Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanvekili Kadir Kılıçoğlu Yaptığı Açıklamasında  : Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör nedeniyle yaşanan sıkıntılar, Suriyeli mülteci sorunu ve küresel ekonomik krizden kaynaklanan problemlerin hizmet sektörünü durma noktasına getirdiğini ve bu durumun bertaraf edilmesi adına acil önlem alınması gerektiğini söyledi.
Terör bölgesinde mağdur olan esnaf için düzenlenen ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan vergi ve pirim borçlarının mayıs ayına kadar uzatılması ile üç aylık beyannamelerinin Ağustos'a kadar ertelenerek ödenebilmesi gibi içeriğin bulunduğu destek paketinin kapsamının genişletilmesi, Güneydoğu Anadolu bölgesinin tamamını kapsayacak şekilde ve yılsonuna kadar uzatılarak yeniden düzenlenmesi talebini Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’e iletti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan ŞUTSO Başkanvekili Kadir Kılıçoğlu: “Terör sebebiyle bölgemizde yaşanan olumsuzluklar, turizm yatırımlarının da aralarında bulunduğu hizmet sektörünü oldukça zor durumda bıraktı. Esnaf, yaşanan sıkıntılar nedeniyle iş yapamaz duruma geldiğinden Çek’ini, senedini, işçi ücretlerini hatta genel giderlerin önemli bir kısmını oluşturan Vergi ve SGK primlerini dahi ödeyemiyor. Dolayısıyla esnafın, vergi ve sigorta prim borcunun yanı sıra kredilerin de aralarında bulunduğu diğer borçlarının ertelenmesi artık kaçınılmaz bir durum olmuştur. Bu durumdan ötürü yaşanan sıkıntıların mücbir sebep hali ilan edilerek acil önlem alınması sağlanmalıdır. Vergi ve sigorta primleri ve diğer borçlarının ertelenmesinin, esnafın toparlanmasına katkı sunacağını ve hizmet sektöründe iştigal eden tüm çalışanların sicilinin de bozulmamasını sağlayacağını özellikle vurgulamak istiyorum.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, esnafın, vergi, sigorta prim borcu ve kredilerin de aralarında bulunduğu diğer borçlarının yaşanan bu terör sıkıntılarından dolayı mücbir sebep hali ilan edilerek ertelenmesi talebimizi Başbakan Sayın Binali Yıldırım’a, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’a ve Gelir idaresi Başkanı Sayın Adnan Ertürk’e birer yazı göndererek ilettik. Gönderdiğimiz yazıda tarihimizde buna benzer durumların yaşandığını ifade ederek örnekleri sunduk. Kütahya’da ve Van’da deprem, Rize’de ise sel felaketi nedeniyle vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edilmişti. Bu örnekler çerçevesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları da mücbir sebep hali ilan edilerek bölge esnafımız için destek mahiyetinde olan vergi ve sigorta prim borcunun yanı sıra kredilerin de aralarında bulunduğu diğer borçlarının da ertelenmesi sağlanmalıdır. Bu destek sağlanırken oluşabilecek suistimallerin de önüne geçmek adına hassas davranılmalıdır. Yapmış olduğumuz bazı araştırmalar neticesinde doğal afetin yaşanmış olduğu tarihlerde, sırf verilen desteklerden yararlanmak için Van’da mükellefiyet kaydı bulunmayan birçok firmanın adres nakli ile firmalarını Van’a naklettiğini ve Van vergi daireleri mükellefi olduklarını öğrendik. Verilen bu desteği kendi menfaat ve çıkarı için kullanan firmalar sebebiyle Türkiye geneli yapılan ihalelerde haksız rekabet oluşmuş ve eşitlik ilkesinden uzaklaşılmıştır. Böyle bir durumun tekrar yaşanmaması adına gerekli hassasiyetin gösterileceğinden şüphemiz yoktur” dedi.