Baydemir:"Atatürk Baraj Gölet’ine sadece 7 kilometre uzaklıkta olan Hilvan’ın su borularından halen sular sızıyor!"

Bağımsız İnternet Gazetesi Haber Merkezi Gaphaberleri.com Şanlıurfa: Süleyman TURAN

1128 kez okundu.
Baydemir: Advert

Urfa Vekili Baydemir:"Atatürk Baraj Gölet’ine sadece 7 kilometre uzaklıkta olan Hilvan’ın su borularından halen sular sızıyor!"

HDP Urfa vekili Osman Baydemir Hilvan ilçe ve köylerinde yaşanan nitelikli içme suyu sıkıntısını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sordu.

Atatürk Baraj Gölet’ine sadece 7 kilometre uzaklıkta olan Hilvan’ın su borularından halen sular sızıyor! Hilvanlılar “ Evde içecek su yok sokaklara su akıyor” diyor. Baydemir Hilvan’ın nitelikli içme suyu sıkıntısını meclis gündemine taşıdı.

41 bin 644 nüfuslu Hilvan ilçesinde halen hanelere su sağlıklı bir şekilde ulaşmıyor, oturmuş bir sistem eksikliği bu sorunun temel nedenlerinden. Barajdan alınıp hanelere dağıtılan su, arıtma sisteminden geçmiyor. Köylerde ise kuyu suyu gittikçe derinlere iniyor ve sorunlarla karşılaşılıyor. İlçe ve köylerde yaşanan kanalizasyon ve alt yapı sorunları işin bir başka yüzü. 

HDP Urfa vekili Osman Baydemir, yaşanan bu problemlere dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, cevaplandırılması maksadıyla, soru önergesi sundu. Önerge de, Hilvan’ın içme suyu ve alt yapı problemlerinin çözümü için Bakanlığın ne tür adımları attığı/atacağı, Bakanlığın ve İller Bankasının ilgili belediye ile eşgüdümlü çalışıp çalışmadığı, ayrılan bir ödenek olup olmadığı, ilçe merkezine ve köylere hizmet götürülürken siyasi bir saikle hareket eden yetkililerin olup olmadığını sordu.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 02.06.2016

 

Osman BAYDEMİR Şanlıurfa Milletvekili

                                                                                                                                                      

Urfa ilimiz ekonomisi ve zengin toprakları göz önüne alındığında tarıma dayalı illerimizin başında gelmektedir. Son 13 yılda 24,4 milyarlık yatırım yapıldığı söylenen ilimizde, Urfa ve ilçelerine bağlı köylerde bırakın tarımsal sulamayı, içme suyu sorunu dahi çözülememiştir. Etkili yatırımların yapılmadığının bir başka göstergesi olan içme suyu sorunu, 21. yy Türkiye'sinde, Urfa’ya bağlı ilçelerde ve köylerde ikamet eden yurttaşlarımızın yıllardır yaşadığı ciddi bir mağduriyettir.  

41 bin 644 nüfusa sahip Hilvan ilçe ve köylerinde uzun yıllardır değiştirilmeyen su borularında çatlakların ve buna dayalı sızmaların olduğu, köylerde kullanılan kuyu suyunun aşağı indiği ve su ihtiyacının yeterince karşılanamadığı, Hilvan’a bağlı bazı köylere ise içme suyu hattı çekilirken diğer köylere bu hizmetin verilmediği belirtilmektedir.

Her ne kadar, içme suyu ve alt yapı hizmetleri, ilgili Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda ise de Bakanlığınız ile ilgili belediye arasındaki çalışmalar ancak bu sorunu giderebilir.

 

Bu gerekçelerle; 

1-            Hilvan ilçemizde temiz su arıtma tesisi var mıdır?  Yok, ise, temiz su arıtma tesisi ne zaman planlamaya alınacak, ne zaman inşa edilecek, ne zaman halkın hizmetine sunulacaktır?

2-            Bakanlığınızın ve İller Bankası’nın ilgili belediye ile eşgüdümlü bir çalışması bulunmakta mıdır?

3-            Hilvan ilçemize bağlı kaç köyümüzde içme suyu kuyudan karşılanmaktadır? Kaç hanenin içme suyu bağlantısı bulunmaktadır?

4-            Hilvan ilçemize bağlı kaç köyde köylülerimiz içme suyunu kendi imkânları ile sondaj kuyusundan temin etmektedirler?

5-            Hilvan ilçemizde atık su arıtma tesisi var mıdır? Yok, ise, atık su arıtma tesisi ne zaman planlamaya alınacak, ne zaman halkın hizmetine sunulacaktır? Konu hakkında, Bakanlığınız ve İller Bankası’nın, ilgili belediye ile eşgüdümlü bir çalışması var mıdır?

 

6-            Hilvan ilçemize bağlı kaç köyde kanalizasyon alt yapısı bulunmaktadır? Kanalizasyon alt yapısı olmayan köylere dair bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bakanlığınızın ve İller Bankası’nın ilgili belediye ile eşgüdümlü bir çalışması var mıdır?

7-            Yurttaşlar arasında, köylere hizmet götürülürken, siyasi saikle ayrımcılık yapıldığı iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Doğru ise, ayrımcılık yapan kişiler hakkında her hangi bir yaptırımız olacak mıdır?

8-            Hilvan ilçemiz için yukarda bahsi geçen ve temel insani ihtiyaç olan su ve alt yapı ihtiyacının giderilmesi için Bakanlığınız ve bağlı ilgili kuruluşların 2016 bütçesinde ayrılan bir ödenek mıdır? Var ise, ayrılan ödenek ne kadardır?

 

 

 

 

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya urfagündem gaphaberleri ruhanews sondakika Şanlıurfa müzik sanat asker
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum