Bekleyelim görelim

Geçtiğimiz hafta oldukça önemliyken şimdi daha da önemli bir haftanın içindeyiz. Mart ayı istihdam raporunun ekonomide bir soğumaya işaret etmesinin ardından Çarşamba günü gelecek olan ABD TÜFE verisi, akşamına toplantı tutanakları ve

187 kez okundu.
Bekleyelim görelim Advert

Geçtiğimiz hafta oldukça önemliyken şimdi daha da önemli bir haftanın içindeyiz. Mart ayı istihdam raporunun ekonomide bir soğumaya işaret etmesinin ardından Çarşamba günü gelecek olan ABD TÜFE verisi, akşamına toplantı tutanakları ve ertesi güne ÜFE verisiyle devam edeceğiz. Cuma günü açıklanan, ABD istihdam raporunun ardından çekirdek TÜFE’de aylık %0,4’lük bir artış bekleniyor. Eğer veriler beklendiği gibi gelirse Çekirdek TÜFE Manşet TÜFE’nin üstüne çıkmış olacak ki bu daha önce 2014-2017 döneminde yaşanmış ve özellikle borsa tarafında kayıplarla karşılanmıştı.

Zaman hızla akıp giderken bir sonraki Fed toplantısına yalnızca 3 hafta kaldığını belirtmekte fayda var. Piyasalar artık Mayıs ayında 25 baz puanlık bir artışı %73 olarak fiyatlıyor. Burada asıl önemli nokta bankacılık krizinin başlamasından bu yana piyasa katılımcılarının çoğunun ilk kez 25 baz puanlık bir artışı fiyatlaması. Diğer taraftan bu yıl en az 2 faiz indirimi %87 olarak fiyatlarken Fed'in görüşü, 2023'te faiz indirimi olmaması yönünde. FED ve piyasa arasındaki kopukluk azalsa bile hissedilmeye devam ediyor gibi gözüküyor.

ABD doları ABD işgücü piyasasının önümüzdeki ay FED’in faiz artırımını desteklemesi nedeniyle yükselişte. Güçlenen dolar ve artan faiz artışı beklentileri altın üzerinde satış baskısı oluştururken ABD tahvillerinde faiz artışı beklentilerinin artmasıyla birlikte yaşanan yükselişten sonra 2 yıllık tahvil getirisi %0.78, 10 yıllık ise %0.28 geri çekildi. Borsa tarafında ise yataya yakın pozitif bir kapanış gerçekleşti. Avrupa tarafında ise paskalya bayramı nedeniyle piyasalar kapalıydı.

Asya tarafında Kore Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda yüzde 3,5'te sabit tutmasıyla salı günü yükseldi. Güney Kore merkez bankası gibi art arda ikinci bir toplantı için faiz oranlarını sabit tuttu ve ekonomik büyüme muhtemelen projeksiyonunu kaçırsa bile enflasyonun ana politika hedefi olmaya devam ettiğini söyledi.

Hareketin ardından Güney Koreli Kospi endeksi ve % 0,96 yükseldi. Kosdaq %0,3 yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi bölgede kazançlara öncülük etti ve %1,3 yükseldi. Japonya'da, Nikkei 225 %1,3 yükseliş gösterdi.

Diğer taraftan ise Çin'de tüketici enflasyonu, ekonomik aktivitedeki toparlanmaya rağmen Mart ayında yavaşlarken, üretici fiyatları daha da daraldı ve merkez bankasının toparlanmaya yardımcı olmak için gerektiğinde para politikasını gevşetmesi için alan bıraktı. Çin'in enflasyon verisi yüzde 0,7 ile beklenenden düşük geldi. Üretici fiyatları, piyasa beklentisine paralel olarak % 1,4'lük bir düşüş gördükten sonra, yıllık bazda yüzde 2,5 düştü. Shanghai Bileşik Endeksi sınırlı yükseliş kaydederken ve Shenzhen Bileşen Endeksi %0.1 yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD iş verilerinin sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesinin ardından üç hafta üst üste yükseldikten sonra dün açılışla birlikte düşmüştü. Fakat piyasa katılımcılarının OPEC+'dan arz kesintilerini tartmasıyla ve açıklanacak bir dizi veri ile birlikte bu sabah açıklıkla birlikte brent petrolde pozitif bir seyir izleniyor. Brent ham petrol, 84,26 dolardan 8 sent yükselirken, ABD West Texas Intermediate varil başına 11 sent kazanarak 79,85 dolara yükseldi. Yurt içinde sanayi üretimi verilerinin izleneceği yeni günde, yurt dışında Euro Bölgesi perakende satışlar, Sentix, NFIB endeksleri izlenecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin Mart'ta yüzde 4,2'den yüzde 4,7'ye yükseldiğini duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası Üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, son açıklanan enflasyon projeksiyonlarının gerçekleşmesi durumunda faiz artış döngüsünün devam edeceğini söyledi.

New York Fed Başkanı John Williams, piyasanın faiz indirimi beklentilerinin kendisi için şu anda kayda değer bir konu olmadığını söyledi.

Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı ilk çeyrek GSYH tahmini yüzde 1,5'ten yüzde 2,2'ye çıktı.

Kore Merkez Bankası faiz oranlarını beklentilere paralel olarak yüzde 3,5'te sabit tuttu.

Çin’de tüketici fiyat endeksinin bir yıl öncesine göre yüzde 1'lik artış beklentisine karşın yüzde 0,7 ile beklenenden düşük geldi. Üretici fiyatları, ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak yüzde 1,4'lük bir düşüş gördükten sonra, yıllık bazda yüzde 2,5 düştü.

Veteran İtalyan bankacı Corrado Passera, Silicon Valley Bank ve Credit Suisse'nin batmalarının küresel bir ekonomik yavaşlamayı daha olası hale getirdiğini belirterek, Avrupa hükümetlerin kredi şartlarının sıkılaşması karşısında işletmeleri desteklemeye hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Jay Shambaugh, ABD bankacılık sisteminin güçlü ve dayanıklı olmaya devam ettiğini belirterek, birkaç bankada yaşanan son problemlere rağmen küresel ekonomide büyümenin devam edeceği beklentilerinin değişmediğini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Jay Shambaugh,ABD'nin Çin ile bağlarını koparma veya Çin'in büyümesini sınırlama peşinde olmadığını söyledi.

FENER-Fenerbahçe Futbol 01.06.2022 - 28.02.2023 dönemi 9 aylık konsolide net dönem karı 24.237.296 TL (Önceki -133.106.562 TL )

TSPOR-Trabzonspor Sportif 01.06.2022 - 28.02.2023 dönemi 9 aylık konsolide net dönem zararı 255.826.885 TL (Önceki -418.054.449 TL )

GSRAY-Galatasaray Sportif 01.06.2022 - 28.02.2023 dönemi konsolide net dönem zararı 524.906.100 TL (Önceki -173.716.893 TL )

BJKAS-Beşiktaş Futbol 01.06.2022 - 28.02.2023 dönemi konsolide net dönem zararı 231.911.829 TL (Önceki -396.149.180 TL )

?

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Bekleyelim görelim
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi