Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde Deniz Kul isimli hasta günlerdir tedavi edilmeden bekletiliyor. Bekleme salonunda sedyede yatan, bir ayağında demir kelepçe olan ve ayakları şiş Kul’un gidecek yeri yok. 

Kul, ayağı kırıldığı için getirildiği hastanede 15 gün tedavi gördükten sonra ayakta tedavi olabileceğine karar verilerek hastanenin önüne bırakılmış. Şeker hastası olan Kul’un gidecek yeri yok. Şeker hastalığı nedeniyle zaten iki bacağını da zor kullanabilen Kul, ayağı da kırıldıktan sonra bakıma muhtaç hale gelmiş. 1 haftayı aşkın süredir ya bekleme salonunda ya da kantinin önündeki alanda beklediğini söylüyor. 

Bekleme salonunda hijyene dair kırıntı yok. Kul’un tuvalet ihtiyacını sedyenin ayak ucuna bağlanan çöp poşetiyle karşıladığını görüyoruz. Kul, gündüzleri dışarı çıkarıldığını, geceleri de bekleme odasına alındığını aktarıyor. 

‘HABER YAPAMAZSINIZ’

Görüşmemiz sürerken özel güvenlik şefi olduğunu söyleyen biri geliyor ve haber yapamayacağımızı söylüyor. Haber yapacağımızı söyleyince hastane yöneticisi olduğu söylenen birinin yanına götürülüyoruz. Yönetici olduğunu söyleyen kişi ‘Sizlere bir vatandaş olarak bilgi verebilirim’ diyor. Habere söyleyeceği şeyleri yazacağımızı söyleyince Kul’un durumuyla ilgili bilgi vermeyeceğini söylüyor. 

Daha sonra Kul’un bekleme odasında değil acil servisin kırmızı alanında bekletildiğini öne sürüyor ancak yanımızda gelen 2 güvenlik görevlisi Kul’un bekleme odasında bekletildiğini söyleyince yalan söylediği ortaya çıkıyor. 

Bu görüşmenin ardından tekrar bekleme salonuna Kul’u görmeye gidiyoruz ancak bulamıyoruz. Bir süre sonra acil servisin kırmızı alanına alındığını öğreniyoruz. O tarafa geçmemize ise izin verilmiyor. Kul’un durumuna ilişkin bilgi almak için sorduğumuz sorulara temizliğinin yapıldığı, kıyafetlerinin değiştirildiği söylenerek cevap veriliyor. 

HİÇ BİR YETKİLİDEN CEVAP YOK

Deniz Kul’un durumunu gazetemize ulaşarak haber veren Pınar Uyanık adlı hasta yakınının anlattıkları da hastane yetkililerini yalanlıyor. Ameliyat olan eşinin yanında bir süredir hastanede kalmak zorunda olan Uyanık,  Kul’un bakımı ve tedavisi için uygun bir yer bulunabilmesi için hastane yönetiminden, Sağlık Bakanlığına kadar birçok yere ulaşıp çözüm bulmaya çalıştığını, hangi kapıyı çaldıysa yüzüne kapandığını anlatıyor. Kul’un hijyenik bir yerde ilaç tedavisinin ve yaralarının pansuman edilmesi gerektiğini söyleyen Uyanık, “Darülaceze almıyor. Sağlık Bakanlığı, kaymakamlık, valilik aramadığımız hiçbir yer kalmadı. En son Sağlık Bakanlığı hastaneyle iletişime geçerek, ‘Bu vatandaşı ücretli ya da ücretsiz, bir yere yerleştirin’ diyor. Başhekim yardımcısı, bana söylenene göre zaten pazartesi gününden beri Sağlık Bakanlığıyla görüşmeleri yapıyor” diye anlattı. Hastanın temizlenmesi ve kıyafetinin değiştirilmesi için hastabakıcılara para verdiğini anlatan Uyanık “Hastaneyle görüşmemde bu hastaya yatış verilmesi gerektiğini söyledim” diye karşılaştığı durumu ifade etti. evrensel