Kürdistan'ın dört bir yanından geçimini sağlamak için Türkiye'nin batısına göç eden mevsimlik tarım işçilerin yaşadığı zorluklar orta yerde dururken, işçilerin çözüm arayışları da sürüyor. Barınma, beslenme, enerji, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi sorunlar yaşayan mevsimlik tarım işçilerin yüzlercesi kamyon kasalarında yaptığı yoluculuktan kaynaklı yaşamını yitiriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, 2015 yılının ilk altı ayında 646 işçi yaşamını yitirirken, bunlardan 190'ını tarım iş kolunda olması, tarım işçilerin karşı karşıya kaldığı riski gözler önüne seriyor.

 

Çoğunluğu Kürt işçiler

 

Kürdistan'da devletin yürüttüğü sistemli ekonomik sömürü ve savaş, on binlerce aileyi göç yollarına düşürüyor. Hiçbir sağlık ve sosyal güvencesi olmadan günde 40-50 TL yevmiye karşılığında uzun saatler çalışmak zorunda kalan tarım işçileri, çalışma yaşamını düzenleyen İş Kanunu, İş Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi gibi yasaların kapsamı dışında çalışmak zorunda. Tarım işçilerinin, yüzde 81'i çadırlarda yaşarken, yalnızca yüzde 9'u evde kalma imkanlarına sahip.

 

Çözüm örgütlülük

 

Tarım işçiliğinin yoğunlukta olduğu Ege'ye göç hareketi başladı. Gündelik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Cevher Özdemir, tarım işçilerinin ağır şartlarda ve düşük ücretlerle çalıştıklarını hatırlatarak, işçilerin insani koşularda yaşayarak, emeklerinin hakkını almaları ve mevsimlik tarım sektöründe ölümlerin azalması için örgütlenmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Dernek olarak işçilerin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını ancak yeterli destek bulamadıklarını ifade eden Özdemir, dayıbaşı ücretinin de içinde olduğu günlük yevmiyelerin 30 ile 45 TL arasında değiştiğini kaydetti. Öte yandan her yıl olduğu gibi Ziraat Odası'nın işçi ücretlerini patronların fikirleri dahilinde belirlemesine izin vermeyeceklerini belirten Özdemir, mevsimlik tarım sektöründe çalışan işçilerin ölümlerinin azalması ve insani koşullarda yaşamaları için önümüzdeki günlerde çeşitli çalışmalar yapacaklarını söyledi.

 

(diha)