Dünyanın enerji alanında en etkili kuruluşlarından Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 1 Haziran’da “Yenilenebilir Enerji Pazarı” Raporu’nun yeni versiyonunu yayımladı. Yenilenebilir enerji alanında kritik değerlendirmelerin yer aldığı rapor, tüm dünyada temiz enerji yatırımı ve kapasitesinde rekor büyümenin beklendiğini gözler önüne seriyor.

Dünyanın toplam yenilenebilir elektrik kapasitesinin Çin ve ABD'nin toplam güç üretimine eşit olan 4500 gigawatt'a (GW) yükseleceğini belirten Rapor’la ilgili, YENADER yetkilileri detaylı açıklamalarda bulundular.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2023 yıl ortasında yinelenen, ara dönem ‘Yenilenebilir Enerji Pazarı’ Raporu, önce küresel pandemi, ardından Rusya-Ukrayna Savaşı’nın farklı yönlerde tetiklediği küresel enerji krizinin ‘katalizör’ etkisi ile, güneş enerjisi ve rüzgarda, yeni yenilenebilir enerji kapasitesinde, 2022 sonu ve 2023’ün ilk 6 aylık döneminde, bugüne kadarki en büyük yıllık artışın yakalanacağına işaret ediyor.

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesine eklemelerin 2023’de üçte bir oranında artması bekleniyor

IEA’nın ‘Yenilenebilir Enerji Pazarı’ Raporunu değerlendiren Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – (YENADER) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin şu açıklamalarda bulundu:

“Uluslararası Enerji Ajansı'nın son güncellemesi, ülkelerin yenilenebilir enerjiye artan politika çalışmalarının, çabalarının, daha yüksek fosil yakıt fiyatları ve enerji güvenliği endişeleriyle birlikte, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin güçlü bir şekilde konuşlandırılmasının önünü açtığını gösteriyor. Ayrıca, gerçekleşen yeni yatırımlarla, küresel yenilenebilir enerji kapasitesine eklemelerin 2023’de üçte bir oranında artması bekleniyor.”

Yenilenebilir enerjide büyüme 2024’de devam edecek

IEA'nın yeni Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncellemesi, yenilenebilir enerjide büyümenin 2024’de devam edeceğinin ve dünyanın toplam yenilenebilir elektrik kapasitesinin Çin ve ABD'nin toplam güç üretimine eşit olan 4500 gigawatt'a (GW) yükseleceğinin altını çiziyor.

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesine yatırımlar sayesinde yapılan ilavelerin, bugüne kadarki en büyük mutlak artış olan 107 gigawatt (GW) artışa ulaşarak, 2023’ün sonunda 440 GW'ın üzerine çıkacağının altını çizen Prof. Dr. Kerem Alkin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu dinamik genişleme, elbette dünyanın önde gelen enerji pazarlarında yaşanmakta. Yenilenebilir enerji kaynakları, Avrupa'nın enerji krizine karşı verdiği yanıtın da en ön saflarında yer almakta ve yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme hızlanmış durumda. Yeni politika önlemleri de önümüzdeki iki yıl içinde ABD ve Hindistan'da da önemli artışların yakalanmasına yardımcı olacak. Bu arada Çin de yenilenebilir enerjide lider konumunu sağlamlaştırmayı sürdürüyor. Çin’deki yeni yatırımlar, hem 2023, hem de 2024'te küresel yenilenebilir enerji kapasitesine eklemelerin tek başına yaklaşık yüzde 55'ini oluşturacak. Bu da Çin’in ne kadar iddialı olduğunu teyit ediyor.”

Güneş ve rüzgar enerjisi tarih yazıyor

Güneş ve rüzgar enerjisinin, yenilenebilir enerjinin büyüme alanında rekoru üstlendiğini belirten (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman  “Yenilenebilir Enerji Pazarı” Raporu, hakkında şu açıklamlarda bulundu:

“Yeni kurulan güneş enerjisi ve rüzgar kapasitesinin, daha pahalı olan fosil yakıt üretiminin yerini alarak 2021-2023 döneminde AB elektrik tüketicilerine 100 milyar Euro tasarruf sağladığı tahmin ediliyor. Rüzgar ve güneş enerjisinin rekabet gücü geçen yıldan bu yana iyileşirken, hükümet politikalarının değişen piyasa koşullarına, özellikle de 2022'de yüzde 16'lık rekor bir taleple düşük talep gören yenilenebilir enerji ihalelerine uyum sağlaması gerekiyor. Ayrıca, politikaların zamanında planlamaya odaklanması gerekiyor ve değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının yüksek paylarını güç sistemlerine güvenli ve uygun maliyetli bir şekilde entegre etmek için şebekelere yatırım yapılması lazım.”

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Hakkında:

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlamak, enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmek, doğal çevrenin korunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirmeyi ve  kalkınma deneyimlerini bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla her düzlem de paylaşmayı amaçlayan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği, üniversiteler, araştırma ve geliştirme kuruluşları vb. bilimsel kurumlar ile diyalog kurularak yenilenebilir enerjinin bilimsel gerekliliği konusunda işbirliği ortamı oluşturmak ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretmenin ekonomiye ve bireylere olan olumlu etkileri yönünde halk kitlelerini bilgilendirmek önceliğidir.

Hibya Haber Ajansı