Şanlıurfa Şehir Plancıları ve TMMOB İKK’dan ‘imar’ tepkisi

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Şehir Plancıları Odası, Şanlıurfa Belediyelerinin İmar Planı Değişikliği kararının imar mevzuatına ve şehircilik ilke-esaslarına uyulmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

1191 kez okundu.
Şanlıurfa Şehir Plancıları ve TMMOB İKK’dan ‘imar’ tepkisi Advert

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Şehir Plancıları Odası, Şanlıurfa Belediyelerinin İmar Planı Değişikliği kararının imar mevzuatına ve şehircilik ilke-esaslarına uyulmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

TMMOB ve Şehir Plancıları Odası "nın ortak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

" İlimizde gerek belediyelerimizce gerek TOKİ ve Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan İmar Planları ve İmar Planı değişiklikleri yıllardır odamız tarafından aktif şekilde ilan askıları incelenerek hukuka uyarlılıkları değerlendirilmektedir.

Daha önce de defalarca halkımızla paylaştığımız üzere uygun olmayanlar yargıya taşınmış sonuçları da halkımızla paylaşılmıştı.Rutinin dışında halkımızla yine paylaşmak gereği duyduğumuz bir durumu sizlere açıklamak gereği hâsıl olmuştur.

Özellikle Büyükşehir Belediyemizin aldığı bir takım imar kararları daha önce İlimizde görülmemiş şekilde; yoğunluk artırıcı, sosyal donatı alanı gasp edici rant odaklı planlar olarak karşımıza çıkmıştır.
Bu imar planı kararlarını örnekleyecek olursak; 300 evler denilen bölgede 3 dönümlük yol konut alanına çevrilmiş, yapılaşma koşulları 1.20 emsalden 1.40 emsale tadil edilmiştir, Karaköprü İlçesi Alibaba Mahallesinde kentsel dönüşüm adı altında 2 katlı kentsel yerleşik alan 13 kat olacak şekilde değiştirilmiş alana yoğunluk olarak 3500 nüfus öngörülmüş ancak bu nüfusa hizmet edecek donatı alanları noksan bırakılmıştır, Siverek İlçesinde Kamu Hizmet alanı olan alan Ticaret alanına dönüştürülmüş plan içerisinde emsal alan bırakılmamıştır, Eyyübiye ilçemizde Kuyubaşı mevkiinden 800 yataklı hastaneye kadar parkta dahil
olmak üzere büyün alanlar yüksek yoğunluklu ticari konut alanına dönüştürülmüş ancak buraya getirilen yoğunluğa hizmet verecek donatı alanları düşünülmemiştir, Ceylanpınar ilçemizde yapılan imar planı revizyonunda halkın işgaliyesinde olan
olmayan ne kadar sosyal donatı alanı varsa birkaç tanesi hariç konut ve ticarete dönüştürülmüştür.

Yapılan bu uygulamalar başta İmar Mevzuatına olmak üzere, modern şehircilik normlarına, planlama ilke ve esaslarına aykırıdır. Hukuki olarak dava süreçlerini başlattığımız tüm bu uygulamalar açık ve net olarak şehircilik suçudur. Büyükşehir Belediyemizi bir an önce yaptım oldu mantığı ile rant odaklı yaptığı bu tür uygulamalara son vermesini aksi taktirde bu şehrin hak ve menfaatlerini hukuk yoluyla sonuna kadar savunacağımızı halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız. "

BASIN VE KAMUOYU DUYURUSU

Değerli basın mensupları İlimizde gerek belediyelerimizce gerek Toki ve Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan İmar Planları ve İmar Planı değişiklikleri yıllardır odamız tarafından aktif şekilde ilan askıları incelenerek hukuka uyarlılıkları değerlendirilmektedir. Daha önce de defalarca halkımızla paylaştığımız üzere uygun olmayanlar yargıya taşınmış sonuçları da halkımızla paylaşılmıştı. Rutinin dışında halkımızla yine paylaşmak gereği duyduğumuz bir durumu sizlere açıklamak gereği hâsıl olmuştur. Özellikle Büyükşehir Belediyemizin aldığı bir takım imar kararları daha önce İlimizde görülmemiş şekilde; yoğunluk artırıcı, sosyal donatı alanı gasp edici rant odaklı planlar olarak karşımıza çıkmıştır. Bu imar planı kararlarını örnekleyecek olursak;  300 evler denilen bölgede 3 dönümlük yol konut alanına çevrilmiş, yapılaşma koşulları 1.20 emsalden 1.40 emsale tadil edilmiştir,  Karaköprü İlçesi Alibaba Mahallesinde kentsel dönüşüm adı altında 2 katlı kentsel yerleşik alan 13 kat olacak şekilde değiştirilmiş alana yoğunluk olarak 3500 nüfus öngörülmüş ancak bu nüfusa hizmet edecek donatı alanları noksan bırakılmıştır,  Siverek İlçesinde Kamu Hizmet alanı olan alan Ticaret alanına dönüştürülmüş plan içerisinde emsal alan bırakılmamıştır,  Eyyübiye ilçemizde Kuyubaşı mevkiinden 800 yataklı hastaneye kadar parkta dahil olmak üzere büyün alanlar yüksek yoğunluklu ticari konut alanına dönüştürülmüş ancak buraya getirilen yoğunluğa hizmet verecek donatı alanları düşünülmemiştir,  Ceylanpınar ilçemizde yapılan imar planı revizyonunda halkın işgaliyesinde olan olmayan ne kadar sosyal donatı alanı varsa birkaç tanesi hariç konut ve ticarete dönüştürülmüştür. Yapılan bu uygulamalar başta İmar Mevzuatına olmak üzere, modern şehircilik normlarına, planlama ilke ve esaslarına aykırıdır. Hukuki olarak dava süreçlerini başlattığımız tüm bu uygulamalar açık ve net olarak şehircilik suçudur. Büyükşehir Belediyemizi bir an önce yaptım oldu mantığı ile rant odaklı yaptığı bu tür uygulamalara son vermesini aksi taktirde bu şehrin hak ve menfaatlerini hukuk yoluyla sonuna kadar savunacağımızı halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla

# OLAN SON DAKİKA | Daha Tarafından yapılan ile bir Şanlıurfa ve KK’dan Şehir Plancıları TMMOB İ ‘imar’ tepkisi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum