Kaspersky araştırmacıları, kullanıcıların kimlik bilgilerini, adreslerini, kredi kartı verilerini, kripto para birimlerini ve Facebook ve Amazon hesaplarını çalan bir kötü amaçlı yazılım olan NullMixer'ı yayan yeni bir kampanya ortaya çıkardı.

NullMixer, yazılımları yasa dışı olarak indirmek için yazılım kırma aracı, keygen ve aktivatör sunan web siteleri aracılığıyla siber suçlular tarafından aktif olarak dağıtılıyor. Çoğu durumda kullanıcılar reklam yazılımları veya diğer istenmeyen yazılımlarla karşılaşsalar da NullMixer bunlardan çok daha tehlikeli. Çünkü aynı anda çok sayıda Truva atı indirebiliyor ve herhangi bir bilgisayar ağında büyük ölçekli bir enfeksiyonuna yol açabiliyor.

Bulaşma, söz konusu sitelerden kırık yazılım indirmeye çalışırken meydana geliyor. Kullanıcı, parola korumalı bir yazılım ve ayrıntılı talimatlar içeren bir sayfaya tekrar tekrar yönlendiriliyor. Başta her şey normal görünüyor. Ancak kullanıcı talimatları izlerse, virüs bulaşmış makineye indiriciler, casus yazılımlar, arka kapılar, bankacılık Truva atları ve diğer tehditler dahil olmak üzere birden fazla kötü amaçlı yazılım dosyası bırakan NullMixer'le tanışıyorlar.

NullMixer aracılığıyla yayılan tehditler arasında virüslü makinelerden kredi kartı ve kripto para cüzdan verilerini alan ünlü RedLine’ın yanı sıra, Socelar adıyla da bilinen Disbuk yer alıyor. Disbuk ile Facebook ve Amazon çerezlerini çalan saldırganlar, bu sitelerde kurbanların hesaplarına erişerek kimlik bilgilerini, adreslerini ve ödeme detaylarını kolayca elde edebiliyor.

İlginçtir ki siber suçlular, arama motorlarının ilk sayfasında yer almak için profesyonel SEO araçlarını kullanıyorlar. Böylece İnternet üzerinden "crack" ve "keygen" gibi kelimeleri ararken kolayca kendilerini gösterebiliyor ve mümkün olduğu kadar çok kullanıcıyı tuzaklarına düşürebiliyorlar.

Yılın başından bu yana Kaspersky güvenlik çözümleri, dünya çapında 47 bin 500'den fazla kullanıcıya virüs bulaştırma girişimini engelledi. En çok hedeflenen ülkelerden bazıları Brezilya, Hindistan, Rusya, İtalya, Almanya, Fransa, Mısır, Türkiye ve ABD olarak sıralanıyor.

NullMixer'dan korunmak için Kaspersky şunları öneriyor:

Yazılım indirmek için yalnızca güvenilir kaynakları kullanın. Kötü amaçlı yazılımlar ve istenmeyen uygulamalar genellikle üçüncü taraflar aracılığıyla dağıtılır ve burada kimse bunların güvenliğini resmi web mağazalarının yaptığı gibi kontrol etmez.

Yasal bir web sitesinden yönlendirilmiş olsanız bile, korsan yazılım veya diğer yasa dışı içerikleri indirmeyin.

Bilinmeyen işlemler için çevrimiçi hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin. İnternette dikkatlice gezinirken bile indirebileceğiniz casus yazılımlar, güvenli web sitelerine girdiğiniz bilgileri çalabilir. Casus yazılımlar, virüs bulaşmış bilgisayarda gerçekleştirilen her eylemi başka bir kullanıcıya canlı yayınla aktaran bir video kamera gibi çalışır. Kullanıcı genellikle kötü amaçlı yazılımın bilgisayarında olduğundan habersizdir ve güvende olduğunu düşünerek banka web sitelerine kişisel bilgiler girmeye devam eder.

Sağlam bir güvenlik çözümü kullanın. Kaspersky Internet Security ürününde yer alan özel tarama yetenekleri, internet üzerinde takipten ve tehditlerden korunmanıza yardımcı olabilir.

Hibya Haber Ajansı