RTÜK muhalif kanallara ceza yağdırdı

ANKARA - Son dönemlerde Kürt ve muhalif medyaya ceza yağdırarak, kapatma koşullarını yaratan RTÜK skandal kararlara imza atmaya devam ediyor. İMC, Özgür Gün TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Van TV'ye ceza yağdıran RTÜK, ailelerin "Hiç değilse iyi olduklarını bilelim, görüntüleri yayınlansın" dediği PKK tarafından alıkonulan asker görüntülerinin yayınlanmasını da ceza gerekçesi yaptı.

1144 kez okundu.
RTÜK muhalif kanallara ceza yağdırdı Advert

Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) Kürt ve muhalif medyaya yönelik ceza yağdırmaya devam ediyor. Özellikle AKP ve MHP'li RTÜK üyeleri tarafından verilen cezalarda skandal kararlar yer aldı. RTÜK, daha önce yayın lisansı olmasına rağmen bir savcının başlattığı soruşturma gerekçe gösterilerek TÜRKSAT'tan çıkarılan İMC TV'ye bu kez RTÜK, "asker görüntülerini yayınlamaktan" dolayı ceza verdi.

 

Esir askerler görüntüsüne ceza

 

RTÜK, PKK tarafından alıkonulan ve ailelerinin talebi üzerine durumlarının iyi olduğunu göstermek için 31 Aralık 2015 tarihinde yayınlanan askerlerin görüntülerini gerekçe göstererek, İMC'ye "Örgütü güçlü ve haklı gösterdiği" gerekçesiyle 6112 sayılı yasanın 8/1 maddesinin d bendinden ceza verdi. RTÜK, aynı televizyon kanalına bağlanan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın zırhlı araçlar için, "Namlusunu sivillere doğrultmuş zırhlı araçlar ölüm makinesi" ve "Miray bebek evden ambulansa geçerken tarandı" şeklindeki bilgileri paylaşması nedeniyle de kanala aynı maddelerden ceza verdi.

 

İşkence yapmak değil yayınlamak suç!

 

RTÜK ayrıca Özgür Gün TV'ye de akademisyen Zafer Bölük'ün Kürdistan'da yaşananlara ilişkin yaptığı değerlendirme ve yerel muhabirlerin Cizre Kaymakamlığı bahçesinde işkence yapıldığı yönündeki verdiği bilgileri, "Devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı yayın yaptığı", "Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle RTÜK yasasının 8/1 a ve b bendlerinden iki ayrı ceza verdi. RTÜK kısa süre önce de Gün TV hakkında "ekran karartma" cezası vermişti. RTÜK, "Cizre Kaymakamlığı bahçesinde işkence yapıldığı" haberini yayınlayan Azadi TV'ye de aynı gerekçeyle ceza verdi.

 

Herkese serbest Jiyan'a ceza

 

Ayrıca RTÜK Jiyan TV'ye de devletin öldürdüğü kişilerin cenaze törenlerinde açılan bayrak ve posterlerin flulaştırılmadan verilmesini de gerekçe göstererek, ceza verdi. Oysa sadece Newroz kutlamalarında alanı dolduran milyonlarca kişinin taşıdığı PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK flamalarının görüntüleri neredeyse bütün TV kanallarında canlı olarak yayınlanmıştı. O dönem bunu sorun yapmayan RTÜK, yeni döneme göre tutum belirlerken, özellikle Kürtçe yayın yapan televizyonlara yönelik bunu ceza gerekçesi yapması dikkat çekiyor.

 

HDP'li vekilin sözlerine ceza

 

Ayrıca RTÜK 16 Mart tarihinde Van TV'nin canlı yayına katılan HDP Milletvekili Bediha Özgökçe Ertan'ın "Kürtlere karşı soykırım ve katliam yapılıyor" sözlerini de ceza gerekçesi sayarak Van TV'ye ceza verdi.

 

Her türlü eleştiri ve bilgi ceza gerekçesi

 

Böylece RTÜK, muhalif ve Kürt televizyonlarına yönelik zırhlı araçların "ölüm makinesi" olarak nitelendirilmesi ve AKP için "Sonları Miloseviç gibi olacak" tespitlerinin yapılmasını, "Miray bebek tarandı", "Kaymakamlık bahçesinde yaralılara işkence yapıldı", "Soykırım uygulanıyor", "Askeri araçların girmemesi için halk önlem alıyor" bilgilerinin paylaşılmasını ceza gerekçesi yaptı.

 

(diha)

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya urfagündem gaphaberleri ruhanews sondakika Şanlıurfa müzik sanat asker
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum