Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ekibi, İzmir’de dış körfez olarak tanımlanan Foça-Karaburun bölgesindeki araştırmalarda çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkarıldığını açıkladı. TÜBİTAK destekli Piri Reis gemisiyle sismik araştırma yapan 12 kişilik ekip, bir hafta boyunca denizde veri topladı.
 
Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, bu çalışmada yaklaşık bin kilometrelik alanda sismik veri topladıklarını belirtti. Dondurur, “İzmir dış körfezinin sığ yapısını, fay yapılarını biraz biliyoruz ama derin kısımlarla ilgili çok bilgimiz yoktu. Bizi şaşırtan şu oldu; oradaki aktif fay miktarı ve yoğunluğu gerçekten çok fazla. Bu çalışmanın sonuçları, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı. 
 
HARİTALANDIRMA YAPILACAK 
 
Toplanan bu verilerden yola çıkarak fayların uzanımı, büyüklüğü, deniz tabanını etkileyip etkilemedikleri, aktif olup olmadıklarını ortaya koymayı amaçladıklarını kaydeden Dondurur, veriler işlendikten sonra fayların haritalanması aşamasına geçileceğini söyledi. İzmir metropol alanı ve çevresinin afet riskine yönelik önemli bir çalışma yaptıklarını, projenin iki yılda tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden Dondurur, tarihte İzmir ve çevresinde çok sayıda yıkıcı deprem yaşandığını, özellikle 1739’da Foça’da ve 1688’de İzmir’deki depremlerin büyük hasar verdiğinin bilindiğini de anımsattı. 

 

(MA)