HDP’nin AYM’de şansı ne kadar?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen anayasa değişikliği teklifinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu.

1103 kez okundu.
HDP’nin AYM’de şansı ne kadar? Advert

Anayasa Mahkemesi eski raportörü, yazar ve akademisyen Osman Can, “Yapılan Anayasa değişikliği belli bir sürede dokunulmazlıkların işlemeyeceğini gösteriyor. HDP’liler bu yasanın iptali için AYM’ye başvuruda bulunabilir ancak bunun için de en az 110 milletvekilinin imzası lazım” dedi.

 Osman Can, “HDP’nin bu yolla AYM’ye gitmesi zor  çünkü CHP buna destek vermeyeceğini açıkladı. CHP destek verse dahi, AYM’ye ancak şekil eksikliği nedeniyle gidilebilir ve ortada bir şekil eksikliği de olmadığı için AYM’den bir sonuç çıkmaz” diye konuştu.

 Can, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Kısacası sonuç her durumda negatif. Şu an gördüğümüz kadarıyla vekiller AYM’ye bireysel başvuru yapıyor. Bireysel başvuru da yasalara karşı, idari işlemlere karşı ve anayasa değişikliğine karşı işletilecek bir yol değil. HDP’nin AYM’de bir çözüm elde etmesi hukuken mümkün değil. Büyük ihtimalle sözkonusu vekillere yargı yolu görünecektir.”

Çalışlar: CHP’nin tavrı makul

 

Gazeteci - yazar Oral Çalışlar, dokunlumazlıklara ilişkin, “Anayasa Mahkemesi’nin çok da değişiklik yapacağını zannetmiyorum çünkü anayasa maddesi değiştirildiği için başvurular kabul görmez. Büyük ihtimalle de AYM’den olumlu bir sonuç çıkmayacak” dedi.

 

CHP’nin dokunulmazlık konusundaki tavrının “makul” olduğunu söyleyen Çalışlar, şunları kaydetti:

 

“Dokunulmazlık konusunda eğer referandum olsaydı Türkiye’de çok ciddi kamplaşma olacaktı. CHP bunu hesap ederek ve buna yol vermemek için böyle bir tavır sergiledi. Dokunulmazlık konusunda referanduma gidilseydi  büyük ölçüde kabul edilirdi.”

Sencar: HDP’liler parlamento dışına

 

Rûdaw’a konuşan Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar ise, “Yapılan anayasa değişikliğinde zaten AYM’nin önü kapandı. Ayrıca AYM’ye başvurmaları için 110 milletvekilinin imzası lazım. Bireysel olarak başvurmaları birşey ifade etmez çünkü yapılan anayasa değişikliğinde böyle bir madde yer almıyor” dedi.

 

Özer Sencar, “AYM ne karar verirse versin, iktidar HDP ve diğer milletvekilleri parlamento dışına çekecektir. Hükümet bu konuda kesinlikle geri adım atmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Faruk Ünsal: CHP korktu

 

Rûdaw’a konuşan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “HDP’nin şu an o 110 imzayı bulması imkansız. Bilindiği gibi CHP destek vermeyeceğini açıkladı. Bireysel başvurulardan dan bir sonuç elde edilebilir mi pek emin değilim” şeklinde konuştu.

 

CHP’nin dokunulmazlara ilişkin tavrını da eleştiren Faruk Ünsal, şöyle devam etti:

 

“CHP bir koalisyon partisi. İçinde hem ulusalcıların oldugu, hem de sosyal demokratların olduğu bir parti. CHP başvuru halinde parti bütünlüğünden kaygı duyuyor. Sosyal demokrat olan bir partinin bu konuda net duruş gösterip, korkuya kapılmadan desteklemesi lazımdı.”

 

Fezleke 376 oyla kabul edildi

 

Haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda referandum eşiği aşılarak 376 oyla kabul edilmişti.

 

Teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girecek.

 

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, teklifin TBMM'de kabul edilmesinin ardından "Hiçbir arkadaşımız gönüllü olarak ifade vermeye gitmeyecek" demişti.(rüraw

 

HDP’nin AYM’de şansı ne kadar
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum