Bu etkinlikler kapsamında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde stand kurularak bilgilendirici afiş, broşürler dağıtılıp toplumu bilinçlendirmek ve bu konuda ayrımcılığı damgalamayı azaltmaya yönelik toplumsal bilinci arttırıcı çalışmalar yapılmıştır.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Tuğba Damar Çakırca

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas olması nedeni ile neredeyse korunmada “tek çare tek eşliliktir”. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Şüpheli durumlarda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek test yaptırmak gerekir.

 

1 Aralık Dünya AIDS Günü’nün amacı toplumu HIV/AIDS konusunda doğru bilgilendirmek ve HIV konusundaki ön yargıları azaltmak ve HIV ile yaşayan bireylerin maruz kaldığı ayrımcılık ve damgalamanın önlenmesi için insanları bu konuda bilinçlendirmektir. Bu nedenle HIV konusunda doğru bilgilere ulaşmak ve bu konuda farkındalığı arttırmak için çok önemli bir gün.

HIV nedir? AIDS nedir? Diye soracak olursak HIV insan immün yetmezlik virüsü olup, HIV enfeksiyonunun etkenidir. HIV ile enfekte olan bireyler tedavi almazsa yaklaşık 10 yıl içerisinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ve çeşitli fırsatçı enfeksiyonların ortaya çıkması ile AIDS dediğimiz hastalık tablosuna ilerler. Yani HIV ile AIDS aynı şey değildir. Her HIV hastası, AIDS değildir.

HIV enfeksiyonunun tedavisi vardır, hem de çok güzel tedavi seçeneklerimiz var. Tanı alan her hastaya tedavi başlıyoruz ve tedavisini düzgün kullanan hastalarda yaşam beklentimiz neredeyse HIV negatif bireylere yakın diyebiliriz. HIV ile yaşayan kişiler düzenli ilaç tedavisine ve tıbbi kontrollerine devam ettikleri sürece sağlıklı şekilde hayatlarına devam edebilirler.

HIV virüsü; kan, cinsel salgılar ve anne sütü ile bulaşabilir. Ortak enjektör kullanımı, güvenli olmayan  kan, kan ürünleri ve organ nakli, korunmasız cinsel ilişki ve gebe annelerden bebeklerine bulaşabilir. Bu yollar dışında sarılmakla, öpüşmekle, aynı tuvaleti ve banyoyu kullanmakla, aynı tabaktan bardaktan yiyip içmekle, ter ve gözyaşı ile HIV bulaşmaz.

Hıv den korunma olarak Cinsel, kan ve anneden bebeği bulaşı engellemek için korunma yolları mevcut. Cinsel yolla bulaşı önlemek için kondom kullanımını öneriyoruz, hem HIV virüsünün hem de diğer cinsel yolla bulaşan etkenler için koruyucu. Kan yolu ile bulaşta ortak enjektör kullanımından kaçınılması, kesici delici aletlerin kişiselleştirilmesini öneriyoruz. Kan bağışı öncesinde Kızılay tarafından tüm kan ve kan ürünleri HIV ve birçok enfeksiyon etkeni açısından tarandığı için günümüzde kan bağışı ile bulaş nerdeyse imkansız diyebiliriz. Yine HIV’in gebelik döneminde anneden bebeğe geçişini engellemek için anneye gebelikte tedavi verip, bebek doğduktan sonra önleyici ilaç tedavileri ve emzirmenin durdurulmasını önermekteyiz. Son yıllarda temas öncesi ve sonrası önleyici ilaç tedavileri de mevcut olup henüz ülkemizde yaygın kullanımı bulunmamaktadır, bu konuda bilgi almak isteyen hastalarımıza poliklinikte ayrıntılı bilgi vermekteyiz.