Terör Örgütü IŞİD'e karşı iki farklı cephede ortak direniş öyküsü

Terör örgütü IŞİD çetecilerinin saldırılarına karşı Kobanê'deki direnişte yaşamını yitirenYPJ ve YPG'li Mevlan Sağ'ın (Gelîye Serhad) abisi Fırat Sağ (Bahoz Çiya) da Terör Örgütü IŞİD'e karşı direnişin devam ettiği

1651 kez okundu.
Terör Örgütü IŞİD'e karşı iki farklı cephede ortak direniş öyküsü Advert

Şengal'de mücadelesini sürdürüyor. 12 Ekim'de yaşamını yitiren YPG'li Sağ'ın babası Mazhar Sağ, cenazeyi teslim almak için geldiği Şanlıurfa'da hastane önünde beklemek yerine sınır hattındaki direniş nöbetine katılarak çocuklarının mücadelesinin bir parçası oluyor.

 

Terör ÖrgütüIŞİD çetecilerinin Şengal ve Kobanê'ye dönük saldırıları iki kardeşin ortak direniş öyküsünü de birleştirdi. Muş'un Altınova beldesi nüfusuna kayıtlı Fırat ve Mevlan Sağ isimli kardeşler, Terör örgütü IŞİD çetecilerinin saldırılarına karşı Şengal ve Kobanê cephelerinde tarihi direnişte yer alan iki kardeş. İki kardeşin bu ortak direniş öyküsü Kürt halkının yıllardır yaşadığının da bir özeti gibi. Sağ ailesi Muş'un Altınova beldesinde 1993 yılından askerlerce gerçekleştirilen, 9 kişinin yaşamını yitirdiği ve Vartinis olarak bilinen katliamın ardından İstanbul'a göç etti

 Katliamın izleriyle yaşayan Sağ ailesinin iki çocuğu, bu katliamlara karşı tepkilerini özgürlük talebini somutlaştırmakla ortaya koydu. Kürdistan'ın dört parçasından ve Türkiye kentlerinden yüzlerce gencin terör örgütü  IŞİD çetecilerine karşı yükseltilen direnişte kardeşlerden 18 yaşındaki Fırat Sağ (Bahoz Çiya) Şengal'de, 21 yaşındaki Mevlan Sağ (Gelîye Serhad) ise Kobanê'de yer aldı.

 

Fırat Şengal'de, Mevlan Kobanê'de

 

Fırat halen Şengal'de terör örgütü  IŞİD'e karşı savaşırken, abisi Mevlan, Kobanê'de 12 Ekim gecesi cephede yaralanan arkadaşlarını almaya giderken yaşamını yitirdi.

Çocuklarının yaşamını yitirdiği haberini alan babası Mazhar Sağ, oğlunun cenazesini almak için ertesi gün Urfa'ya geldi. Şanlıurfa'da Adli Tıp Kurumu'nda bekletilen Sağ'ın cenazesi bir haftadır ailesine teslim edilmiyor. Somut gerekçe gösterilmeden teslim edilmeyen cenaze baba Sağ tarafından da teşhis edildi. Ancak savcılık cenazeyi DNA testi sonucu sonrasında teslim edileceğini aileye aktardı. Günlerdir oğlunun cenazesinin kendisine teslim edilmesini bekleyen baba Sağ, DNA sonuçlarını hastane önünde beklemek yerine Kobanê direnişinin bir parçası olmak ve oğlunun yoldaşlarının verdiği mücadeleyi sahiplenmek için sınır hattındaki nöbet eylemine katılıyor.

 

'Kürt halkı terör örgütü IŞİD'e karşı her yerde ayağa kalkmalıdır'

 

Bir oğlu halen direniş mevzisinde olan bir oğlunu da direniş mevzisinde kaybeden baba Sağ, Mevlan'ın sadece kendisinin değil tüm Kürt halkının çocuğu olduğunu ifade ederek, Kürt halkını kendi ailesi olarak gördüğü için Kobanê direnişinde yer aldığını söyledi. Kürt halkının IŞİD çetecilerinin saldırılarına karşı ayağa kalkması gerektiğini dile getiren Sağ, "Devlet yüz yıldır bizleri kandırıyor. 'Biz kardeşiz diyor' ama bizi, çocuklarımızı katleden DAIŞ çetelerini kendisi Kürt halkını üzerine sürüyor" diye konuştu.

Fırat'ın son sözü: Biz ölürüz Kobanê düşmez

Oğluyla yaşamını yitirmeden bir saat önce telefonla konuştuğunu da söyleyen Sağ, oğlunun kendisine "Bir damla kanımız kalıncaya kadar savaşmaya devam edeceğiz. Biz ölürüz ama Kobanê düşmeyecek" dediğini aktardı. Kürt halkının Kobanê direnişine her yerde ses vermesi gerektiğini söyleyen Sağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da tepki göstererek, "Erdoğan'ın sonu da Saddam gibi olacak. Onun kızı Avrupa'da ama Kürt halkının yiğit çocukları kutsal topraklarını savunmak için savaşıyor" dedi. Türkiye'nin IŞİD'e açık destek verdiğinin herkes tarafından bilindiğini söyleyen Sağ, Kürt gençlerinin katilinin sadece IŞİD olmadığını Türkiye'nin de aynı şekilde bunda payı olduğunu ifade etti.

Baba Sağ da direniş nöbetinde

Açıklamalarda bulunduğu sırada TilŞeîr bölgesinde IŞİD çetecileriyle YPG ve YPJ güçleri arasından yaşanan şiddetli çatışmaları göstererek, YPG/ YPJ savaşçılarının verdiği mücadelenin de tarihe görkemli bir şekilde geçeceğini ifade etti. Baba Sağ, cenazenin ne zaman teslim edileceğinin Pazartesi günü netleşeceğini ifade ederek, bu süre içerisinde bir haftadan bu yana olduğu gibi sınır hattında nöbet tutan yurttaşlarla birlikte Kobanê direnişinin bir parçası olacağını dile getirdi.

 

 

 

Terör Örgütü IŞİD'e karşı iki farklı cephede ortak direniş öyküsü
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum