Altın geçtiğimiz haftayı da kırmızıda kapatarak üst üste dördüncü haftayı da kayıpla tamamlamış oldu. 1842 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, hafta boyu satıcılı bir şekilde hareket etti. FED tutanaklarının açıklandığı haftada üyelerin şahin sayılacak görüşlerinin yanı sıra, enflasyonun kontrol altına alınmasının zaman alacak olması piyasaları tedirgin etti. Piyasalarda FED’in Mart ayı toplantısında 50 baz puan artış yaptırma ihtimalleri piyasada konuşulmaya başlanırken, altın da bu ihtimalden satış dalgasını payına düşeni almış oldu. Haftanın son gününde ABD’de açıklanan çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi beklentilerin üzerinde yüzde 5,6 olarak açıklanırken enflasyon kaygılarını pekiştirmiş oldu. Bu veri sonrası altın bir tur daha satış baskısına maruz kalarak 1811 dolar/onsla haftayı tamamladı yüzde 1,7 kaybı hanesine yazdı.

Gümüş de altınla benzer şekilde kırmızıda bir haftayı geride bırakırken, beyaz maden üst üste altıncı haftayı da kayıpla tamamladı. 21,74 dolar/ons seviyesinden güne başlayan gümüş, haftalık kapanışı 20,76 dolar/ons seviyesinden günlük kapanış yaparak yüzde 4,5 kaybı hanesine yazmış oldu.

Platin de benzer şekilde satıcılı bir haftayı geride bırakırken, son iki aydır aralıksız olarak düşüş yaşamış oldu. 918 dolar/ons seviyesinden güne başlayan platin, 911 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 0,8 kayıpla haftayı tamamladı.

Paladyum geçtiğimiz hafta ABD’nin Rus metallerine uygulamaya aldığı yeni yaptırımlar ile birlikte 1357 dolar/onsla 2019 Haziran’dan bu yana kaydettiği en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu. Paladyum haftalık kapanışına doğru toparlanma gayesinde hareket etse de 1397 dolar/onstan yüzde 6,6’lık kayıptan kaçamadı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 15 dolar/onsla gerçekleşerek primli işlemler devam etti. Hacim açısından ortalama bir hafta geride kalırken 24.479 kg altın, 19.711 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

Kaynak: TROY
Hibya Haber Ajansı