Mandalina sezonunun başlaması nedeniyle, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir’in dünyaca ünlü satsuma mandalinanın başkenti Gümüldür’de “Mandalina Hasat Töreni” düzenledi.

2021 yılında Türkiye’den yapılan meyve sebze ihracatında mandalinanın 453 milyon dolarlık tutarla ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, mandalina ihracatının 140 milyon dolarlık diliminin satsuma mandalina ihracatından elde edildiğini kaydetti.

Dünyada üretilen her 100 mandalinadan 5’i Türkiye’de 

Dünyaca meşhur İzmir’in satsuma mandalinasında rekoltenin yüzde 100 artarak 175 bin ton olarak gerçekleştiğini aktaran Uçak, “Yaş meyve sebze ürünleri içinde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olan mandalina sezonunun ülkemize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemiz mandalina üretiminde Çin ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Dünyada üretilen 100 mandalinanın 5’i ülkemizde üretiliyor. İhracatta da Çin ve Güney Afrika’nın ardından yine üçüncü sıradayız. Türkiye olarak 2021 yılında 72 ülkeye 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ürettiğimiz mandalinanın yüzde 58’ni ihraç ettik. Bu rakamlar mandalinanın ülkemiz için ne kadar önemli bir değer olduğunu ortaya koyuyor. 2022 yılında mandalina ihracatındaki hedefimiz 1 milyon ton karşılığı 650 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırmak” şeklinde konuştu.

Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi çalışmasında Ege Bölgesi’nin mandalina rekoltesini 175 bin tonu İzmir’de olmak üzere 250 bin ton olarak tespit ettikleri bilgisini paylaşan Uçak şöyle devam etti: “Geçen sezonki üretime göre mandalina ürününde bölgemizde yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşti.”

Rusya’daki belirsizlik ve resesyon kaygılandırıyor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Yaş meyve sebze ihracatında Türkiye’nin lider pazarı Rusya’daki belirsizlik durumu ve Avrupa’daki resesyonun yeni sezona girerken kendilerinde tedirgin eden hususlar olduğunu vurguladı.

 

Mandalina için 2 proje geliyor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak mandalina konusunda bu sezon iki projeyi birden hayata geçirme kararı aldıklarını belirten Başkan Uçak, “İlki Ege Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz meyve kayıplarının belirlenmesi projesi. Maalesef ülkemizde birçok meyvede yüzde 10 ile yüzde 30 arasında kayıplar yaşanıyor. İkinci kalite olarak nitelendirdiğimiz ürünler zaten sanayiye giderek değerleniyor. Konserve, meyve suyu, kozmetik sektörlerinde değerlendiriliyor. Bizim bu proje ile amacımız özellikle hasat ve depolama süreçlerinde yaşanan kayıpları tespit ederek eğitim çalışmaları ile bu kayıpları en aza indirmeyi sağlamak. Ege Üniversitesi’nden çok deneyimli bir ekip ile saha çalışmalarına başladık. Bu projeye mandalinanın yanında nar ve domatesi de dahil ettik. Projenin ilk yılı sonuçlandığında siz değerli basın temsilcileri ile proje çıktılarını paylaşacağız. İkinci projemiz de İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yürüttüğümüz İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi. Bu proje çerçevesinde Menderes, Selçuk ve Seferihisar ilçelerimizde 100 üretici belirledik be bu üreticileri üretimden ihracata kadar kontrol ederek belgelendireceğiz” dedi.

Mandalinanın yüzde 95’i ihracata uygun

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2 yıldır 10 ürünün ihracata uygunluğunu ortaya koymak adına “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli projeyi sürdürdüklerini hatırlatan Uçak, Mandalina için çeşitli bölgelerden yaptırdıkları analizlerin yüzde 95’inin ihracata uygun olduğunu sözlerine ekledi.


Hibya Haber Ajansı