Yeneroğlu, “Türkiye ne yazık ki, anayasanın ve hukukun ayak bağı olarak görüldüğü koyu bir karanlıktan geçmektedir.” diyerek, “Ülkemiz; hukuk devletinin en asgari şartlarının, kuvvetler ayrılığının ve yargı bağımsızlığının dahi yok sayıldığı tam bir hukuksuzluk içerisinde yönetilmeye çalışılmaktadır. Böyle bir dönemde, esasen yürütmeyi denetlemekle görevli yargı da bu hukuk tanımaz uygulamaların bir parçası haline gelmiş durumdadır.” ifadelerini kullandı.
“Avukat mesleği, yargı sisteminde yapılan düzenlemelerle sistematik olarak itibarsızlaştırıldı”
Son yıllarda avukatlık mesleğinin aşındırıldığını ve yargı sisteminde yapılan düzenlemelerle sistematik olarak itibarsızlaştırıldığını iddia eden Yeneroğlu, “Yargı bağımsızlığına güvenin kalmadığı, sistemin adalet ihtiyacına cevap veremediği bu dönemde, savunma makamını temsil eden, doğası gereği bağımsız ve özerk olan avukatların yargı süreçlerindeki önemi her geçen gün daha da artmaktadır.” dedi.
Yeneroğlu, açıklamasında avukatların yaşadığı ekonomik sorunlara değindi. Avukatların ekonomik açıdan desteklenmesine ilişkin tedbirlerin öngörüldüğü 7. Yargı Paketi’ni avukatların sorunlarının giderilmesi bakımından yetersiz bulduğunu ifade eden Yeneroğlu; “İktidarın avukatların sorunlarına yaklaşımı gerçeklikten uzak” diye konuştu.
“Çoklu baro mesleğe vurulan en ağır darbelerden biridir”
Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen çoklu baro uygulamasının “Mesleğe vurulan en ağır darbelerden biri” olarak tanımlayan Yeneroğlu, “Muhtelif kamu kurumları iş ve dosyalarının iktidar yanlısı ikinci baroya kayıtlı üyelere vermesi mesleğin niteliği ile bağdaşmayan ayrımcı uygulamaları da daha belirgin kılmıştır.” şeklinde konuştu.
“Avukatların mesleki, ekonomik ve sosyal açıdan maruz kaldıkları sorunları derhal çözeceğiz”
Yeneroğlu, sundukları çözüm önerileriyle avukatlık mesleğine anayasal statü kazandıracaklarını ileri sürerek, şunları kaydetti:
“Baroların etkinliğini artıracak, çoklu baro modeline son vereceğiz. Savunma makamını güçlendirecek, avukatların mesleki, ekonomik ve sosyal açıdan maruz kaldıkları sorunları ivedi şekilde çözeceğiz. Mesleğin icrasını zorlaştıran, ayrımcılığa neden olan, adil yargılama ve savunma haklarının özünü ortadan kaldıran tüm uygulamalara son vereceğiz. Genç avukatlarımızı destekleyecek, meslek hayatlarının başlangıcında yanlarında olacağız.”
“Baskı ve ekonomik zorluklar altında mesleklerini icra etmeye çalışan tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlarım”
“DEVA Partisi adına, 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle savunma makamını temsil eden bütün avukatların baskı altında tutulmadan, meslek onuruna yaraşır ekonomik koşullarda mesleklerini icra edebilmesi için bağımsız ve tarafsız yargının tesis edilmesi noktasında gerekli politikaların hayata geçmesi hususunda hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini tekrar hatırlatıyorum.” ifadesini kullanan Yeneroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu minvalde gerek baskı gerekse de ekonomik zorluklar altında mesleklerini icra etmeye çalışan tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyor, mesleki faaliyetleri sırasında öldürülen ve yaşadığı sorunlar nedeniyle intihar eden ve deprem felaketinde kaybetmiş olduğumuz tüm avukat meslektaşlarıma Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.”
Hibya Haber Ajansı