Ekmek ve Onur Derneği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 8 bin 506 lira asgari ücret ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapıldığı alanda , “8500 TL sefalet ücretidir. İnsanca yaşamaya yetecek ücret için mücadeleye” pankartı taşınırken sık sık, “Sefalete teslim olmayacağız”, ”Asgari değil insanca yaşam”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. Basın açıklamasını Erkan Gökber okudu.
Ekonomik kriz ile birlikte emekçilerin enflasyonu her geçen gün artarken, alım gücünün aynı oranda azaldığını kaydeden Gökber, sermaye sahiplerinin açıkladıkları kar oranlarıyla rekorlar kırmaya devam ettiğini söyledi. Gökber, “Asgari ücretin 2016’da kişi başına gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 59,7 iken 2022’de yüzde 43,7’ye geriledi. Tarihin en derin bölüşüm şoku ile karşı karşıya bırakılan emekçiler en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. İşçilerin, emekçilerin tarihin en derin yoksullaşma sürecini yaşadığı bugünlerde 2023 Asgari ücreti 8.500 TL olarak belirlendi. Erdoğan tarafından açıklanan 2023 asgari ücreti, hangi oranda artmış olursa olsun, ekonomik krize bağlı olarak yüksek enflasyonla birlikte azalmaya devam edecek. Açıklanan asgari ücret halihazırda kıt kanaat geçinen milyonlarca işçi açısından bir anlam ifade etmiyor” dedi.
‘İŞÇİNİN AİLESİ HESABA KATILSIN’
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının 26 bin TL olduğunu, ülkede açlık sınırının ise 7 bin 800 TL olduğuna dikkati çeken Gökber şunları söyledi: “Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı 2023 yılı için; insanca yaşayabileceğimiz ve yoksulluk sınırının üstünde bir asgari ücret olarak belirlenmelidir. Asgari ücret tespitinde işçinin ailesinin de hesaba katılması gerekir. Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde sadece bir işçi üzerinden değil işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir tutar olarak belirlenmelidir. Aynı zamanda En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilmelidir” diye belirtti.
‘KADEMELİ SERVET VERGİSİ UYGULANSIN’
Gökber son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:
*İşçi sınıfının örgütlenmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalı, sendikal hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engeller, barajlar kaldırılmalı, başta Asgari ücret olmak üzere tüm ücretler toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkı kayıtsız şartsız tanınmalı.
*Asgari ücret yılda bir defa değil, her üç ayda bir gerçek enflasyon oranında güncellenmeli.
*Herhangi bir hanenin gelirine bakılmaksızın temel gelir sağlanmalı.
*İşsizlik ödenekleri sermayeye değil işçi sınıfının yararına kullanılmalı...
*Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere, asgari geçim sağlayacak ulaşım, sağlık, eğitim, barınma gibi temel ihtiyaçlar ücretsiz sağlanmalı.
*İşçi ve emekçilerden alınan tüm vergiler kaldırılmalı kademeli servet vergisi uygulanmalıdır.”
(MA)