Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Halk sağlığı hizmetleri konferans salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı, Uzman Eczacı Sayın Mesil AKSOY; Sağlık Bakanlığınca akılcı ilaç kullanımı kapsamında antibiyotiklerin akılcı kullanımını öncelediklerini söyledi.

Aksoy “Dünya için ciddi sorun haline gelen antimikrobiyal dirençle mücadele için antibiyotiklerin akılcı kullanımlarının sağlanmasını olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Antibiyotikler insan hayatına katkılar sunan bir ilaç grubudur. Tedavüle girmesiyle insan hayatını 6-8 yıl uzatmıştır. "Türkiye'de 2020'de en yüksek antibiyotik reçetelenmesi Şanlıurfa, Adana, Hatay, Mardin ve Diyarbakır gelmekteydi. Ancak bu sıralama 2022 yılında değişerek en fazla Antibiyotik kullanan iller Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Kilis” dedi.

İl Sağlık Müdür V. Ögr. Üyesi Dr. Faruk Günak “Bu çalışmada amacımız ilimizdeki aile hekimlerinin antibiyotik reçete etme konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirleyerek akılcı antibiyotik kullanımı konusunda hekimlerin farkındalığını artırmaktır. Bu bilgilendirme programı’nın gerçekleşmesi ile ilimizde Antibiyotik yazma oranının düşeceğini düşünüyorum. Günak; İlacın hatırla yazılmaması gerektiğinin altını çizerek başta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı ve ekibi ile İl dışından gelen ve programı tertipleyen hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Abdullah Solmaz; Şanlıurfa İl Sağlık müdürlüğü olarak bu konuda bayağı bir efor sarf ediyoruz. Bu Çalışmalarımız Halkımızın Antibiyotik kullanımının en minimum seviyeye indirene kadar devam edecektir. Katılım sağlayan hocalarımıza ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim dedi.

Şanlıurfa Akılcı İlaç İl Koordinatörü Mesut Hamidanoğlu yaptığı açıklamada;

Sağlık bakanlığı İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü ve Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün işbirliği ile Şanlıurfa ilimizde antibiyotik oranlarının en aza indirilmesi amacıyla Aile Hekimlerimize akılcı ilaç ve farkındalık programı gerçekleştirildi. Bu konuda antibiyotik kullanımının farkındalığının arttırılması amacıyla Prof. Dr. Ateş KARA, Prof. Dr. Zeynep Ülker TAMAY, Prof. Dr. Ayper SOMER hocalarıma katılımlarıyla bize destek verdiler. Bu çalışmanın Şanlıurfa’nın antibiyotik kullanım oranlarının düşürülmesi için bir milat olacağını belirtti.