Türkiye’de 1 milyon 300 bin beta talasemi taşıyıcısı var

Talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının önemini vurgulamak ve toplumda farkındalık yaratmak adına, 1993 yılından bu yana tüm dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak anılıyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, bugüne özel talasemi hastalığı ve kan bağışının önemiyle ilgili bilgileri paylaştı.

229 kez okundu.
Türkiye’de 1 milyon 300 bin beta talasemi taşıyıcısı var Advert

Akdeniz çevresindeki ülkelerde sık görülmesi nedeniyle ‘’Akdeniz anemisi’’ ve ‘’Akdeniz kansızlığı’’ olarak bilinen Talasemi en temel anlatımla,?ağır derecede kansızlığın görülebildiği bir hastalık?ve genetik faktörlerle kuşaktan kuşağa geçebiliyor.?Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm.Dr. Devrim Emel Alıcı, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin beta talasemi taşıyıcısı,?4500 civarı talasemi hastası bulunduğunu açıkladı. Alıcı, ‘’Taşıyıcı bireyler semptom göstermese bile, başka bir taşıyıcı ile çocuk sahibi olduklarında çocukları beta talasemi hastası olarak doğabiliyor. Hastalığın yayılımını engellemek için kişilerin beta talasemi testleri yaptırıp taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmeleri büyük önem taşıyor.’’ diye konuştu.

Düzenli olarak kan transfüzyonuna ihtiyaç duyan talasemi hastaları, kan bulma konusunda sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyor.?Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm.Dr. Devrim Emel Alıcı,?‘’Ülkemizde bugüne kadar yürütülen kan bağışı ile ilgili projeler acil kan ihtiyacına odaklansa da kan bağışı oranları ne yazık ki düşük seviyelerde seyrediyor. Bu nedenle, kan bağışı konusunda farkındalık yaratmak ve kan bağışı oranlarını artırmak kritik bir öneme sahip.’’ diyerek kan bağışı konusuna dikkat çekti.

Hibya Haber Ajansı

?

Türkiye’de 1 milyon 300 bin beta talasemi taşıyıcısı var
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum