarıyla yerle bir edilme saldırısıyla karşı karşıya” diyen Ayhan, başlı başına anayasal suç olan sokağa çıkma yasaklarıyla beraber hayata geçen yeni eylem planıyla komutayı ele geçiren askeri yönetimle hak ihlallerinin ağırlaştığının vurgusunu yaptı. Ayhan, “Kürdistan’da askeri yönetim politikalarının hayata geçmesi demek, daha büyük felaketlerin yaşanacağı anlamına geliyor. Hükümet görüşmenin önünü açacak politikalarını derhal hayata geçirmesi gerekiyor. Aksi taktirde büyük kayıplar yaşanacaktır. Tarihte buna benzer bir çok uygulamalar yaşandı ve bir sonuç alınamadı. Yapılması gereken halkın iradesinin dikkate alınarak bir çözüm yoluna gidilmedir” ifadelerinde bulundu.

 

‘Hükümet Nusaybin üzerinden Rojava’yı da hedef alıyor’

 

Nusaybin Rojava Kürdistan’ına sıfır noktasında olması nedeniyle özgün bir konuma sahip olduğunu kaydeden Ayhan, “Devlet Nusaybin’e yönelirken, bir yandan da Rojava’ya yönelme planı içerisindedir. Buradan doğru Rojava’daki sistemi hedeflemeye çalışıyor. Nusaybin’de yüzde doksanların iradesi açığa çıkmış durumda. Halk kendi kendini idare etme adına doksanlardan bu yana mücadele ediyor. Bu nedenle Nusaybin haritadan silinmek isteniyor. Bu askeri mantığın artık sonuç almayacağını çok iyi biliyoruz. Sarayın bu politikalardan vazgeçmesi gerekiyor aksi takdirde kaybeden hükümet olacaktır. Başta Nusaybin halkı olmak üzere halkın iradesi dikkate alınarak yeni bir yol denenmeli. Doksanlardan bu yana mücadele etmiş bir halk, askeri yönetimle geri adım atmayacağı açıkça ortadadır.  Çözüm yolu artık kaçınılmaz bir hale geldi. Yol yakınken sarayın yanlış uygulamalarından vazgeçmesi gerekiyor” dedi.

 

(diha)

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya urfagündem gaphaberleri ruhanews sondakika Şanlıurfa müzik sanat asker
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi