Bir ülkeyi müreffeh ve istikrarlı hale getiren kritik unsurlardan biri olan nitelikli elemandır. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ulusal rekabet gücünün son tahlilde nitelikli eleman rekabeti olduğunu vurgulayarak, nitelikli elemanın bir ülkenin rekabet gücünün önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.
Çin Devlet İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Çin’in işgücü yaklaşık 900 milyon kişiye ulaşırken her yıl işgücüne yeni katılan kişi sayısı 15 milyonu aştı. Zengin insan kaynağı, Çin'in önemli gücü olmaya devam ediyor. Dahası, Çin'de yüksek öğrenim gören nüfus 240 milyonu aştı ve yeni işgücünün ortalama eğitim süresi 14 yıla ulaştı.
Öte yandan 2020’de Çin’de 110 milyon kişi bilim ve teknoloji alanında çalışırken 2022 yılına kadar Çin'deki "araştırma-geliştirme" (Ar-Ge) sektöründe çalışan personel sayısı 6 milyonu aşarak yıllardır üst üste dünyada birinci sırada yer alıyor.
“Küçük bir ağacı odun haline getirmek uzun zaman alır. Bir nitelikli insanı geliştirmek daha da fazla zaman alır” deyişini hatırlatan Xi, eğitimin daha önemli bir konuma getirilmesine, eğitim kalitesinin kapsamlı bir şekilde iyileştirilmesine ve öğrencilerin yaratıcılık yeteneklerinin geliştirilmesine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz 21 Şubat günü Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun üçüncü toplu çalıştayına başkanlık eden Xi Jinping, temel araştırmaları güçlendirmenin üst düzey insan kaynaklarına bağlı olduğuna dikkati çekti.
Xi, şunları söyledi:
“Çeşitli programlarda temel araştırma personeline verilen desteği artırmalıyız, stratejik bilim insanlarını eğitmeliyiz, genç bilimsel ve teknolojik niteliklilerin önemli rol oynamaları ve büyük sorumluluklar üstlenmeleri için desteklemeliyiz. Önde gelen bilimsel ve teknolojik nitelikliler ve birinci sınıf inovasyon ekiplerinin saflarını sürekli olarak genişletmeliyiz.”
Xi Jinping, 20 Ağustos 2019 tarihinde?Çin'in Zhangye kentinde bulunan Shandan Peili Okulu’ndaki eğitim odasında öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi
Çin Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2022 Yılında Çin'in Maliye Politikasının Uygulanmasına İlişkin Rapor’a göre, Çin'in 2012'de 1,03 trilyon yuan olan Ar-Ge'ye yaptığı toplumsal yatırım 2022'de 3,09 trilyon yuana çıkarak ilk kez 3 trilyon yuan sınırını aştı.
Ayrıca 2020 yılının sonu itibarıyla Çin’in bilimsel ve teknolojik insan kaynaklarının yapısı sürekli iyileşiyor ve Ar-Ge personelinin yaklaşık dörtte üçü 39 yaş ve altında bulunuyor.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı