New York Times ve The Washington Post gibi ABD gazetelerinde yer alan haberlere göre, Pentagon’a ait gizli belgeler kısa süre önce Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında paylaşıldı. Pentagon'un bu skandalının ortaya çıkmasıyla, birçok ABD karşıtı bilgi açığa çıktı. Örneğin, Yıllardır bilinen ABD istihbarat kurumlarının Ukrayna, İsrail, Güney Kore ve Türkiye gibi müttefik ülkeleri dinlemesi sızdırılan bilgilerle kanıtlandı.

İrlanda'yı ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, 13 Nisan'da? skandal hakkında yaptığı ilk açıklamada, "Sızdırılan belgelerle ilgilenmiyorum, ama bu olayın ciddiyetinden endişe duyuyorum. Ancak şimdiye kadar bu olayın ciddi sonuçları olmadı." ifadesini kullandı.

Ancak, ABD'nin müttefiklerinin bu skandala verdikleri tepkilere bakılırsa, skandalın neden olduğu sonuçlar Biden'in beklediğinden daha ciddidir. The Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, müttefikleri, ABD'nin dinleme faaliyetlerine büyük öfke duyuyor. Sızdırılan gizli belgelerde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) bir raporunda, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın liderinin, Mossad yetkilileri ve İsrail vatandaşlarının ülkedeki adalet reformuna karşı protestosu? için teşvik ettiği belirtiliyor. Bu rapor, İsrail'in iç işlerine ciddi bir müdahale olarak görüldü. İsrail hükümeti, bu raporu sert bir şekilde reddetti. İsrail basınına göre, İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri ABD yönetiminden ilgili rapor hakkında bir açıklama yapmasını istedi.

Sızdırılan belgelerde Ukrayna'nın hava savunma sistemindeki sıkıntılar ve silah yetersizliği gibi sorunlar gösteriliyor. Bu istihbarat, Ukrayna ordusunun planladığı bahar saldırısına büyük tehdit oluşturuyor. Edinilen bilgilere göre, Ukrayna ordusu bazı askeri planlarını değiştirmek zorunda kaldı. Bazı Ukraynalı yetkililer, Pentagon'a ait gizli belgelerin sızdırılmasından büyük memnuniyetsizlik duydu.

Sızdırılan belgelerde, Rusya'daki Wagner Grubu'nun Türkiye'den silah satın alma planları olduğu ortaya çıktı. Türk analistler, Fetullah Gülen olayı ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri satın alması gibi nedenlerle ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerde sıkıntılar yaşandığına inanıyor. Pentagon'a ait gizli belgelerin açığa çıkmasıyla, iki ülke arasındaki hassas ittifak ilişkisi daha da riskli hale geldi.

Sızdırılan belgelerde, üst düzey Güney Koreli yetkililerin ABD tarafından dinlendiği kaydedildi. Güney Kore'deki The Hankyoreh Gazetesi'nin bir makalesinde, Güney Kore cumhurbaşkanlarının ABD tarafından dinlenmesinin son 40 yılda sır olmadığı belirtildi. Son günlerde, ABD'nin Güney Kore liderini dinlemesiyle ilgili bir film yeniden popüler hale geldi. Filmde şöyle bir senaryo var: "ABD'liler cumhurbaşkanımızın ofisine dinleme cihazları yerleştirdiler. Ancak istihbarat kurumumuzun lideri bunu hiç bilmiyordu, ne kadar utanç verici bir durum!"

ABD yönetimi Prizma olayından ders almamış ve müttefiklerini denetlemeye devam etti. ABD ve müttefikleri arasındaki ilişkiler eşit değil; aslında müttefikler ABD'nin kontrolü altına alınmış durumda. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, gizli belgelerin sızdırılması skandalı hakkında yaptığı konuşmada, "Müttefiklerimizle sıkı işbirliğini sürdüreceğiz. Ancak hiç kimse ABD'nin güvenliğini korumak için harcadığımız çabalara zarar veremez." dedi. Yani, ABD'ye göre, müttefikleri ABD'nin denetim ve kontrolünü kabul etmelidir, ancak ABD'nin güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit kabul edilemez.

ABD'nin eski dışişleri bakanı Heinz Alfred Kissinger açıklamasında, ABD'ye düşmanlık besleyenlerin tehlikeli bir duruma düşebileceğini, ancak ABD ile ittifak kuranların ölümcül bir duruma düşebileceğini belirtti. ABD diplomatik tarihinde, müttefiklerine birçok kez ihanet etti. Son günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhtemelen ABD'nin hegemonyasından ders çıkardığı açıklamasında, Avrupa'nın stratejik çıkarlarını korumak için ABD'ye olan bağımlılığını azaltması ve bağımsız dış politikalar izlemesi gerektiğini belirtti. Macron'un iddiası, ABD'nin müttefiklerinin samimi arzusunu yansıtabilir.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı