"Yeni Türkiye, muhalefetsiz rejim!" : HDP Urfa Vekili Baydemir STK, Meslek Örgütleri ve tüm muhalefet dinamiklerine karşı yapılan gözaltı ve tutuklamaları Başbakana sordu:

 

HDP Urfa Vekili Osman Baydemir: "Yeni Türkiye, muhalefetsiz rejim"  

 

Bay demir, Haziran 2015'ten bugüne, STK, Meslek Örgütleri ve tüm muhalefet dinamiklerine karşı yapılan gözaltı ve tutuklamaları Başbakana sordu.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.09.06.2016

 

 Osman BAYDEMİR Şanlıurfa Milletvekili

                                                                                                                   

Haziran 2015 seçimi sonrasında partimiz yöneticileri de dahil olmak üzere, STK, Meslek Örgütleri ve tüm muhalefet dinamiklerine karşı yapılan gözaltı ve tutuklamalar birçok ilde artarak devam etmekte. Gün geçmiyor ki, HDP ve DBP’nin bulunduğu il ve ilçelerde, seçilmişlere, STK çalışanlarına, basın-yayın mensuplarına, üniversite öğrencilerine ve yurttaşlara dair gözaltı ve tutuklama haberleri gelmesin.

Sadece Urfa ve ilçelerimiz de, Temmuz 2015’den bugüne, yurttaşlar, HDP ve DBP il ve ilçe eş başkanlarında bulunduğu seçilmişler, STK’lar, üniversite öğrencileri, radyo çalışanları baskınlara maruz kalmış, gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardır. Son olarak, 5 Haziran 2016 tarihinde, “terörle mücadele” adı altında, Urfa il ve ilçelerinde HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlar yapılmış, 14 kişi gözaltına alınmış, HDP Urfa il yöneticisi, DBP Haliliye İlçe Eş başkanı, DBP Viranşehir İlçe Eş Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklanmıştır.

Bu gerekçelerle; 

1-        Temmuz 2015’den bugüne Urfa ilimiz ve ilçelerinde, HDP ve DBP parti örgütlerinde faaliyet gösteren kaç kişi gözaltına alınmıştır? Seçilmişlerden kaçı, hangi gerekçelerle tutuklanmıştır? Kaç seçilmişin soruşturması ve/veya davası devam etmektedir? Kaçına takipsizlik kararı verilmiştir?

2-        Temmuz 2015 tarihinde bu yana Urfa ilimiz ve ilçelerinde, kaç STK çalışanı gözaltına alınmış? Kaçı, hangi gerekçelerle tutuklanmıştır? Kaç STK çalışanının soruşturma ve davası devam etmektedir? Kaçına takipsizlik kararı verilmiştir? 

 

3-        Temmuz 2015’den bugüne Urfa ilimiz ve ilçelerinde, politik nedenlerle, kaç yurttaş gözaltına alınmış, kaçı, hangi gerekçelerle tutuklanmıştır? Soruşturması ve davası devam eden kaç yurttaş bulunmaktadır?

4-        HDP ve DBP ilçe teşkilatlarının, STK’ların düzenlediği kaç basın açıklamasına, yürüyüşe, mitinge izin verilmemiştir? Gerekçeleri nelerdir?

5-        Urfa ve ilçelerinde Temmuz 2015’den günümüze İŞİD, Al-Nusra ve El- Kaide’ye karşı kaç operasyon yapılmış? Kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı hangi gerekçelerle tutuklanmıştır? Soruşturması ve davası devam eden kaç kişi bulunmaktadır?  

6-        Farklı fikirlerin açığa çıkmasını sağlayan, demokratik siyasetin olmazsa olmazları olan muhalefet partilerinin ve STK’ların, bitmeyen hukuksal takiplere maruz kalmaları, yaşanan gözaltılar ve tutuklamalar hangi rejimin uygulamalarıdır?

7-        Yeni Türkiye’de, farklı fikirlerin gelişmesine ve çoğulcu demokraside ısrarcı olan seslere yer var mıdır? Şayet var ise, yereldeki muhalefete karşı uygulanan bu müdahaleleri kamuoyuna nasıl açıklarsınız?