HDP'li Ayşe Sürücü; Hükümetin doğal gaz fiyatlarından Katma Değer Vergisi olan (KDV) verginin doğalgaz faturalarından çıkarılması,için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

-İşte HDP'li Ayşe Sürücü'nün TBMM'ye verdiği o kanun teklfinin detayları:

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Doğal Gaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifimiz, gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını arz ederiz.

GEREKÇE
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik tablo yurttaşlarda geçim sıkıntısı yaratmaktadır. Enflasyonun durdurulamaz yükselişi, açlık ve yoksulluk sınırının altında olan maaşlı çalışan sayısı toplumun en temel ihtiyaçlarına bütçe ayıramamasına yol açmıştır.
Resmi verilerle Türkiye’nin gıda enflasyonu geçen ay itibariyle %94 olarak gerçekleşmişti. OECD ülkeleri gıda enflasyonu ortalaması ise %12,6 olarak hesaplandı. Türkiye’nin bir alt sırasında yer alan Litvanya’nın yıllık gıda enflasyonu %28,5. Tüm dünyada Lübnan, Zimbabve ve Venezüella’dan sonra en yüksek gıda enflasyonuna sahip dördüncü ülke Türkiye’dir. TÜİK Hane Halkı Tüketim Harcaması Anketine göre (2019); haneler harcamalarının ortalama %25,5’ini gıdaya ayırıyordu. Aynı yıl AB’de bu oran ortalama %13 ile Türkiye’nin neredeyse yarısı kadardı. Alım gücü artışı hem gelir iyileştirmesine hem enflasyonun dizginlenmesine bağlı. Yeni verilerle makasın daha da açıldığını görme riski artıyor. Ülkemizde hanelerin tüketim harcamalarından gıdaya ayırdıkları pay Avrupa’ya göre daha sert artıyor. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Temmuz Ayı sonucunda;
* Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.839,64 TL’ye,
* Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 22.278,98 TL’ye,
* Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.929,14 TL’ye yükseldi.
Bu veriler ışında doğalgaza sürekli gelen yeni zamlar faturalara şiddetli bir şekilde yansımıştır.Son 4 yılda konutta kullanılan doğalgazın yüzde 313, birinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın yüzde 620.5, ikinci kademe işyerinde kullanılan doğalgaz ise yüzde 1071,5 zamlanmıştır. Yurttaşlar hiçbir noktada çıkış bulamamakta ve faturaları ödeyecek gücü olmayan yurttaşlar kış aylarında ısınmak amacıyla doğalgazı açmayıp ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Sosyal Devlet anlayışı gereği devlet , her yurttaşın, konaklama, ısınma, barınma, eğitim ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında sosyo-ekonomik destekler sunmalıdır.
TBMM’nin yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntılar noktasında daha etkin bir rol alabilmesi için
- Bu hususta vergi sistemi içerinde bulunan, Katma Değer Vergisi olan (KDV) verginin doğalgaz faturalarından çıkarılması,
- senede birden fazla doğalgaz zammının gerçekleşmemesi
- yoksulluk sınırının altında maaş alan yurttaşların kış aylarında 4 aylık faturanın devlet tarafından karşılanması
şeklinde olan bu kanun teklifinin düzenlenmesi elzemdir.

DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Yoksul veya dar gelire sahip kişiler için katma değer vergisi istisnası
EK MADDE 3- İlgili mevzuata göre yoksul veya dar gelire sahip sayılan kişilerin doğalgaz kullanımları, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca tabi olunan katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 1 ay içinde Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 2- 4646 sayılı Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Yoksul veya dar gelire sahip kişiler için ısınma desteği
EK MADDE 4- Yoksulluk sınırının altında gelire sahip kişilerin kış aylarındaki 8 aya kadar doğalgaz kullanım bedelleri Devletçe karşılanır. Destek verilecek süreler, bölgelerin kış şartlarına göre il bazında ilgili valiliklerce belirlenir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 1 ay içinde Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 3- 4646 sayılı Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Kullanım bedeli artışı
EK MADDE 5- Doğal gaz kullanım bedellerine her yılın Aralık ayında sadece bir kez, yıllık tüketici fiyatları endeksini geçmeyecek şekilde artış yapılabilir.”

MADDE 4- 4646 sayılı Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 6- 2022 yılı için, doğal gaz kullanım bedellerinde artış yapılmaz.”

MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.