Şanlıurfa, Profesyonel Tanıtılmadığı için ,Turizmden hak ettiği payı alamıyor-(VİDEO)

Ramada otellerinin Türkiye CEO'su ,Şanlıurfalı Turizm Danışmanı Mehmet Ferman Doğan:Şanlıurfa turizmden hak ettiği payı alamadığını söyledi.

2391 kez okundu.
Şanlıurfa, Profesyonel Tanıtılmadığı için ,Turizmden hak ettiği payı alamıyor-(VİDEO) Advert

Ramada otellerinin Türkiye CEO'SU ve Turizim Danışmanı Mehmet Ferman Doğan'dan Şanlıurfa'yı Turizmde "Şaha Kaldıracak" Öneriler!

Şanlıurfa, sahip olduğu kültürel kimliği, üç semavi dinin temsil etmesi, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi turizmde çok şanslı bir şehir. Ancak turizm sektöründe hak ettiği payı alamıyor.

Şanlıurfalı Turizm Danışmanı Mehmet Ferman Doğan da Şanlıurfa'nın gerek göbeklitepe ve gerekse Karahantepe gibi kültür bakımından turizmde iç ve dış pazarda profesyonelce tanıtılmadığı için “Gaziantep ve Diyarbakır'ın gölgesinde kaldığını” ifade etti.

''ŞANLIURFA HALA TURİZMDE MARKA OLAMADI''

Şanlıurfa'nın turizm alanında alt yapı eksikliklerinin tamamlanması,konaklama arzının artılrılması turizm standartlarının ve kalitesinin geliştirilmesine yönelik hedefler ile yola çıkmış,kamu ve özel sektör ortaklığıyla kurulmuş Şanlıurfa turizm geliştirme kurumu Urfa turizmi için güzel bir başlık.Fikir ve hedeflere baktığımızda kulaklara hoş gelen doğru bir adımdır.Bu adımı düşünen ve bu şirketi yürülüğe koyan kişi ve kuruluşlara teşekkür etmek istiyoruz.Lakin istatistiklere ve verilere baktığımızda Urfa turizminin hedeflenen noktada olmadığını görüyoruz.Biz hala turizmde hakettiğimiz payı alamıyoruz.Turistini bu emsalsiz kadim şehirde konaklatamıyor.Ve henüz Marka olamıyorsak yanlış birşeyler yapıyoruz demek.

Kıymetli hemşehrilerim !Elimizde Mısır piramitlerinden,Çin Seddinden, Paristeki Şanzelizeden daha eski ve tarihi değeri daha yüksek olan yapılar varken,biz hala kendimizi Mardin'den ve Gaziantep'le kıyaslayıp ve ne acıdır ki onların da gölgesinde kalıyorsak çok büyük bir yanlışın içerisindeyiz demek.

'MODASI GEÇMİŞ PİYARLA KARAHANTEPE VE GÖBEKLİTEPE'Yİ DÜNYAYA PAZARLAMAK İMKANSIZ'

Sayın Urfalılar ! Turizim geliştirme grubu yapısı ve hedefleri bakımından gözden geçirilmeli,torpilsiz liyakat sahibi bir yönetim kadrosu oluşturulmalıdır.Hemşheri müdür adrese teslim kadrolar ve modası geçmiş piyar ve marketinde Karahantepe ve Göbeklitepe'yi dünya piyasasında pazarlamamız imkansızdır.

'ŞANLIURFA TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMALIDIR'

Şanlıurfa'nın turizmde hakettiği payı alabilmesi için atılması gereken birkaç önemli adımdan size bahsetmek istiyorum.

1-Uçuş seferleri ve rotalar: Yeni uçuş rotaları açısından baktığımızda,acenteler yolcularını Gaziantep'e yada Diyarbakır'a yönlendiriyor.Bu uçuş seferlerinin artırılması ve turların çıkış noktasının Şanlıurfa merkezli olması için çalışma yapılması gerekmektedir.Adımlar atılması gerekmektedir.
2-Hızlı tren projesi:Şanlıurfa'nın mutlak bir şekilde amasız ve lakinsiz bir şekilde hızlı tren projesine dahil edilmesi gerekmektedir.Bu projenin Gaziantep'te sonlandırılması stratejik bir adımdır.

'BU PROJE BİZİ YILLARCA GAZİANTEP'E BAĞIMLI KILACAKTIR''

Hızlı tren projesinin Gazaintep'te sonlandırılmasındaki bu manidar hamlede, Urfa siyasetçilerine ve seçmenlerine ince bir mesaj veriliyor aslında.Urfa turizmini ve paralel olarak urfa ekonomisini çok büyük bir şekilde etkileyecek bu hamle bizi yıllarca Gaziantep'e bağımlı kılacaktır.

3-Trambüs Projesi:Bildiğiniz üzere seçim öncesi seçim propagandası yapılmak için malzeme olarak kullanıldı.Seçimden sonra rant elde etmek için milyonlarca ihalelerin yapıldığı harcamaların ve sonunda iptal edilen trambüs metrübüs projesi yeniden gündeme alınmalıdır.Alt yapısı hazır olmasına rağmen çürümeye bırakılmış milyonlarca liralık yatırım Urfa turizmine ve Urfa halkına geri verilmelidir.

'TURİZM GELİŞTİRME KURUMU,1980'LERDEN KALMA PİYAR VE SAFSATALARDAN UZAK DURMALI'

Turizm geliştirme kurumunun isot patenti ,takı patenti,Urfa pas gibi 1980'lerden kalmış piyar ve marketin değeri olmayan safsatalardan uzak durup,bu gibi konulara odaklanması gerekiyor.Ayrıca,Urfa milletvekilleri, belediyeleri,Valilik, STK ve yerel halk bu konuların takipçisi olmalı.

'PROFESYONEL BİR ŞEKİLDE REKLAM VE TANTIM FİLMLERİYLE İÇ PAZARDAN ZİYADE DIŞ PAZARA ODAKLANILMALIDIR.KARMA BİR PAZAR MODELİ OLUŞTURULMALIDIR'

Kıymetli hemşehrilerim, değerli Urfallar ! Size bir soru sormak istiyorum.Göbeklitepe'ye giden bir turist 30 dakika sonra orada ne yapabilir? Cevap hiçbir şey.Birkaç resim çektikten sonra orda yapılacak başka hiçbirşeyin olmadığını herkes defalarca dile getirmiştir.Oysa bölgede hanlar,hamamlar,turistlere yönelik Urfa mimarisini ön plana çıkaran AVM'ler,Urfa gastronomi değerleri,etkinlikler sanat ve kültür aktiviteleri ile ilgili proğramlar yapmak gerekir.Bir yaşayan bölge inşa edilmelidir.
Bırakın bunları, Göbeklitepe'nin,Karahantepe'nin iç pazardan tanıtımından ziyade dış pazara odaklanmalıdır.Profesyonel bir şekilde yapılacak reklam ve tanıtım filmleriyle bölgeye yönelik yeni talep oluşturulmalıdır.Ve bütün bunlar yapılırken koordineli bir şekilde helal turizmin dışında,Şanlıurfa'nın yakasına yapışmış helal turizm dışında üç ilahi din açısından da önemli olan kutsal yerleri tanıtmak,karma bir pazar stratejisi oluşturmak ve bu doğrultuda ilerlemek gerekir.
Değerli Urfalılar ! umarım bu haklı eleştirilerimiz dikkate alınır ve ona göre adımlar atılır.

MEHMET FERMAN DOĞAN KİMDİR?

Şubat 1981 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde doğmuştur. Ferman Doğan, İngiltere Wolwerhamton Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra burs kazanarak İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi'ne yüksek lisans yaptı. Doğan Oxford Brookes üniversitesin ‘de 6 aylık Turizm ve Otel işletmesi eğitimi aldı. Ayrıca Master of Food and Beverage kitabının yazarı Doğan, ileri derecede İngilizce ve Rusça konuşuyor.

İngiltere, Rusya ve Doğu Avrupa’da profesyonel iş hayatına otel zincirlerinden Hilton, Marriott ve Hyatt Regency gibi turizm sektörünün seçkin markalarında üst düzey yöneticilik ve Genel Müdürlük görevlerini üstlendi.

Mehmet Ferman Doğan ayni zamanda 2020 yılından itibaren Wyndham –Ramada şirketinin Türkiye’deki 80 otelinin operasyondan sorumlu CEO’su olarak sektöre hizmet ediyor.

The Sprits Business London dergisi ve Hotel by MFD sitesi gibi yayımlarda Turizm makaleleri yayımlanmış ve ayrıca 1950 yılında Paris’te kurulmuş Uluslararası gastronomi kulübü Chaîne des Rôtisseurs’in Türkiye aktif üyesi olaraktan görev yapıyor.

# ile SON DAKİKA | olarak bir Şanlıurfa Hayatına OLAN Projesi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum